ΑΠΟ την Δευτέρα 3 Απριλίου ξεκινώντας από τα ακριτικά Μαράσια του Έβρου, ο Σπαρταθλητής στάσεις στους Μαρτυρικούς Τόπους αγωνιζόμενος για μνήμη και δικαιοσύνη.
Όπως σημειώναμε και στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας θα διανύσει 3.000 χιλιόμετρα και θα διέλθει από συνολικά 62 Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά που υπέστησαν Ολοκαυτώματα κατά την περίοδο 1940-1945 από τις δυνάμεις τριπλής κατοχής του Άξονα. Δηλαδή της ναζιστικής Γερμανίας, της φασιστικής Ιταλίας και της μοναρχοφασιστικής Βουλγαρίας.
Ο Στέργιος Αράπογλου θα διανύσει συγκεκριμένα 2.350 χιλιόμετρα στην ηπειρωτική Ελλάδα και 700 χιλιόμετρα στην Κρήτη μέσα σε 50 ημέρες. Το εγχείρημά του αυτό τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Σκοπός του είναι να αναδείξει τον αγώνα διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και την υποστήριξη της πρότασης προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να διδάσκονται οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από τα σχολικά βιβλία καθώς και τα λοιπά διδακτικά μέσα, έντυπα και ψηφιακά, την ιστορία και τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων, των σφαγών αμάχων, του λιμού της Κατοχής και όλων των ναζιστικών και φασιστικών θηριωδιών που διέπραξαν οι κατακτητές στην πατρίδα μας στο διάστημα από το 1940 έως το 1945.
Ο υπερμαραθωνοδρόμος και Σπαρταθλητής είναι γενικός χειρουργός και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και υπηρετεί στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο. Το δρομικό του εγχείρημα υλοποιείται αποκλειστικά με δικά του έξοδα. Είναι άξιος επαίνων, γι’ αυτό και οφειλόμενες οι τιμές κατά την υποδοχή του σε κάθε Μαρτυρικό Τόπο με την οργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων μνήμης.

ΑΠΟ το δρομικό εγχείρημα των 3.000 χιλιομέτρων του Στέργιου Αράπογλου στους Μαρτυρικούς Τόπους δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί το Κομμένο Άρτας με τους 317 σφαγιασθέντες από τους ναζί στις 16 Αυγούστου 1943, όπως βέβαια και από αντίστοιχους στην Ήπειρο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, στο Μαρτυρικό Χωριό του Δήμου Νικ. Σκουφά θα καταφτάσει την Τετάρτη 26 Απριλίου, ενώ στην Ήπειρο θα προηγηθούν αφίξεις σε: Λιγκιάδες Κυριακή 23 Απριλίου, Παραμυθιά Θεσπρωτίας Δευτέρα 24, Μουσιωτίτσα Τρίτη 25 του μηνός και μετά το Κομμένο σταθμό του θα αποτελέσει το Δίστομο Βοιωτίας την Πρωτομαγιά, ημέρα Δευτέρα. Το σύνθημα που κυριαρχεί είναι: Ανυποχώρητος αγώνας για Μνήμη και Δικαιοσύνη.
Υποψιαζόμαστε ότι ο Δήμος Νικ. Σκουφά φροντίζει από τώρα ώστε η υποδοχή του να γίνει καθώς αρμόζει. Άλλωστε η δήμαρχος Ροζίνα Βαβέτση είναι μέλος του 15μελούς ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που έθεσε υπό την αιγίδα του τον ξεχωριστό όσο και συγκινητικό αγώνα του γιατρού Στέργιου Αράπογλου. Επομένως θα ενημερώνεται συνεχώς για κάθε βήμα του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ