Συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες έως Κυριακή 30 του μηνός οι παραστάσεις του έργου «Ο Σακάτης του Νησιού» του Μάρτιν Μακντόνα, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία της Αφροδίτης Κατσαούνου.
Υπόθεση του έργου: Στην μαύρη κωμωδία «Ο Σακάτης του Νησιού» κυρίαρχο θέμα είναι η τρυφερή αντιμετώπιση ενός παιδιού με κινητικά προβλήματα από τις δύο γραφικές γηραλέες κυρίες που το μεγάλωσαν μετά το θάνατο των φυσικών γονέων του και, σε αντίθεση, η επαίσχυντη συμπεριφορά της υπόλοιπης μικρής κοινωνίας του νησιού προς αυτό το παιδί. Από μια σχεδόν απίστευτη εύνοια της τύ- χης, η ζωή του νεαρού θα φανεί ότι αλλάζει ριζικά, πράγμα που θα έχει ως επακόλουθο τη φαρισαϊκή στάση της μικρής κοινωνίας.
Σκηνοθετικό σημείωμα Αφροδίτης Κατσαούνου, νηπιαγωγού – θεατρολόγου: «Μπίλ-λυ: Μη γελάς με τη δυστυχία των άλλων. Μπάρτλεϋ: Γιατί; Μπίλλυ: Δεν ξέρω γιατί. Ξέρω πως δεν είναι σωστό. Μπάρτλεϋ: Μα είναι πολύ αστείο. Μπίλλυ: Κι αστείο να είναι, δεν κάνει».
Αυτός ο μικρός διάλογος ήταν η αφορμή να σταθώ σ’ αυτό το σπουδαίο κείμενο και να το επιλέξω για τη φετινή παραγωγή. Ένα έργο που με κινητήρια δύναμη το χιούμορ μιλά για την ανθρώπινη δυστυχία. Κατά τις πρόβες προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε αυτή τη δύναμη. Και να μπούμε στην ιδιοσυγκρασία των χαρακτήρων. Μελετήσαμε Ιρλανδικά έργα και ταινίες.
Ακούσαμε Ιρλανδική μουσική και διαβάσαμε γεωγραφία και ιστορία του τόπου. Η σκηνή μάς γέμισε με πολύχρωμα πλεκτά, ζεστά ρούχα, μπότες, σκουφιά, γκέτες…Το σκηνικό σκοτεινό, σκληρό, μοναχικό. Πρόβες και συζητήσεις ατελείωτες. Η κεντρική ιδέα του έργου, διαχρονική, παγκόσμια… πώς να μιλήσεις γι’ αυτή; Το τολμήσαμε γιατί αγαπήσαμε πολύ το έργο!
«Μπίλλυ: Υπάρχουν πολλοί σαν κι εμένα εδώ γύρω, αλλά εκείνων το σακατιλίκι είναι εσωτερικό και δεν φαίνεται».
Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης): Νάντια Λαμπράκη (Κέητ), Βασιλική Χαβέλα (Αϊλήν), Βαγγέλης Βαρέλης (Τζώννυ), Παναγιώτης Ντούλας (Μπίλλυ, ο Σακάτης), Γιώργος Μαλιγιάννης (Μπάρτλεϋ), Σοφία Κωσταπαππά (Έλεν), Μαρία Λαμπράκη (γιατρός), Βίκυ Κωστάκη (Μάμμυ).
Συντελεστές: Σκηνικά – κοστούμια Χρήστος Παππάς, Σωτήρης Γούσιας. Βίντεο – Τρέιλερ Γιώργος Παπαβασιλείου. Φωτογραφία Βάγια Μπαλαμπάνη. Σχεδιασμός αφίσας -πρόγραμμα Χρήστος Παππάς. Μουσική επιμέλεια Παναγιώτης Ντούλας. Ηχογραφήσεις Orange Radio. Επιμέλεια φωτισμού Κωνσταντίνος Τόλης. Επιμέλεια εκτυπώσεων Artinorama, Νίκος Βάρδιας. Ήχος Στεφανία Γιαννούλη. Φώτα Παναγιώτα Στραγανιώτη. Βεστιάριο Ντίνα Τζιούνη, η Ομάδα. Υποβολέας Νάντια Άγου.
Οι παραστάσεις ανεβαίνουν επί σκηνής στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Κομποτίου 9:15το βράδυ. Προπώληση στην Άρτα στο Αρωματοπωλείο Ίρινον επί της Σκουφά 70 και στο Κομπότι στο Κομμωτήριο Efi Hair Art της Έφης Πανή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ