ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΑ από τον συμπατριώτη μας Ηλία Σκουλίδα, ιστορικό και καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Άρτα) Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για μια συζήτηση με φοιτητές του γύρω από την ιστορία του τοπικού Τύπου αλλά και για τον ρόλο που διαδραματίζει στον χώρο της ενημέρωσης.
Αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για μένα, πρώτον γιατί η πρόσκληση έγινε από έναν, κατά γενική ομολογία, καταξιωμένο επιστήμονα και δεύτερον, για το λόγο ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσω με τους φοιτητές, του κατεξοχήν αγαπημένου τμήματος όλων των Αρτινών, για ένα θέμα που έχω συνδεθεί με σχέση ζωής. Τοπική ιστορία και μουσική είναι το αντικείμενο με το οποίο ο Ηλίας Σκουλίδας επιχειρεί την διασύνδεση με την τοπική κοινωνία και το επιτυγχάνει άριστα, ενώ άριστα επίσης διοργανώνονται οι θεματικές ενότητες για την Άρτα από την Κυριακούλα Κουτσούμπα.
Καταρχήν οφείλω να ομολογήσω ότι το ενδιαφέρον των συνομιλητών ήταν άκρως εντυπωσιακό, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον καταιγισμό των ερωτημάτων. Θα πρέπει να διατυπώθηκαν πάνω από 70, όλα καίρια. Ζητήθηκαν απαντήσεις για την αναγνωσιμότητα του τοπικού Τύπου, την διακίνηση, την σελιδοποίηση, την ανταπόκριση των τοπικών αρχών σε θέματα και σχόλια που προβάλλονται, την επιλογή της θεματογραφίας έως εάν έχουμε απειληθεί απ’ αφορμή δημοσιεύματα, για πολιτικές αποκλίσεις, χρηματισμό, ενώ λόγος έγινε ακόμα και για φαινόμενα διαπλοκής.
Πως πέρασαν οι δυό ώρες ούτε που καταλάβαμε! Επρόκειτο για έναν ζωντανό διάλογο που διακρίθηκε κυρίως για την ωριμότητα με τον οποίο διεξήλθαν οι φοιτητές, με τις παρεμβάσεις του Ηλία Σκουλίδα να τον αναζωπυρώνει πολύ περισσότερο καθώς τον «πυροδοτούσε» ώστε να είναι εντελώς ελεύθερος, μαρτυρώντας τον δημοκρατικότατο τρόπο με τον οποίο και ο ίδιος διδάσκει.
Θερμές, ειλικρινείς και από καρδιάς οι ευχαριστίες προς τον καθηγητή Ιστορίας Ηλία Σκουλίδα, την Κυριακούλα Κουτσούμπα που οργάνωσε την συζήτηση, τον Κώστα Μπανιά για τον επικουρικό του ρόλο, κυρίως όμως προς τους φοιτητές για το ζωηρό ενδιαφέρον τους.
Βασίλης Παππάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ