Στα δύο εκατ. ευρώ η κερδοφορία το 2022

Την αισιοδοξία του για την πορεία του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, μεταφέρει ο πρόεδρος του ΔΣ Δημήτρης Πετανίτης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού έκανε λόγο για τα πολύ καλά αποτελέσματα για τη χρονιά που πέρασε, για την άριστη συνεργασία της διοίκησης τόσο με τους παραγωγούς – μέλη και συνεργάτες, όσο και με τους εργαζομένους, για τα μελλοντικά σχέδια, ενώ υπογράμμισε τα προβλήματα που σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος και που χρειάζονται άμεσα επίλυση.
Σχετικά με την περασμένη χρονιά, ο κ. Πετανίτης είπε πως «ξεκίνησε δύσκολα, λόγω του υψηλού κόστους των πρώτων υλών, της ενέργειας, αλλά και των καυσίμων και ήταν αβέβαιες οι εξελίξεις. Στη συνέχεια το κλίμα άλλα- ξε, με τις προσαρμογές των τιμών στις πρώτες ύλες, ο τουρισμός αύξησε τη ζήτηση, ενώ η συνετή πολιτική τόσο σε επίπεδο πωλήσεων, όσο και επίπεδο αγορών αλλά και ελέγχου του κόστους, έφεραν ένα καλό τελικό αποτέλεσμα τόσο για τον ίδιο τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό, όσο και για τους παραγωγούς – μέλη και συνεργάτες.
Το λειτουργικό αποτέλεσμα – δήλωσε ο πρόεδρος – μετά από πάρα πολλά χρόνια, έφθασε στα δύο εκατομμύρια ευρώ κερδοφορίας, το οποίο μας κάνει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την συνέχεια. Ήδη οι πρώτες ενδείξεις αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2023, είναι θετικές. Τα αποτελέσματα για τους παραγωγούς είναι πολύ καλά και αυτό φαίνεται από την επιθυμία νέων συνεργατών να ενταχθούν στο δυναμικό του Συνεταιρισμού, αλλά και την διάθεση των μελών για νέες επενδύσεις. Το κλίμα αβεβαιότητας έχει διαλυθεί και οι πτηνοτρόφοι εκτιμούν πως οι επενδύσεις τους είναι χαμηλού ρίσκου».
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού μίλησε επίσης και για τις σχέσεις του ΔΣ με τους εργαζομένους, λέγοντας πως «παρά το ότι το 2022 εμφανίστηκε μία κρίση των σχέσεων ανάμεσά τους, αυτή τη στιγμή οι σχέσεις με τους εργαζόμενους βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο. Και αυτό γιατί η διοίκηση εκτιμώντας την συμβολή των εργαζομένων στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος και αναγνωρίζοντας ότι όσοι έχουν προσληφθεί στον Συνεταιρισμό με την παλιά σύμβαση (την τότε ΟΣΕ- ΓΟ), δεν είχαν πάρει καμία αύξηση από το 2012, σε αντίθεση με τις αυξήσεις που δόθηκαν στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση, προχώρησε από την 1η Απριλίου, παράλληλα με την αύξηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης με υπουργική απόφαση, σε οικειοθελή αύξηση των αποδοχών των παλαιών εργαζομένων σε ποσοστό 10%».
Ο πρόεδρος Δημήτρης Πετανίτης, μίλησε εξάλλου και για τα σχέδια της διοίκησης. Σε ότι αφορά τις επενδύσεις του Συνεταιρισμού αναφέρθηκε στην λειτουργία μονάδας βιοαερίου για την παραγωγή ρεύματος και θερμότητας και παράλληλα την παραγωγή οργανικού λιπάσματος, λέγοντας ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και η περιβαλλοντική αδειοδότηση και το μοναδικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση είναι η ανυπαρξία του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για την σύνδεση.
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού τόνισε πως τόσο ο Πτηνοτροφικός ως οικονομική οντότητα, όσο και οι πτηνοτρόφοι παραγωγοί, ενώ έχουν εκπονήσει μελέτες και έχουν την δυνατότητα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτιρίων τους για αξιοποίηση με την μέθοδο του net metering, το πρόβλημα της ανεπάρκειας του δικτύου που παρατηρείται μόνο στην περιοχή της Άρτας, είναι ανασταλτικός παράγοντας και αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και στη μείωση του κόστους της ενέργειας.
«Είναι άμεση ανάγκη – υπογράμμισε -, το πρόβλημα αυτό να αντιμετωπιστεί σοβαρά και γρήγορα τόσο από την πολιτεία, όσο και από τους εκλεγμένους βουλευτές, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Με δεδομένο το υψηλό κόστος της ενέργειας η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων είναι το ζητούμενο, ειδικά στην περιοχή μας, που η πτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους σημαντικούς πυλώνες της τοπική οικονομίας».

Όλγα Γεροβασίλη: Έμπρακτα στο πλευρό του για να βρεθούν λύσεις

Επίσκεψη στον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης 10 Μαΐου, η Όλγα Γεροβασίλη υποψήφια βουλευτής Άρτας με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμφωνία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Δημήτρη Πετανίτη και μέλη της διοίκησης και του εποπτικού συμβουλίου του Συνεταιρισμού.
Ακολούθησε συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός, με προεξάρχοντα θέματα το ενεργειακό κόστος που εκτινάσσει το κόστος παραγωγής, την ανεπάρκεια του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, λόγω κορεσμού του, που δεν επιτρέπει την υλοποίηση έργου βιοαερίου και το θέμα του ιδιωτικού χρέους και των πλειστηριασμών.
Η Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός στην τοπική οικονομία και τόνισε ότι, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα είναι έμπρακτα στο πλευρό του και θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της για την εξεύρεση των λύσεων που απαιτούνται για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.

Βασίλης Τσίρκας: Δέσμευση για στήριξη στο κυρίαρχο θέμα του Πτηνοτροφικού

Τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας επισκέφθηκε ο υποψήφιος βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασίλης Τσίρκας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΣ, Δημήτρη Πετανίτη, την διευθύντρια παραγωγής, Αναστασία Γρίβα και με εργαζόμενους.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχτηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και η εκτόξευση του κόστους παραγωγής. Γι’ αυτό τον λόγο επισημάνθηκε ότι είναι αδιανόητο, ενώ έχουν εκπονηθεί μελέτες και υφίσταται η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτιρίων των παραγωγών για αξιοποίηση με τη μέθοδο του net metering, εκκρεμεί ακόμα και σήμερα το θέμα της αναβάθμισης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή, πράγμα το οποίο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Από την πλευρά του υποψηφίου βουλευτή Άρτας, τονίστηκε η ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις σε σχέση με τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στις πρώτες ύλες των ζωοτροφών, την στήριξη των εργαζομένων και την κατάργηση του απαράδεκτου νόμου Χατζηδάκη, παρεμβάσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως τόνισε, έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει.
«Η πτηνοτροφία είναι σημαντικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας και ειδικά ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός μπορεί να αποτελέσει πολλαπλασιαστή για την τοπική ανάπτυξη. Επομένως η έμπρακτη στήριξή του είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Βασίλης Τσίρκας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ