ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ μέχρι και η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να δικαιωθεί το αίτημα των αποφοίτων και φοιτητών 14 τμημάτων Γεωπονίας της χώρας, μεταξύ αυτών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα, για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που μέχρι πρότινος αποτελούσαν «πουκάμισο αδειανό».
Μάχη για να κερδηθεί αυτός ο δίκαιος αγώνας, πρωτίστως των φοιτητών, δόθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή όταν την περασμένη Πέμπτη εισήχθη προς ψήφιση σχετική τροπολογία στη Βουλή. Είχε προηγηθεί μεγάλη κινητοποίηση και μέρος της αποτέλεσε η ομαδική παραίτηση των καθηγητών του τμήματος Γεωπονίας (Άρτα) που ταρακούνησε τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης – Τρο- φίμων και Παιδείας. Οι καθηγητές βρέθηκαν πολύ κοντά στους φοιτητές τους και ατύπως το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν «ή τώρα ή ποτέ».
Από την Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας τριμελής αντιπροσωπεία καθηγητών τμημάτων Γεωπονίας «στρατοπέδευσε» κυριολεκτικά στη Βουλή χωρίς να χάνει ούτε ένα δευτερόλεπτο στην προσπάθεια να συντρέξουν όλα τα κόμματα για την θετική ψήφο. Την αντιπροσωπεία αποτέλεσαν ο κοσμήτορας του Τμήματος Γεωπονίας (Άρτα) Αναστάσιος Τσίνας, ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστη- μίου Κρήτης Νίκος Κατσαράκης και η πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Αλεξάνδρα Παυλούδη.
Αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος διαβούλευσης με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, ο Αναστάσιος Τσίνας, παρέμεινε στη Βουλή κι όπως αποδείχθηκε ενήργησε σοφά διότι ένα τηλεφώνημα που έγινε κρίθηκε σωτήριο. Όπως μάς αναφέρει ο ίδιος συνάντησε τυχαία στους διαδρόμους της Βουλής τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας που λόγω λειτουργίας αντίστοιχου τμήματος στο Μεσολόγγι επιχείρησε να τον ευαισθητοποιήσει. Ο κ. Τσίνας τον παρότρυνε να τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό με τον οποίο ο πρώην υπουργός διατηρεί φιλικές σχέσεις από την εποχή που ήταν συμμαθητές.
Πράγματι, ο κ. Λιβανός έκανε αυτό το τηλεφώνημα κι όταν έσπευσε να συναντήσει ξανά τον κ. Τσίνα, του είπε: «Έγινε αυτό που ζήτησες». Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε τόσο με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) Γιώργο Γεωργαντά όσο και με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως δίνοντας εντολή να ικανοποιηθεί το αίτημα.
Σύμφωνα με τον κοσμήτορα του τμήματος Γεωπονίας (Άρτα), ο Σπήλιος Λιβανός αποδείχθηκε «καταλύτης». Καταρτίστηκε η τροπολο- γία στο άρθρο 126 (ψηφισμένο άρθρο 131) και αν όχι χτες, σήμερα Τετάρτη 5 Απριλίου η απόφαση για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας Κυβέρνησης).

Τι αναφέρει ο Αναστάσιος Τσίνας
Μιλώντας στον «Τ» μετά την αίσια έκβαση του θέματος, ο Αναστάσιος Τσίνας δήλωσε ότι «η νίκη αυτή είναι των φοιτητών. Ο ρόλος των καθηγητών ήταν συμπληρωματικός. Συγχαρητήρια στα παιδιά που αφήνουν μια καλή κληρο- νομιά για τους υπόλοιπους και γι’ αυτό τούς ευχαριστώ ιδιαίτερα».
«Καταλύτη» εν τω μεταξύ χαρακτήρισε τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιο Λιβανό, ενώ για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε: «Η προσωπική παρέμβασή του για την λύση του προβλήματος ήταν αποφασιστική», αφήνοντας ωστόσο αιχμές για πολιτικές ηγεσίες υπουργείων, επισημαίνοντας συγκεκριμένα: «Ενώ είμαι πολύ χαρούμενος για την παρέμβαση του πρωθυπουργού που μας δικαίωσε, ταυτόχρονα ως Έλληνας πολίτης θλίβομαι που το 2023 χρειάστηκε να διαμεσολαβήσει για την οριστική επίλυση του ζητήματος. Και το αυτονόητο «γιατί» απαντάται διότι οι υφιστάμενοί του αν και αρμόδιοι και υπεύθυνοι δεν επιτέλεσαν ως όφειλαν τα καθήκοντά τους.
Κάποιοι μάλιστα συμμάχησαν με μικροσυντεχνιακές ομάδες και φατρίες και βρέθηκαν απέναντί μας μέχρι το παραπέντε. Βέβαια, μετά την επιτυχή έκβαση όλοι βγήκαν να καπηλευτούν τη νίκη των φοιτητών μας και όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα οι πρώτοι που βγαίνουν είθισται να είναι αυτοί που δεν έχουν καμία σχέση με το εγχείρημα».

Σε ποιους οι ευχαριστίες
Στην ίδια συνομιλία ο κ. Τσίνας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους βρέθηκαν δίπλα σ’ αυτόν τον δύσκολο αγώνα των φοιτητών.
«Τις ευχαριστίες μου θέλω να μεταφέρω κατά πρώτον στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τόσο η πρύτανης όσο οι αντιπρυτάνεις, το Συμβούλιο Διοίκησης αλλά και οι συνάδελφοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι επικοινωνούσαν για να ενημερωθούν δηλώνοντας συμπαράσταση. Εξαιτίας της πρυτάνεως Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άν- νας Μπατιστάτου και του πρυτάνεως του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης προκλήθηκε η ομόφωνη προτροπή προς το ΥΠΑΑΤ για την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που προστέθηκε στις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Πρυτάνεων στην Κέρκυρα. Μιλώντας για το Πανεπιστήμιό μας δεν ξεχνώ την στήριξη της προηγούμενης Πρυτανικής Αρχής τα τελευταία χρόνια.
Ευχαριστώ τους κοινοβουλευτικούς όλων των κομμάτων που συναντήσαμε στη Βουλή και μάλιστα το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε σχετική τροπολογία. Επίσης, να ευχαριστήσω κάθε φο- ρέα και πρόσωπο της Άρτας και της Ηπείρου που με έναν λόγο συμπαράστασης και με την διαπίστωση ότι ζητάμε το αυτονόητο ήρθε και στήριξε τον αγώνα των παιδιών μας. Οφειλόμενες βεβαίως οι ευχαριστίες και προς τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης που βρέθηκαν δίπλα μας».

Γινόμαστε πιο ελκυστικοί
Αναφορά από τον Αναστάσιο Τσίνα έγινε και στην προοπτική του εν λόγω τμήματος επισημαίνοντας ότι τώρα θα γίνει περισσότερο ελκυστικό.
Τόνισε χαρακτηριστικά: «Η εξέλιξη αυτή τιμά και το τμήμα αυξάνοντας την ελκυστικότητά του. Προφανώς πλέον δεν θα ξαναζήσουμε την απαξίωση που επιδείκνυαν μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι και οι γονείς τους μη επιλέγοντας το τμήμα μας στη δήλωση στο μηχανογραφικό για τις πανελλήνιες εξετάσεις μια και δεν αποδίδαμε επαγγελματικά δικαιώματα με το πτυχίο που χορηγούσαμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ