Με απόφαση του διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας απαγορεύονται οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα που έχουν στην ετικέτα τους σήμανση επικινδυνότητας για τις μέλισσες κατά την διάρκεια της ανθοφορίας σε όλα τα οπωροφόρα δένδρα και ειδικά στα εσπεριδοειδή, από 21 Απριλίου έως 28 Μαΐου 2023.
Όπως σημειώνεται «σε εξαιρετικές περιπτώσεις εξειδικευμένου προβλήματος (έντονες προσβολές από τετράνυχους, αφίδες -μελίγκρες-, φυλλοδέτες κλπ), οι παραγωγοί μπορούν να ψεκάζουν με τα κατάλληλα σκευάσματα και κατά την ανθοφορία με τις παρακάτω όμως προϋποθέσεις σύμφωνα για «Βέλτιστες Εργασιακές Πρακτικές Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων». Τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν: α) Δεν πρέπει να αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι είναι επικίνδυνα ή τοξικά για τις μέλισσες. β) Να έχουν έγκριση για τη συγκεκριμένη χρήση. γ) Να έχουν έγκριση για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών. δ) Να τηρούνται σχολαστικά οι οδηγίες χρήσης – περιορισμών – απαγορεύσεων και προφυλάξεων που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων.
Οι καλλιεργητές πρέπει να ενημερώνουν έγκαιρα τους μελισσοκόμους, να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη από τις ανθισμένες καλλιέργειες σε περίπτωση ανάγκης εφαρμογής ψεκασμών. Υπενθυμίζουμε ότι, η καλύτερη χρονική στιγμή εκτέλεσης των ψεκασμών είναι μετά τη δύση του ήλιου, αφού τότε οι μέλισσες δεν πετούν. Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές συνθήκες.
Επειδή θεωρούμε σημαντικότατη την συμβολή των μελισσών στην επικονίαση των ανθέων και στην αύξηση της καρπόδεσης με συνέπεια την καλή παραγωγή των δένδρων, οι ψεκασμοί στην ανθοφορία με εντομοκτόνα σκευάσματα που προκαλούν μη αποδεκτές επιδράσεις στις μέλισσες απαγορεύονται, και δεν προσφέρουν κανένα όφελος.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου της ΠΕ Άρτας (Γρηγόρη Οικονόμου, τηλ. 2681364433)».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ