Οι Ορίζοντες επανέρχονται στην ερασιτεχνική δημοσιογραφική ενημερότητα με νέα σχετικά με την αυτοδιοίκηση, τα πολιτικά και οικονομικά δρώμενα. Τα νέα δεν τελειώνουν ποτέ. Δυστυχώς, όμως, δεν ακούγονται τα ευχάριστα αλλά τα δυσάρεστα και τα περίεργα.
Πρώτη είδηση, όπως ξαναγράψαμε, είναι η μεγάλη συμμετοχή για τον ρόλο του δημάρχου των Κεντρικών Τζουμέρκων. Δεν θα κάνω κριτική για κανέναν γιατί δεν είναι δεοντολογικό και γιατί ο καθένας έχει το σχετικό δικαίωμα. Θα έλεγα επιγραμματικά, όμως, ότι χρειάζεται περισσότερη περίσκεψη από όλους γιατί ο προβληματισμός είναι μεγάλος. Η πρόταση είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο της Πεντηκοστής του Ιουνίου να συγκεντρωθούμε και οι δέκα στην έδρα του Δήμου, στο Βουργαρέλι, ανταλλάσσοντας απόψεις για την περαιτέρω πορεία.
Ο τόπος των Τζουμέρκων θέλει μόνο δύο παρατάξεις, μια συμπολίτευση που κατά νόμο θα έχει 11 συμβούλους (αν δεν επέλθει τελικά και άλλη αλλαγή) και μια αντιπολίτευση δυναμική με οκτώ συμβούλους ώστε ενιαία για να κατευθύνουν την πορεία του Δήμου. Και οι οκτώ υποψήφιοι δήμαρχοι να εκλεγούν ως αρχηγοί θα έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό ως αντιπολίτευση. Όλοι οι υποψήφιοι βάλλουμε εναντίον του σημερινού δημάρχου και μάλλον είμαστε καλοδεχούμενοι απ’ αυτόν γιατί φέρνουμε μια πρόσθετη νεροσυρμή στο αυλάκι και στον μύλο που αλέθει.
Ο σημερινός δήμαρχος αν και είχε μειοψηφία συμβούλων καταλήγοντας να έχει πέντε συμβούλους και από τους πέντε οι δύο να είναι ασθενείς, κατάφερε όχι μόνο να κρατήσει όρθιο το Δήμο αλλά να επιτύχει πολλά πράγματα. Μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να φέρει στο Δήμο 20 έργα, αύξησε τον προϋπολογισμό από τα 10 εκατ. ευρώ στα 16 εκατ. ευρώ. Επομένως, όλοι εμείς οι εννιά ας αναλογισθούμε το μέλλον. Το σπουδαιότερο όλων είναι ότι διέθετε αντιπολίτευση από δύο παρατάξεις με 11 συμβούλους που είχαν πλειοψηφία και τελικά τους εκμηδένισε. Όλα αυτά συμβαίνουν στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων.
Στην τελευταία επιστολή ασκώ δριμεία κριτική στον δήμαρχο, επισημαίνοντας ούτε ένα ούτε δύο αλλά 52 θέματα. Τα ίδια είχα επισημάνει και στην επιστολή πριν τρία χρόνια με 50 σελίδες, αλλά οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καθεύδουν ύπνον. Υπάρχει μεγάλη άγνοια για την αυτοδιοίκηση σχεδόν για την πλειοψηφία των υποψηφίων δημάρχων, οι οποίοι δυστυχώς υποκινούνται και υποστηρίζονται προσωρινά από παράγοντες και συμβούλους που αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι.
Δεν υπάρχει καμία ειλικρίνεια στα Τζουμέρκα. Επικρατούν ίντριγκες, κρυψίνοιες, ιδιοτέλειες και όλα αυτά συνεπικουρούμενα από κακότητα και ζηλοφθονία οδηγώντας τα Τζουμέρκα σε χειρότερη κατάσταση. Επομένως, καλό θα είναι όσοι θέλουν να έχουν ρόλο δημοτικού συμβούλου – και υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι – να μην δεσμευθούν με κανέναν προσωρινά. Παίζονται λυκομαχίες και λυκοφιλίες και τελικά όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε…
Οι παραπάνω απόψεις είναι το διατακτικό μετά από 10 χρόνια ενασχόλησης με τα δημοτικά δρώμενα. Είχα παρουσιάσει το μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Δήμου με 108 παραγράφους το 2014. Είναι όλοι εδώ. Δεν διαγράφηκε κανένας. Έχουν προστεθεί για το 2023 στην άλλη όψη του νομίσματος αλλαγής πορείας του Δήμου 61 νέοι παράγραφοι. Προστέθηκε και μια σελίδα ελπίδας και οραματισμών με τίτλο Λυδία λίθος Δήμου. Είναι πρωτοποριακή – καινοτομική – αυτοτροφοδοτούμενη και αναφέρεται στην δημοτική οικονομία των Κεντρικών Τζουμέρκων. Στόχος είναι η δημιουργία τουλάχιστον 250 – 300 θέσεων. Στη νέα πενταετία να δημιουργηθούν επίσης άλλες 50 πηγές προέλευσης των νέων θέσεων εργασίας.
Πολλοί διαβάζουν αλλά δεν καταλαβαίνουν και λένε ότι γράφει για όνειρα ο Χαχούλης. Βέβαια, δεν γνωρίζουν ότι πίσω από κάθε γραμμή ή κάθε παράγραφο των 108+61+50, σύνολο 219 παραγράφων, υπάρχουν όχι μόνο αντίστοιχοι φάκελοι αλλά χρονοδιαγράμματα και χρηματοδιαγράμματα για το πότε το κάθε θέμα δρομολογείται, πώς επιλύεται και ποιά η συνδρομή ενός Δήμου στο όραμα «Δήμος επιχειρείν» και όχι Δήμος διαχειρίζειν ξένα χρήματα.
Ένας δήμαρχος για να πάει έναν Δήμο μπροστά πρέπει να γνωρίζει πολλά και να έχει πολλαπλές ικανότητες. Γνώσεις οικονομικές, τεχνικές, διοικητικές, αρχιτεκτονικής Δήμου και οράματος αυτού. Για να επιτύχει αυτά στο δημόσιο χώρο πρέπει από τον ιδιωτικό χώρο που έρχεται να έχει τα διαπιστευτήρια του επιτυχημένου, να κατοικεί μόνιμα σε αυτό και να ασχολείται μόνιμα με αυτό που θέλει να υπηρετήσει. Η μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων τα δέκα χρόνια δεν πάτησε ούτε μια φορά σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου και δεν έστειλε ούτε μια σελίδα με απόψεις γι’ αυτό τον τόπο. Άρα κάτι γνώριζαν και έλεγαν οι αρχαίοι «ου παντός πλειν εις Κόρινθον».
Έγραψα προχθές στο facebook για τα ΜΥΗΕ και τις 30 εκκρεμείς αιτήσεις στον Δήμο και κανένας δεν ενοχλήθηκε. Μόνο δύο σχολίασαν. Αυτό δείχνει την αδιαφορία και την άγνοια για όλα τα θέματα που διαβάζονται και έτσι «Νίψον ανομήματα μη μόνον όψιν». Καλημέρα, καλές γιορτές και Καλό Πάσχα.
* Ο Φώτης Χαχούλης είναι δικηγόρος και διετέλεσε πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κεντρ. Τζουμέρκων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ