Της Σοφίας Εξάρχου*

Είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στην πόλη μας για μια και μοναδική συναυλία την σοπράνο Ana Cebotari από τη Μολδαβία. Στο πλούσιο βιογραφικό της προστέθηκε και αυτή η παρουσία της στην Άρτα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γιάννη Μόραλη, που βρίσκεται έξω από τη Δημοτική Πινακοθήκη. Ο Δήμος Αρταίων ανέλαβε την πρωτοβουλία και συνδιοργανώθηκε με το Σύλλογο «Οι Φίλοι του Βιβλίου Άρτας». Η εκδήλωση έγινε σχετικά νωρίς και ήταν η καλύτερη ώρα αυτή την εποχή της άνοιξης να ξεκινήσει μέσα στα χρώματα του δειλινού. Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα. Παρόλο που δεν έτυχε της καλύτερης και άμεσης προβολής, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν άμεση. Η πλατεία γέμισε με κόσμο όλων των ηλικιών.
Η Άνα τραγουδάει απ’ όταν θυμάται τον εαυτό της. Σε ηλικία μόλις 13 ετών έφυγε από την πόλη της για να κατακτήσει το Βουκουρέστι. Αιτία της διάκρισής της αυτής ήταν φυσικά το τεράστιο ταλέντο της. Στα πρώτα μουσικά βήματά της είχε την ευκαιρία να καθοδηγηθεί από εξαιρετικούς δασκάλους του Μουσικού Σχολείου, όπου φοιτούσε.
Σε πολύ νεαρή ηλικία, το 1995, πήρε μέρος σε διαγωνισμούς και διεθνή μουσικά φεστιβάλ. Στην ηλικία των 12 ετών κερδίζει σε διαγωνισμό του Ρουμανικού κράτους «Μικρός Πρίγκιπας» υποτροφία για το Εθνικό Πανεπιστήμιο Κλασικής Μουσικής στο Βουκουρέστι, το Κονσερβατόριο.
Η πορεία της ζωής της άλλαξε ριζικά με τη συμβολή του πατριάρχη Θεόκτιστου. Η ιστορία έχει ως εξής: Ο πατριάρχης ήταν παρόν στον διαγωνισμό. Τη στιγμή που ετοιμαζόταν να φύγει, η Άνα εντελώς αβίαστα και χωρίς να είναι σκηνοθετημένο άρχισε να τραγουδά μόνη της. Ο πατριάρχης κοντοστάθηκε. Γύρισε πίσω να δει από πού ερχόταν αυτή η μαγική φωνή. Την έπιασε στοργικά. Έδωσε την ευχή του σ’ αυτό το μικρό κορίτσι και στους ευτυχείς γονείς, που την έφεραν στον κόσμο και την ανέθρεψαν. Ήταν σίγουρος, όπως και της το δήλωσε άλλωστε, ότι το όνομά της θα ακου- γόταν. Θα είχε ένα λαμπρό μέλλον.
Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα κατέφτασε έξω από το σπίτι της μικρής Άνας ειδικός απεσταλμένος με αυτοκίνητο από την Προεδρία της Ρουμανίας. Έτσι, έφερε το μικρό κορίτσι στο Βουκουρέστι.
Παρακολούθησε μαθήματα στην Όπερα της Ρουμανίας. Οι μέντορές της, ήταν εξέχουσες προσωπικότητες της κλασσικής μουσικής. Από την πρώτη στιγμή η μουσική της πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη. Στη χορωδία του πατριαρχείου τραγουδούσε ως σολίστ. Η καριέρα της εκτινάχθηκε με την παρουσία της στις πιο Μεγάλες Σκηνές του Βουκουρεστίου. Όπερα, Ατενέουλ, Ράδιο, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, όπως σε Γαλλία και Βέλγιο. Οι συναυλίες της σε Καθεδρικούς Ναούς πάρα πολλές. Ακολουθούν διακρίσεις με σημαντικά κρατικά αλλά και διεθνή βραβεία. Μέγιστη τιμητική διάκριση το 2014 σε Κονσέρτο του πατριαρχείου η απονομή του Σταυρού της Μαρίας Μπρινκοβεάνου.
Σήμερα βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την Όπερα του Βουκουρεστίου, ενώ παράλληλα κινείται σε προσωπικό επίπεδο μόνη της προκειμένου να διανθίσει το ρεπερτόριό της με άλλου είδους μουσικά ακούσματα και είδη όπως pop opera, musical και παραδοσιακή μουσική φολκλόρ της Ρουμανίας.
Το σίγουρο είναι πως Ana Cebotari τραγουδάει με την ψυχή της. Τραγουδάει με μια φωνή φτιαγμένη από χρυσάφι, όπως την έχουν χαρακτηρίσει. Το πάθος και το συναίσθημα την ακολουθούν στις συναυλίες της. Χρωματίζει τα τραγούδια της με έντονη σκηνική παρουσία. Η ίδια παραμένει απλή με μια συγκροτημένη, αναλλοίωτη προσωπικότητα και μια ζωή χαμηλών τόνων. Πήρε ένα θεϊκό δώρο, το ταλέντο της, και το αξιοποίησε στο έπακρο με σπουδές, κατάρτιση και σκληρή δουλειά.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε τραγούδια από τη λυρική σκηνή, τραγούδια από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, αλλά και παραδοσιακά τραγούδια της Αρμενίας και της Ρουμανίας. Έγινε ένα σπουδαίο μουσικό ταξίδι με άρμα την φωνή της Άνα.
Κάποια στιγμή έγινε οικογενειακή υπόθεση η εκδήλωση. Καθώς η Άνα διδάσκει τραγούδι, μαθήτριά της είναι και η συννυφάδα της. Τα δύο, λοιπόν, κορίτσια επί σκηνής ερμήνευσαν μαζί ένα ελληνικό τραγούδι. Το κοινό καταχειροκρότησε.
Η Άνα είχε το όνειρο να βρεθεί επί σκηνής στην Άρτα. Είναι η γενέθλια πόλη του συζύγου της. Όταν είχε γίνει ο γάμος τους πριν από λίγα χρόνια, η όμορφη Άνα δεν μπόρεσε να τραγουδήσει στη νέα της οικογένεια, γιατί στη χώρα της θεωρείται κακο- τυχία να τραγουδήσει η νύφη στο γάμο της. Έτσι, λοιπόν, τώρα μπόρεσε να τραγουδήσει για τους ανθρώπους της. Το αποκορύφωμα της βραδιάς ήρθε με την παρουσία του τρίχρονου γιού της επί σκηνής. Ήθελε να βρεθεί στην αγκαλιά της μαμάς του. Και η Άνα δεν δίστασε να μας τραγουδήσει μελωδικά με τον γιό της γραπωμένο στην αγκαλιά της.
Γίναμε κοινωνοί μιας εξαιρετικής
βραδιάς. Αναμένουμε και τη συνέχεια.

*Η Σοφία Εξάρχου είναι συμβολαιογράφος και υποψήφια δημοτική σύμβουλος Δήμου Αρταίων με τον συνδυασμό “Αρτινών Συνεργασία” του νυν δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ