Εκδόθηκε τελικά η απόφαση του 1ου Τμήματος του Αρείου Πάγου για το παραδεκτό ή όχι της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές της 21ης Μαϊου 2023.
Αναμενόμενος ο αποκλεισμός του κόμματος «ΕΛΛΗΝΕΣ» του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη μετά και τη δεύτερη τροπολογία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για την αύξηση των μελών του τμήματος σε 10. Κάτι γνώριζαν στη ΝΔ και αναγκάστηκαν να εκτεθούν πολιτικά με την ψήφιση της δεύτερης τροπολογίας. Αν το τμήμα ήταν πενταμελές με πρόεδ- ρο τον κ. Τζανερίκο το αποτέλεσμα μπορεί να ήταν και 3 προς 2 υπέρ του Κασιδιάρη. Μπορεί όμως και 3 προς 2 εναντίον του. Πάντως το πράγμα παίζονταν. Τώρα είναι 9-1.
Θα έχει νομική αξία η θεμελίωση της θετικής ψήφου του μειοψηφίσαντος αρεοπαγίτη, διότι από δημοσιογραφικές πληροφορίες μαθαίνω ότι μιλάει για αντισυνταγματικότητα. Απαλλάχθηκε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης από το άγχος της εισόδου στη Βουλή 7ου κόμματος, που όπως έγραφα σε προηγούμενο άρθ- ρο μου στον «Τ», του κόβει σε περίπτωση δεύτερων εκλογών την αυτοδυναμία. Επετράπη από τον Άρειο Πάγο να μετάσχει στις προσεχείς εκλογές το κόμμα «ΕΑΝ» του κ. Αναστάσιου Κανελλόπουλου με την παμψηφία των μελών του τμήματος (10-0). Στο επιτρεπτό συμμετοχής στο κόμμα του κ. Κανελ- λόπουλου έχω ένσταση.
Στις 9 Απριλίου 2023 Κυριακάτικη Αθηναϊκή εφημερίδα έγγραφε: «Επισήμως ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος Κασιδιάρη ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος ενόψει εκλογών. Όπως ανακοινώθηκε από το κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ο πρώην αντιεισαγγελέας εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι πλέον η ακροδεξιά εμφανίζεται με γραβάτα, με βιογραφικό, με εργασιακό βίο, με ανθρώπους που εργάστηκαν και εργά-ζονται δίπλα μας και όχι στο σκοτάδι, όπως συνέβαινε πλειοψηφικά με τους ανθρώπους της Χρυσής Αυγής».
Στη συνέχεια το ίδιο δημοσίευμα έγραφε με υπέρτιτλο bold «Ο αρεοπαγίτης αρχηγός» τα ακόλουθα: «Ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος δήλωσε ότι θα καταθέσει το τροποποιηθέν Καταστατικό εντός των προσεχών ημερών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και εν συνεχεία θα απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό». Σε άλλο σημείο το δημοσίευμα έγραφε ότι «Ο ίδιος ο Κανελλόπουλος ισχυρίζεται πως δεν είναι αχυράνθρωπος του νεοναζί εγκληματία Κασιδιάρη, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 13 ετών και έξι μηνών για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Θα είναι δε υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας».
Στο τέλος το δημοσίευμα έγραφε σε σημείωση ότι «Τα τρία αδέλφια του κ. Κανελλόπουλου, δύο εν ενεργεία δικαστές αεροπαγίτες και ένας δικηγόρος, με κοινή τους δήλωση, διαχωρίζουν τις θέσεις τους από τις αποφάσεις του αδελφού τους, τονίζοντας ότι διαφωνούν με τις απόψεις και κινήσεις του». Και ενώ είχε βουίξει ο κόσμος με την ανάληψη της αρχηγίας του κόμματος «ΕΛΛΗΝΕΣ» από έναν πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ήταν όλα έτοιμα για να δρομολογηθεί η κάθοδός του στις εκλογές της 21ης Μαϊου 2023 με αρχηγό έναν άνθρωπο υπεράνω πάσης υποψίας, εντελώς ξαφνικά το πράγμα στράβωσε, ο κ. Κανελλόπουλος επέστρεψε στο κόμμα «ΕΑΝ» που είχε ιδρύσει ενώ το κόμμα «ΕΛΛΗΝΕΣ» δήλωσε ότι αρχηγός του θα είναι κάποιος απόστρατος αξιωματικός.
Η υπόθεση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Πρώτα και κύρια πώς ένας ανώτατος συνταξιούχος δικαστικός λειτουργός σκέφτηκε και αποφάσισε να κάνει πολιτική καριέρα στα 70 συν χρόνια του; Με ποιο στόχο και ποια προοπτική ίδρυσε δικό του κόμμα; Είχε αυτός την οικονομική δυνατότητα και τις αντοχές να κατεβάσει υποψήφιους σε όλες τις περιφέρειες και ποιους; Με ποιο ιδεολογικό υπόβαθρο και σε ποιους ψηφοφόρους απευθύνεται; Και το κρίσιμο ερώτημα εδώ είναι γιατί, ενώ είχε ιδρύσει δικό του κόμμα, θέλησε να ηγηθεί του κόμματος «ΕΛΛΗΝΕΣ» του Ηλία Κασιδιάρη; Γιατί μη μου πει κανείς ότι αυτό δεν έγινε. Τυχαίο είναι ότι τα τρία αδέλφια του, όταν το έμαθαν αυτό τον αποκήρυξαν; Ή μήπως δεν γνώριζε ο κ. Κανελλόπουλος ποιος ήταν ο Κασιδιάρης και τι πρέσβευε ιδεολογικά το κόμμα του; Αστεία πράγματα.
Το άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί ο κ. Κανελλόπουλος αποσύρθηκε από την αρχηγία του κόμματος Κασιδιάρη και ζήτησε και πέτυχε να του επιτραπεί με ψήφους 10-0 να μετάσχει το δικό του κόμμα «ΕΑΝ» στις εκλογές της 21ης Μαϊου 2023! Δεν γνώριζαν οι αρεοπαγίτες του Α΄ Τμήματος ότι ο κ. Κανελλόπουλος για ένα ικανό χρονικό διάστημα υπήρξε αρχηγός του κόμματος του Κασιδιάρη; Και επειδή δηλαδή απεχώρησε σημαίνει ότι τελείωσε; Δεν μπορεί να είναι αχυράνθρωπος του Κασιδιάρη με το «ΕΑΝ»;
Από την άλλη μεριά το κόμμα της ΝΔ που διατυμπανίζει διαρκώς ότι κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο προ τη συζήτησης για τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στις εκλογές και ζήτησε δι’ αυτού να μην επιτραπεί στο κόμμα του Κασιδιάρη στις προσεχείς εκλογές, γιατί δεν ζήτησε παράλληλα να αποκλειστεί και το κόμμα του κ. Κανελλόπουλου από τις εκλογές; Δεν γνώριζε η ΝΔ ότι ο κ. Κανελλόπουλος υπήρξε για ένα διάστημα αρχηγός του κόμματος Κασιδιάρη; Δεν φοβήθηκε μήπως ο κ. Κανελλόπουλος είναι αχυράνθρωπος του Κασιδιάρη και αντί του κόμματος «ΕΛΛΗΝΕΣ» να μπει αυτός με το κόμμα «ΕΑΝ» στη Βουλή και κόψει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία; Τι ακριβώς γνώριζε η ΝΔ και δεν ζήτησε τον αποκλεισμό του κόμματος του Κανελλόπουλου από τις εκλογές; Μήπως αντί για αχυράνθρωπος του Κασιδιάρη είναι δικός τους άνθρωπος;
Αυτό το παιχνίδι είναι για σκληρούς λύτες, διότι είναι πλέον ή βέβαιο ότι πολλοί θέλουν να καρπωθούν τις ψήφους των οπαδών του Κασιδιάρη. Θα καταθέσω την άποψή μου κάνοντας συσχετισμό των χρονικών συγκυριών. Η ανακοίνωση στον Τύπο και την TV περί ανάληψης της αρχηγίας του κόμματος «ΕΛΛΗΝΕΣ» από τον κ. Κανελλόπουλο έγινε προτού ψηφιστεί από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ η δεύτερη τροπολογία. Φαίνεται ότι ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε τις προσβάσεις του σε κάποιους αρεοπαγίτες του Α΄ Τμήματος και μπορεί να είχε διαβεβαιώσεις για το επιτρεπτό της καθόδου του κόμματος «ΕΛΛΗΝΕΣ» στις εκλογές. Δεν αποκλείεται και η ΝΔ να είχε τις προσβάσεις της με αποτέλεσμα να γίνει όλη εκείνη η ιστορία με τον κ. Τζανερίκο και τον κ. Γεραπετρίτη και να αναγκαστεί τελικά να φέρει τη δεύτερη τροπολογία με την οποία αύξησε τον αριθμό των αρεοπαγιτών σε δέκα για σιγουριά.
Όταν ψηφίστηκε η δεύτερη τροπολογία και αυξήθηκε ο αριθμός των αρεοπαγιτών, ο κ. Κανελλόπουλος κατάλαβε ότι το κόμμα Κασιδιάρη θα αποκλειστεί από τις εκλογές και τότε απεχώρησε και γύρισε στο κόμμα του «ΕΑΝ». Αν τελικά ο κ. Κανελλόπουλος είναι αχυράνθρωπος του Κασιδιάρη θα φανεί στις εκλογές εφόσον πριμοδοτηθεί το κόμμα «ΕΑΝ» με τις ψήφους που θα έπαιρνε το κόμμα «ΕΛΛΗΝΕΣ». Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι ο Κασιδιάρης έχει καταλάβει το παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη του και θα αφήσει ακάλυπτο τον κ. Κανελλόπουλο.
Πάντως μου κάνει εντύπωση ότι κανένα έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο δεν ασχολήθηκε με το παρελθόν του κ. Αναστάσιου Κανελλόπουλου παρά μόνον ότι υπήρξε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Την υπεράσπιση του κ. Κανελλόπουλου ανέλαβε ο άλλοτε συνάδελφός του στον εισαγγελικό κλάδο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, βουλευτής της Ν.Δ. και υπουργός. Σε δηλώσεις του στον τύπο είπε ότι ο κ. Κανελλόπουλος ήταν «βαθιά Δημοκρατικός άνθρωπος». Για να κάνει τόσο σοβαρή δήλωση προφανώς τον γνωρίζει πολύ καλά. Μήπως γνωρίζει ο κ. Αθανασίου και εκ της ιδιότητός του, ότι ο μακαρίτης πρόεδρος Α.Π. Βασίλης Κόκκινος είχε κατηγορήσει τον κ. Κανελλόπουλο το 1989, αντεισαγγελέα τότε Πρωτοδικών Αθηνών, ως πρασινοφρουρό μέσα στον Εισαγγελικό κλάδο που έκανε προγραφές εναντίον συναδέλφων του; Μήπως γνωρίζει αν ο Κόκκινος είχε διατάξει σχετική έρευνα για «σημειώματα» προγραφών του κ. Κανελλόπουλου που είχαν δει το φως της δημοσιότητας; Ας κάνει λοιπόν μια έρευνα ο κ. Αθανασίου και ας σταματήσει το λιβάνισμα στον κ. Κανελλόπουλο με τους αβάσιμους χαρακτηρισμούς του. Διότι πάνω απ’ όλα «βαθιά δημοκρατικοί άνθρωποι» δεν αναλαμβάνουν αρχηγοί φασιστικών κομμάτων.
*Ο Γ. Χαλκιάς είναι επίτιμος δικηγόρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ