Η ασπαρτάμη δημιουργήθηκε το 1965 στα εργαστήρια της φαρμακοβιομηχανίας «SEARLE» όταν γινόταν εκείνη την περίοδο έρευνες για την παρασκευή φαρμάκου για το πεπτικό έλκος.
Η τυχαία ανακάλυψή της εγκαινίασε μια νέα εποχή νέου γλυκαντικού σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Η άμεση έγκρισή της οδήγησε συνάμα στην άμε- ση κυκλοφορία εκατοντάδων προϊόντων που περιέχουν ασπαρτάμη. Μεταξύ των πελατών είναι η Coca Cola, η Pepsi Cola… ενώ άνοιξε ο δρόμος μεγάλων πωλήσεων σε πολλές τεράστιες εταιρείες.
Η έγκριση και η πώληση της ασπαρτάμης, όμως, έχει στιγματιστεί από εμπλοκές πολιτικών παραγόντων και επιστη- μόνων και από ψευδή πρωτοφανή στοιχεία που κουκουλώθηκαν. Ακόμα και η έρευνα της κρατικής διεύθυνσης τροφίμων – φαρμάκων των ΗΠΑ καταστράφηκε.
Το πιο φοβερό όλων είναι ο καθηγητής της Νεφροπαθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον δρ. Τζον Όνλει, ο οποίος διαπίστωσε ότι η κατανάλωση της ουσίας δημιουργεί τρύπες στον εγκέφαλο των ποντικών στα πειράματά του. Και αυτή η μελέτη – αποκάλυψη εξαφανίσθηκε! Είναι γεγονός πως ότι η ασπαρτάμη είναι η πιο επικίνδυνη μεταξύ των πρόσθετων ουσιών στα τρόφιμα. Το 75% των αναφορών της FDA (Αμερικάνικη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων) για παρενέργειες από τα πρόσθετα των τροφίμων αφορούν σ’ αυτή! Μάλιστα υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις θανάτων.
Τα καίρια τεκμηριωμένα συμπτώματα της ασπαρτάμης ξεπερνούν τα 110, όπως ζαλάδες, ναυτία, μυϊκοί σπασμοί, κούραση, ταχυκαρδία, απώλεια ακοής, αύξηση βάρους, δυσκολίες στην αναπνοή, άγχος, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, κατάθλιψη, εξανθήματα, πόνος στις αρθρώσεις.
Η ασπαρτάμη αποτελείται από τρία χημικά στοιχεία: Ασπαρτικό οξύ 40%. Φενυλαλανόη 50%. Μεθυλική αλκοόλη 10%. Τα δύο πρώτα είναι απομονωμένα αμινοξέα. Αυτά φτιάχνουν πρωτεΐνες οι οποίες είναι σημαντικότατες για την ζωή όταν δουλεύουν σε συνδυασμό. Όταν όμως λαμβάνονται μεμονωμένα και σε ελεύθερη μορφή όπως στα πρόσθετα τροφίμων και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα τότε προσβάλλουν τα κέντρα ελέγχου του εγκεφάλου! Διότι το ασπαρτικό οξύ λειτουργεί διεγερτικά για το νευρικό σύστημα αλλά σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι τοξικό.
Ακόμα μπορεί να αποτελέσει ορμονικές ανωμαλίες στον άνθρωπο. Σήμερα πάνω από 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως γίνονται χρήστες της ασπαρτάμης μέσω των 6.380 προϊόντων. Πωλεί- ται σε σκόνη ή ταμπλέτες. Υπάρχει μέσα σε: Τσίχλες, αεριούχα αναψυκτικά, χυμούς, ροφήματα (κρύο τσάι), κακάο, γιαούρτι, δημητριακά, είδη άρτου, παγω- τά, μπισκότα, σοκολάτες, κέτσαπ, επιδόρπια, γλυκά και άλλα. Υπάρχει ακόμα και σε φαρμακευτικές καραμέλες για τον λαιμό ή σε βιταμίνες. Χρησιμοποιείται κυρίως για προϊόντα διαίτης (sugar free).
Μετά την κυκλοφορία της ασπαρτάμης έγινε ξαφνική αύξηση θανάτων και μάλιστα αδιευκρίνιστων! Καθηγητής νευρολογίας των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι 450.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ εξαιτίας καρδιακής αρρυθμίας, κά- τι που σχετίζεται με την συχνή χρήση της ασπαρτάμης.
Επιπλέον, ερευνήτρια του Μπρούκλιν αποκάλυψε ότι και η μικρή λήψη ασπαρτάμης από έγκυες γυναίκες αυξάνει τις πιθανότητες γέννησης βρεφών με μειωμένες εγκεφαλικές δυσλειτουργίες. Ταυτόχρονα υπάρχουν καταγγελίες ότι η ασπαρτάμη δημιούργησε: Συμπτώμα- τα νοητικής καθυστέρησης. Είναι ένοχη για καρκινογενέσεις. Προκαλεί καταστο- λή της ευφυίας. Εμφάνισε σε ποντίκια λεμφώματα και λευχαιμία. Εγκεφα- λικούς όγκους. Επιληψία. Πάρκινσον, αλτσχάιμερ. Διαβήτη και άλλα.
Πηγή: Βιβλίο «Τρώμε θάνατο»,
Ν. Κωνσταντινίδης
* Ο Γιάννης Πασιάς είναι παιδίατρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ