Του Δημήτρη Σταμούλη*

«Στη χώρα μας οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι δυστυχούν». Τη φράση αυτή την είπε ο Γεώργιος Παπανδρέου από την πλατεία Κλαυθμώνος στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και όσα χρόνια κι αν περάσουν παραμένει διαχρονική. Κυρίως οι ευημερούντες αριθμοί απευθύνονται δημοσίως προς τους πολίτες στις εκλογές. Ως άλλοι Μαυρογιαλούροι τάζουν τα πάντα και οι αριθμοί χωρίς φειδώ μεγεθύνονται. Τάζουν τα πάντα οι αρχηγοί του δικομματισμού, παρουσιάζοντας ένα φιλεργατικό πρόσωπο. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι τώρα οι συνθήκες επιτρέπουν να κάνουν, όσα δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν όταν κυβέρνησαν.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από την Κηφισιά την Πρωτομαγιά, δείχνοντας φιλεργατικό πρόσωπο, αλλά και με την πα- ρουσίαση του προγράμματος τετραετίας, έδω- σε αφειδώς υποσχέσεις: 1) Αύξηση μισθών μέσα στην τετραετία, ώστε ο κατώτατος να φθάσει τουλάχιστον τα 950 ευρώ και ο μέσος στα 1.500 ευρώ. 2) Μείωση της ανεργίας κάτω από το 8%. 3) Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις και πολλά άλλα. Όμως όλες αυτές οι αυξήσεις και παροχές θα γίνουν αν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά πλαίσια.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξίσου γαλαντόμος και ανοιχτοχέρης, ξεπέρασε τον Κ. Μητσοτάκη σε υποσχέσεις: 1) Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και αύξηση 10% στον δημόσιο τομέα. Στη λήξη της κυβερνητικής του θητείας ο κατώτατος ήταν 650 ευρώ και οι τριετίες παγωμένες. 2) Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, όταν επί κυβέρνησής του ο κατώτατος μισθός αποφασιζόταν από την κυβέρνηση και όχι κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων. 3) Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 350.000 ευρώ και θέσπισης μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ψήφισε τη δυνατότητα μεταβίβασης δανείων σε funds και κατέστησε ιδιώνυμο αδίκημα την παρεμπόδιση πλειστηριασμών. Ποιος μπορεί να τους πιστέψει μετά από όλα αυτά; 4)Επαναφορά της 13ης σύνταξης μέχρι 500 ευρώ και αύξηση 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους και πολλά άλλα… Ποιος μπορεί να τους πιστέψει αυτούς που ψήφισαν το νόμο Κατρούγκαλου;
Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι και οι δύο υπόσχονται με την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων. Δηλαδή, η δυνατότητα αποπληρωμής του Δημοσίου Χρέους και των τοκοχρεολυσίων και η εξασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων. Εί- ναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτό παράλληλα με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών; ΟΧΙ. Το Δημόσιο χρέος πλησιάζει τα 400 δις ευρώ, αλλά ταυτόχρονα υπόσχονται ότι θα φέρουν ως κυβέρνηση και την ανώτερη επενδυ- τική βαθμίδα που απαιτεί κι αυτή μια σειρά σκληρών μεταρρυθμίσεων (επενδύσεις τύπου Ελληνικού, δημοσιονομική εξυγίανση, περισσότερα κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί, εξώσεις, φτώχεια).
Αυστηρά, λοιπόν, δημοσιονομικά πλαίσια και παροχές στο λαό, εξογκωμένοι αριθμοί, είναι έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες. Οι προεκλογικές υποσχέσεις είναι ψεύτικες. Δημιουργούν ευφορία και ελπίδες πριν τις εκλογές, απογοήτευση μετά τις εκλογές με τη μη υλοποίησή τους. Η διάσταση λόγων και έργων, αριθμών και πραγματικότητας κουράζει, απογοητεύει, μαραζώνει τον άνθρωπο. Ο ελληνικός λαός έχει ματώσει πολύ τα τελευταία 13 χρόνια. Η συνέχιση αυτών των πολιτικών, σημαίνει εξόντωση.
Υπάρχει, όμως, ελπίδα και δυνατότητα για πραγματική στην κυριολεξία αλλαγή, με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής, που θα ανοίξει το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό θα κριθεί στις προσεχείς εκλογές. Γιατί μπορούν τα πράγματα να είναι αλλιώς. Όπως είπε και ο Μάριος Πλωρίτης: «Η Ελλάδα μοιάζει με ένα ξυλάρμενο καράβι, που δεν μπορεί να πετάξει στη θάλασσα τη σαβούρα του. Το πρόβλημά μας είναι πρόβλημα επιλογής και στάσης. Να βολευτείς με τη σαβούρα ή να τη δείξεις και να την καταγγείλεις». Εμείς ως ΜέΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ, τη δείχνουμε, την καταγγέλλουμε και έχουμε τη βούληση να την πετάξουμε στη θάλασσα. Γιατί αυτοί πολλή αδικία και θάνατο σκορπίζουν, για να γίνουν κάποιοι πλουσιότεροι. Πρέπει να ξέρουν, όμως, όσο κι αν λικνίζονται πανευτυχείς στον άδειο ουρανό ως άγγελοι, σίγουρα η βαρύτητα της Γης υπάρχει και ο κρότος τους θα είναι εκκωφαντικός! Να ξέρουν ακόμα ότι οι μελλοντικές νίκες ανθίζουν από τις ήττες και ότι το 62% του ΟΧΙ του 2015 έχει βαθιές ρίζες!
*Ο Δημήτρης Σταμούλης είναι υποψήφιος βουλευτής του ΜέΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ