Ανεπανόρθωτη η απώλεια του πανέμορφου ιστορικού γεφυριού. Αρχαίο κτίσμα, αριστούργημα του 16ου αιώνα (1515). Είκοσι κιλά δυναμίτιδα. Πώς να αντέξει;
Βράδυ της 28ης Μαρτίου 1949. «Χάρβαρδ» (Γαλατάδες)… έριχναν να γκρεμίσουν το γιοφύρι. «Σπίτφαιρ». Άγριες συμπλοκές γύρω από το γεφύρι. Δημοκρατικός Στρατός με τους καπεταναίους του: Χαρίλαος Φλωράκης (αντιστράτηγος, διοικητής της Ι Μεραρχίας) και Γιάννης Αλεξάνδρου (δικηγόρος, διοικητής ΙΙ Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού).
Το «Διαμάντι», ο «Διαμαντένιος», ο «Διαμαντής». Ο «Κόκκινος Τίγρης» της Ρούμελης. Φόβος των ντόπιων εθνόδουλων, φόβος και τρόμος των φονιάδων του Τρούμαν, των Αμερικανών αγαπητικών ναζί! 1947-2030! 150 έξοδοι των «Σπίτφαιρ» έριχναν κατά των ανδρών του Δημοκρατικού Στρατού για να γκρεμίσουν το γεφύρι για να αποκόψουν τους μαχητές. Στα υψώματα «Πέντε αδέλφια» (Πηγές Άρτας), οι δυο διοικητές (Φλωράκης και Διαμαντής) με οπλοπολυβόλα υποστηρίζουν το πέρασμα των μαχητών από την γέφυρα για να ριχτούν προς την Αργιθέα. Τανκς, πεζικό, αεροπλάνα τους κυνηγούν. Το ιστορικό, όμορφο χωριό Πηγές Άρτας, κρέμεται σαν σταφύλι πάνω από το γεφύρι.
«Χάρβαρδ» (Γαλατάδες) και τα «Σπίτφαιρ» του Εθνικού Στρατού βυθίζονται στο φαράγγι για να… εξετάσουν την γέφυρα!
10η το πρωί της 28ης Μαρτίου 1949. Σμήνος έρχεται, ρίχνει και φεύγει, σμήνος ξαναέρχεται, ρίχνει… Προσπαθούν να γκρεμίσουν την γέφυρα για να μας αποκόψουν, να μας σκοτώσουν… Ο «Διαμαντένιος» είναι στην γέφυρα με την ομάδα ασφαλείας. Τα πολυβόλα μας ρίχνουν. Περνά ο Δημοκρατικός Στρατός. Ζωή ή θάνατος… Ουρανοκρέμαστο φαράγγι. Εμπόδιζε τον Εθνικό Στρατό (βομβαρδιστικά) να το πετύχουν τον στόχο τους! 150 εξορμήσεις και δεν μπόρεσαν. Θα θριαμβολογούσαν: «Πιάσαμαν τους συμμορίτες»… Δεν μπόρεσαν οι εθνοκάπηλοι. Ο Καραντάος και ο Σακοράφας μέσα από το φυλάκιο της Κούλιας (Τούρκικο τελωνείο) πυροδότησαν. Τα γεφύρια ξαναχτίζονται, οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν και από τις δύο παρατάξεις δεν ξανάρχονται.
Γέφυρα Κόρακα! Βάση (άνοιγμα) 84 μέτρα, ύψος 46 μέτρα. 2023-2024. Γέφυρα Κόρακα και Δαχτυλίδι Τζουμέρκων. Απαιτείται να γίνουν. Οι καιροί ου μενετοί. Είναι ανάπτυξη. Είναι πολιτισμός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ