Της Λουΐζας Σκούρα*

Το θράσος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η ανακοίνωσή του από την Ελευσίνα πως αν ασφαλίζουμε τις κατοικίες μας σε ιδιωτικές εταιρείες σε ετήσια βάση, θα έχουμε 10% μείωση του ΕΝΦΙΑ, δείχνει πόσο μακριά από την ελληνική πραγματικότητα βρίσκεται!
Πήγε σε μια εκλογική περιφέρεια με πυρόπληκτους που από το 2018 μέχρι το 2021 έχουν καεί 140.000 στρέμματα στα Γεράνεια όρη, εκατοντάδες σπίτια στην Κινέτα και έχουν πλημμυρίσει μεγάλα αστικά κέντρα και οικισμοί, και ανακοίνωσε δωράκια στις ιδιωτικές εταιρείες; Ας θυμίσω στον κ. Μητσοτάκη της ΝΔ και στα μνημονιακά κόμματα ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που υιοθέτησαν τον ΕΝΦΙΑ, ότι ο ΕΝΦΙΑ ήταν μια φορολογική επιβάρυνση που είχε ανακοινωθεί ως προσωρινή και εδώ και μια δεκαετία είναι μόνιμη!
Με την πρωθυπουργική του εξαγγελία το κράτος θα χάνει έσοδα τα οποία θα καταλήγουν σε τσέπες ιδιωτικών ασφαλιστικών και βέβαια το 10% του ΕΝΦΙΑ που υποτίθεται ότι θα γλιτώνουμε εμείς ως πολίτες σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με ετήσια ιδιωτικά ασφάλιστρα.
Ζούμε για μια ακόμη φορά από τη ΝΔ το δόγμα της ατομικής ευθύνης, η οποία χαρίζει συνεχώς δώρα στους ιδιώτες ολιγάρχες. Διερωτόμαστε για ποια πολιτική προστασία μιλάμε όταν είτε μας κλείνει σπίτι για να μην εκτεθούμε σε καιρικά φαινόμενα όπως χιόνι, βροχές, από τα οποία αδυνατεί να μας προστατεύσει, όταν κλείνουν οι δρόμοι και αποκλειόμαστε στα χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, είτε μας βάζει να ασφαλιστούμε ιδιωτικά γιατί αδυνατεί και να μας αποζημιώσει.
Οι μνημονιακές κυβερνήσεις άφησαν υποστελεχωμένες τις δημόσιες υπηρεσίες για να μην ελέγχονται οι αυθαιρεσίες, δεν οριοθέτησαν δασικούς χάρτες, δεν επεξεργάστηκαν ούτε αναθεώρησαν πολεοδομικά σχέδια πόλεων και σχέδια διαχείρισης παράκτιων ζωνών. Άφησαν ανεξέλεγκτη την παράνομη και αυθαίρετη δόμηση και την υπερδόμηση για ψηφοθηρικούς λόγους και στη συνέχεια εισέπρατταν φόρους για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Και για όλες αυτές τις γεμάτες λάθη πρωτοβουλίες πληρώνει ο ελληνικός λαός.
Ως ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη διεκδικούμε: Αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που καθορίζει τις επιτρεπόμενες χρήσεις σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις με σεβασμό στον δασικό χαρακτήρα τους ως κοινού αγαθού. Ρητή απαγόρευση δόμησης, εξορυκτικής δραστηριότητας, ΑΠΕ και συνοδών έργων, ώστε να διασωθεί το δασικό οικοσύστημα. Προστασία αιγιαλού και παραλίας με θαλάσσια χωροταξικά σχέδια και διαχείριση παράκτιων ζωνών. Άμεση ολοκλήρωση τοπικών πολεοδομικών και χωροταξικών σχεδίων. Οργάνωση και εξοπλισμό της πολιτικής προστασίας και εκσυγχρονισμό και επαρκή στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Δημιουργία ανεξάρτητου Παρατηρητηρίου τήρησης και βελτίωσης της περιβαλλοντικής και χωροταξικής νομοθεσίας. Έμφαση στην ενημέρωση, την πρόληψη και ενδυνάμωση εθελοντικών ομάδων δασοπυροφύλαξης. Γιατί όλα μπορούν να είναι αλλιώς!
*Η Λουΐζα Σκούρα είναι υποψήφια βουλεύτρια «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για την Ρήξη» νομού Άρτας, μέλος Πολιτικής Γραμματείας και Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ25, συντονίστρια Τομέα Μεταφορών και Υποδομών ΜέΡΑ25, αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός ΜSc, υποψήφια διδάκτωρ αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ