Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές, Αμφιβολίες τρελές.
Πριν λίγες μέρες, στις 5 του τρέχοντος μήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τα Γιάννενα και στην προεκλογική του ομιλία παρουσίασε και το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ήπειρο του 2030, με πάνω από 380 έργα. Έκανε απολογισμό του κυβερνητικού έργου και ανέλαβε δεσμεύσεις για το μέλλον, με αυτόν πάλι κυβερνήτη. Έγινε μεγάλη συζήτηση στην πόλη μας, γιατί δεν αναφέρθηκε καθόλου στην Άρτα. Αλλά εγώ λέω ας μην τον καταδικάσουμε ακόμα. Ας δούμε πρώτα ένα – δυό πραγματάκια.
Όλοι μας θυμόμαστε τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι Κρήτης τον Σεπτέμβρη του 2021. Το έδαφος κάτω από το χωριό υποχώρησε 14 εκατοστά. Τότε ο ίδιος πρωθυπουργός μας είχε πει: «Θέλω να το τονίσω ότι από την πρώτη στιγμή ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας αλλά και οι δύο συναρμόδιοι υφυπουργοί Υποδομών αλλά και ο υφυπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την κρατική αρωγή, βρέθηκαν εδώ στην Κρήτη και μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξει και μία συνέντευξη Τύπου που θα εξαγγελθούν τα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των περιοχών που επλήγησαν. Όπως γνωρίζετε η Ελληνική Πολιτεία διαθέτει πια ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής, το οποίο παρέχει ουσιαστική και γρήγορη στήριξη σε συμπολίτες μας που έχουν πέσει θύματα φυσικών καταστροφών. Είναι το πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Εύβοια και θα ενεργοποιηθεί άμεσα». Όσο για το ύψος των αποζημιώσεων, είπε πως «δεν υπάρχει πλαφόν. Έχουμε αποθέματα στον κρατικό προϋπολογισμό να μπορούμε να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες».
Λίγους μήνες αργότερα από τον σεισμό, η λεκτική στήριξη συνεχίζεται: «Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου της για την στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Κρήτη, δίνει εκ νέου τη δυνατότητα στους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας που δεν εντάχθηκαν στο πλαίσιο στήριξης της πρώτης αρωγής λόγω διαδικαστικών ή άλλων ζητημάτων, να το κάνουν τώρα, καθώς με την δημοσίευση των σχετικών τροποποιητικών κοινών υπουργικών αποφάσεων, ξεκίνησε και πάλι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων πρώτης αρωγής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr». Και την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, 14 μήνες μετά τον σεισμό «καταβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η επιχορήγηση των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στο ειδικό καθεστώς στήριξης των του Αρκαλοχωρίου. Συνολικά καταβλήθηκε ποσό 1.048.467,82 ευρώ σε 183 δικαιούχους».
Μια μικρή συμβουλή. Οι κυβερνήσεις πάντα λένε τα ποσά, συνολικά. Δεν λένε ποτέ πόσο αναλογεί στον καθένα. Κι αυτό γιατί φαίνονται τα νούμερα μεγάλα. Ακούς 1.000.000 ευρώ και σκέφτεσαι πολλά λεφτά! Αν όμως κάνεις την διαίρεση 1.048.467,82 ευρώ διά 183 δικαιούχους μας δίνει 5.729,33 ευρουλάκια σε κάθε έναν επιχειρηματία που έχασε την επιχείρησή του και τον τρόπο διαβίωσής του. Τώρα, δεν φαίνονται πολλά τα λεφτά. Φαίνονται;
Και επειδή ειπώθηκαν όλα αυτά από τα πιο επίσημα χείλη και τα άκουσαν πολλοί και πολλοί ίσως πίστεψαν, ας δούμε τι είδους στήριξη απολαμβάνουν σήμερα, σχεδόν 1,5 χρόνο αργότερα, οι πληγέντες του Αρκαλοχωρίου. Μόλις οκτώ φάκελοι έχουν λάβει έγκριση. Πάνω από 8.000 οι φάκελοι σεισμόπληκτων που δεν έχουν ακόμα υποβληθεί. Χρήματα που δεν επαρκούν για να ξαναχτιστούν όσα ο εγκέλαδος κατέστρεψε.
Και να ήταν μόνο αυτά; Θα τα ρίχναμε όλα, όπως πάντα, στο τέρας της γραφειοκρατίας (λες και δεν το ταΐζει κάποιος συγκεκριμένος αυτό το τέρας για να ζει). Αλλά σήμερα μαθαίνουμε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει πλειστηριασμοί και κατασχέσεις 22 σεισμόπληκτων κατοικιών από τα λεγόμενα funds. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Εφορία προχωρεί σε κατάσχεση λογαριασμών των σεισμόπληκτων, που είναι ακατάσχετοι.
Γι’ αυτό σου λέω. Μην έχεις Αμφιβολίες πολλές. Μην έχεις Αμφιβολίες τρελές. Μάλλον είναι πολύ καλύτερα που ο Κυριάκος δεν είπε τη λέξη Άρτα όσο μιλούσε για την Ήπειρο. Μέρες που έρχονται, ας κάνουμε τον σταυρό μας. Μπορεί και να τη γλιτώσουμε… τη στήριξη. Καλή Ανάσταση σε όλους. Και θρησκευτικά… και πολιτικά.
Ένοχος, υπεράνω πάσης Αμφιβολίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ