Κύριε Μητσοτάκη είμαι ένας από τους πολλούς Έλληνες που στις 30 Μαρτίου 2023 βάλατε στο λογαριασμό μου, όπου μπαίνει κάθε μήνα η σύνταξή μου, το ποσό των 300 ευρώ με την ένδειξη «ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ Κ».
Δεν θα αναλωθώ σε φτηνές αντιπαραθέσεις ότι τα χρήματα αυτά μου τα δίνετε για να εξαγοράσετε την ψήφο μου στις προσεχείς εκλογές. Όσα χρήματα και να βάζατε στον λογαριασμό μου δεν θα σας ψήφιζα. Ο σκοπός της επιστολής μου είναι άλλος. Οι οικονομικές υπηρεσίες σας, γνωρίζουν ότι και εγώ και η σύζυγός μου είμαστε συνταξιούχοι, ποιο είναι το ύψος των συντάξεών μας, από το Ε9 ότι έχουμε εξ αδιαιρέτου ένα διαμέρισμα 91 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Γκύζη, ότι ουδέποτε αποκτήσαμε εξοχική κατοικία με αποτέλε-σμα να μην καταβάλουμε οποιοδήποτε μίσθωμα.
Εξάλλου, γνωρίζουν ότι από τετραετίας και πλέον εκμισθώνω στην Άρτα μία δευτερεύουσα μη εξοχική κατοικία 52 τετραγωνικών μέτρων και πρόσφατα ένα μικρό κατάστημα 15 τετραγωνικών μέτρων, δηλώνοντας κάθε χρόνο τα πραγματικά μισθώματα και καταβάλλοντας παράλληλα τον φόρο που μου αναλογεί. Τέλος δεν έχω πάρει δάνεια για να εξυπηρετώ και να τρέμω τις ανόδους των επιτοκίων και τις απειλές των Funds.
Με όλα αυτά που σας εξέθεσα και είναι γνωστά στις φορολογικές αρχές, θέλω να σας πω ότι δεν έχω ανάγκη τα 300 ευρώ που πιστώσατε το λογαριασμό μου. Τα χρήματα αυτά, κύριε Μητσοτάκη, δεν έπρεπε να τα δώσετε σε μένα και όταν αναφέρομαι στο πρόσωπό μου περιλαμβάνω ολόκληρη τη μεσαία τάξη στην οποία προφανώς ανήκω, αλλά σε συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη. Σ’ αυτούς που με συντάξεις 500 και 600 ευρώ δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα ούτε το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Σ’ αυτούς που τους πετάνε έξω από τα σπίτια τους για οφειλές ολίγων χιλιάδων ευρώ. Σ’ αυτούς που τους έχει χτυπήσει η ακρίβεια και ο πληθωρισμός και από 8 ευρώ που αγόραζαν τη φέτα τώρα την αγοράζουν 16 ευρώ!
Ίσως μου πείτε ότι δώσατε και σ’ αυτούς κάποιο βοήθημα. Δεν το γνωρίζω. Και στην περίπτωση όμως που δώσατε έπρεπε να προσθέσετε και τα δικά μας χρήματα για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να ανταποκριθούν ανθρώπινα και ενόψει των εορτών του Πάσχα. Κάποια στιγμή μου πέρασε από το μυαλό να παρακαταθέσω τα 300 ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά σκέφτηκα ότι δεν θα ασχοληθεί κανείς σοβαρά μαζί μου για ένα τόσο ασήμαντο ποσό.
Εδώ, το Ελληνικό κράτος επί Σημίτη, έκανε τρία χρόνια να εισπράξει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το 1 δις 200 εκατομμύρια δραχμές που είχε παρακαταθέσει ο αείμνηστος συμμα- θητής και φίλος μου, έντιμος πολιτικός, Δημήτρης Τσοβόλας και θα ασχολούνταν με τα 300 ευρώ τα δικά μου; Από την άλλη μεριά εγώ δεν μπορώ να κάνω τον Καραμουρτζούνη και να μοιράζω 300 ευρώ σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, διότι είναι τόσο μικρό το ποσό και τόσο μεγάλος ο αριθμός των φτωχών, που ούτε 1 σέντ δεν θα αντιστοιχούσε στον καθένα. Εύχομαι προσωπική και οικογενειακή ευτυχία για τις γιορτές που έρχονται. Γιώργος Χαλκιάς επίτιμος δικηγόρος.
*Ο Γιώργος Χαλκιάς είναι επίτιμος δικηγόρος