«To αδιαχώρητο», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «επικράτησε στο “Τζουμερκιώτικο Αντάμωμα” που έγινε την Δευτέρα του Πάσχα στην κεντρική πλατεία της Ράμιας».
Στο αντάμωμα που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Κεντρικών Τζουμέρκων «Τα Τζουμέρκα» με την συνεργασία του Συλλόγου των Απανταχού Ραμιωτών «Η ΡΑΜΙΑ» τα 700 καθίσματα ήταν πολύ λίγα για να χωρέσουν όλοι. «Παρόλο που οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες – τονίζεται – η προσέλευση ήταν μεγάλη». Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Κεντρ. Τζουμέρκων, η Περιφερειακή Ενότητα και το Επιμελητήριο Άρτας.
Το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Άρτας κ. Καλλίνικου.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κεντρικών Τζουμέρκων, παιδίατρος, Αντώνης Κοντός ανέφερε: «Καλώς ανταμωθήκαμε και πάλι όλοι μαζί μετά από την πανδημία του κορωνοϊού που κράτησε τρία χρόνια. Ανταμωθήκαμε, λοιπόν, ξανά εδώ στην όμορφη πλατεία της Ράμιας, κάτω από τα πανέμορφα Τζουμέρκα για να τσουγκρίσουμε τα κόκκινα αυγά να ανταλλάξουμε τις ευχές και να γλεντήσουμε ξανά όλοι μαζί. Με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε αυτές τις ημέρες τα χωριά μας να έχουν γεμίσει ξανά με κόσμο και να ξαναζωντανεύουν. Γέμισαν όλες οι ράχες με αυτοκίνητα, μου είπε κάποιος στο χωριό μου. Δυ- στυχώς, όμως, από αύριο τα χωριά μας θα αρχίσουν πάλι να ερημώνουν.
Με πόνο ψυχής βλέπουμε τα τελευταία χρόνια αυτόν τον πανέμορφο τόπο, αυτόν τον επίγειο παράδεισο, να ερημώνει και σιγά σιγά να αργοπεθαίνει. Την ανησυχία μας αυτή, μετέφερε στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, που τυχαίνει να είναι Ηπειρώτης, η Πα- νηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος που εκπροσωπεί 480 Συλλόγους, Αδελφότητες και Ομοσπονδίες και έχω την τιμή να βρίσκομαι στο Προεδρείο ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων. Επισκεφτήκαμε δε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους δώσαμε ένα υπόμνημα μπας και γίνει κάτι και σταματήσει η ερήμωση των χωριών μας. Είναι κρίμα να μείνουν εδώ “όλα έρμα’’.
Σε ένα μήνα έχουμε και εκλογές. Θα καλέσω, λοιπόν, όλους τους υποψήφιους βουλευτές που βρίσκονται σήμερα εδώ, για να μας πουν τι προτείνουν για να σταματήσει η ερήμωση των χωριών μας. Να μας πουν τι θα κάνουν ως βουλευτές για να σωθούν από τον αργό θάνατο τα χωριά μας. Σήμερα είναι ημέρα χαράς. Ας μην μιλάμε άλλο για λυπηρά πράγματα, ας χαρούμε το σημερινό αντάμωμα, ας γλεντήσουμε όλοι μαζί σ’ αυτή την όμορφη εκδήλωση που συνδιοργανώσαμε μαζί με τον Σύλλογο των Απανταχού Ραμιωτών.
Θα ήθελα, φίλε πρόεδρε του Συλλόγου των Απανταχού Ραμιωτών, αγαπητέ Γιάννη, να συγχαρώ όλα τα μέλη του Συλλόγου σας για την άψογη συνεργασία που είχαμε στην διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Να χαίρεσαι δε τη δραστήρια σύζυγο, τη Μάχη, που έδωσε μεγάλη ”μάχη” για να είναι σήμερα όλα τέλεια.
Να ευχαριστήσω δε τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας “Στου Λοχία”, τον Παναγιώτη Φιλίππου, τον επονομαζόμενο λοχία που μας φιλοξενεί εδώ στον χώρο του και έβαλε όχι μόνο πλάτη, αλλά και το χέρι βαθιά στην τσέπη. Επίσης, να ευχαριστήσω τους μεγάλους χορηγούς της εκδήλωσης που είναι: Ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και το Εμπορικό Επιμελητήριο Άρτας».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Ραμιωτών «Η Ράμια» Γιάννης Τσίτσικας είπε: «Οι δύο Σύλλογοι είχαν μια άψο- γη συνεργασία στην διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Οι καιρικές συνθήκες δεν μας ευνόησαν, όπως θα θέλαμε, ωστόσο εμείς που αγαπάμε τον τόπο μας θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε αντίστοιχες εκδηλώσεις και θα στηρίζουμε τα χωριά μας, τα Τζουμέρκα μας, με όποιον τρόπο μπορούμε. Ας είμαστε όλοι ενωμένοι και αισιόδοξοι για το καλό των χωριών μας…».
Ο δήμαρχος Χρήστος Χασιάκος αφού συνεχάρη τους δύο Συλλόγους για την όμορφη πρωτοβουλία τους, είπε πως ο Δήμος Κεντρ. Τζουμέρκων θα είναι πάντα αρωγός σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Στη συνέχεια ο κ. Κοντός κάλεσε τους υποψήφιους βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστο Γκόκα, Βασίλη Τσίρκα, Ντίνο Παπαδημητρίου και Γρηγόρη Βλάρα, οι οποίοι μετέφεραν τις προτάσεις τους για να σταματήσει η ερήμωση των χωριών μας.
Το γλέντι άρχισε με τον παραδοσιακό χορό «Καγκελάρι» υπό τους ήχους της ζυγιάς του Βασίλη Γεραγόρη φέρνοντας μεγάλο κέφι. Ο χορός ήταν ασταμάτητος κυρίως από τα νέα παιδιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ