ΑΛΛΑΓΕΣ στον τρόπο εκλογής των προέδρων τοπικών κοινοτήτων επιφέρει η νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, η οποία ενσωματώνεται στον σχετικό νόμο, ύστερα από την εισαγωγή της από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα μ’ αυτή, στις τοπικές κοινότητες με πληθυσμό έως και 200 κατοίκους, πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά την αρχική ψηφοφορία την απόλυτη σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Άρα η εκλογή του είναι ανεξάρτητη από το ποιός συνδυασμός θα έρθει πρώτος στην εκλογική διαδικασία. Δεν είναι υποχρεωτικό δηλαδή πρόεδρος να αναδειχθεί ο προερχόμενος από τον πρώτο σε ψήφους συνδυασμό. Εκλέγεται εκείνος που θα λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.
Αξίζει, εν τω μεταξύ, να αναφερθεί ότι σε τοπικές κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 200 κατοίκων θα υπάρχει μόνο πρόεδρος χωρίς άλλα μέλη τοπικού συμβουλίου.

Με πληθυσμό από 201 έως 2.000 κατοίκους
Στις τοπικές κοινότητες από 201 έως 2.000 κατοίκους το συμβούλιο θα αποτελείται από τρία μέλη. Από 2.001 έως 10.000 κατοίκους από πέντε μέλη. Από 10.001 έως 50.000 κατοίκους από 11 μέλη. Από 50.001 και πάνω από 15 μέλη.
Πρόεδρος και σ’ αυτές τις περιπτώσεις εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά τον πρώτο γύρο την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Οι λοιποί υποψήφιοι, του ιδίου συνδυασμού, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί. Διευκρινίζεται και παράλληλα υπογραμμίζεται ότι πρόεδρος της τοπικής κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, ανεξάρτητα αν είναι μέλος του συνδυασμού του επιτυχόντος δημάρχου ή όχι.
Όσον αφορά τις έδρες, στα τριμελή συμβούλια κατανέμονται αναλογικά στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές και σύμφωνα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σ’ αυτές. Εκτός του προέδρου δηλαδή το συμβούλιο θα απαρτίζεται και από άλλα δύο μέλη. Το ίδιο ισχύει αναλογικά και στις περιπτώσεις των τοπικών συμβουλίων με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων.

Στον Δήμο Αρταίων
Στον Δήμο Αρταίων οι τοπικές κοινότητες ανέρχονται συνολικά στις 31. Από αυτές πληθυσμό έως 200 κατοίκους έχουν τέσσερις, ήτοι: Κορωνησία, Σκούπα, Δαφνω- τή και Φανερωμένη, επομένως θα διοικούνται μόνο από πρόεδρο.
Όλες οι υπόλοιπες συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτές με πληθυσμό από 201 έως 2.000 κατοίκους και πλην των Κωστακιών που διαθέτουν πενταμελές τοπικό συμβούλιο, όλες οι άλλες θα έχουν τριμελή. Θυμίζουμε ότι εις ότι αφορά την Δημοτική Ενότητα Αρταίων περιλαμβάνονται τα χωριά Κεραμάτες, Κωστακιοί και Λιμίνη.
Στην Δημοτική Ενότητα Αμβρακικού τα χωριά: Ανέζα, Πολύδροσο, Ράχη, Γαβριά, Καλογερικό, Κορωνησία, Στρογγυλή, Ψαθοτόπι. Δημοτική Ενότητα Βλαχερνών: Γραμμενίτσα, Βλαχέρνα, Κορφοβούνι, Γρίμποβο. Δημοτική Ενότητα Ξηροβουνίου: Αμμότοπος, Καμπή, Παντάνασσα, Πιστιανά, Ροδαυγή, Σκούπα, Δαφνωτή, Φανερωμένη. Δημοτική Ενότητα Φιλοθέης: Χαλκιάδες, Καλαμιά, Άγιος Σπυρίδωνας, Καλόβατος, Κιρκιζάτες, Ρόκκα.

Έδρες και αριθμός υποψηφίων
Η απογραφή πληθυσμού 2021 επιφέρει μείωση των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αρταίων. Από 33 στη νυν θητεία πέφτουν στις 29, όλες από τη Δημοτική Ενότητα Αρταίων. Έτσι η εικόνα διαμορφώνεται ως ακολούθως: Δημοτική Ενότητα Αρταίων 17 έδρες. Δημοτική Ενότητα Αμβρακικού τρεις έδρες. Δημοτική Ενότητα Ξηροβουνίου τρεις έδρες. Δημοτική Ενότητα Φιλοθέης τέσσερις έδρες και Δημοτική Ενότητα Βλαχερνών δύο έδρες. Σύνολο 29.
Στις εκλογές Δήμου Αρταίων ο κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει ως «οροφή» 74 υποψηφίους και λιγότερους έως 29, όσος και ο αριθμός των εδρών. Για τα τοπικά συμβούλια το μάξιμουμ είναι 327 υποψήφιοι και μίνιμουμ 124. Αναφορικά με τα τοπικά συμβούλια να σημειωθεί ότι στο Αρταίων τα μέλη είναι 11 και το μάξιμουμ των υποψηφίων ορίζεται στους 28. Για το πενταμελές σ’ αυτό των Κωστακιών, το μάξιμουμ των υποψηφίων είναι 13, για τα τριμελή συμβούλια οι υποψήφιοι είναι μάξιμουμ οκτώ και για τα τέσσερα χωριά με πληθυσμό κάτω των 200 κατοίκων που θα διαθέτουν μόνο πρόεδρο, οι υποψήφιοι μπορούν να είναι έως τρεις.
Σχετικά με τις Δημοτικές Ενότητες και τη μάχη των σταυρών του κάθε συνδυασμού για τις έδρες στην καθεμιά απ’ αυτές, η εικόνα με τους υποψηφίους για το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ως εξής: Στην Δημοτική Ενότητα Αρταίων από την οποία εκλέγονται 17, οι υποψήφιοι μπορούν να είναι έως 43. Στην Δημοτική Ενότητα Αμβρακικού (τρεις έδρες) υποψήφοι έως οκτώ και το ίδιο ισχύει και για την Δημοτική Ενότητα Ξηροβουνίου. Για την Δημοτική Ενότητα Φιλοθέης (τέσσερις έδρες) υποψήφιοι έως 10. Δημοτική Ενότητα Βλαχερνών (δύο έδρες) υποψήφιοι έως πέντε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ