Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές, Αμφιβολίες τρελές.
Είναι αλήθεια το παραδέχομαι, έστω και αργά. Όταν η μάνα μου ρωτούσε ποιος έφαγε τα σοκολατάκια που έλειπαν από το γυάλινο βάζο πάνω στην τραπεζαρία, δεν σήκωνα το χέρι να παραδεχτώ την ευθύνη μου. Χρειάστηκε να φτάσω σχεδόν στην 3η λυκείου για να βρω το θάρρος να πω ξεκάθαρα: «Ναι, εγώ τα έφαγα. Εγώ φταίω που λείπουν». Κι η μάνα μου σταμάτησε να με τιμωρεί, γιατί είχα πάρει το μάθημά μου.
Ποτέ μου δεν τόλμησα να σκεφτώ, ότι κάτι τέτοιο, μπορούσε να το πάθει κάποιος που είναι σε θέση ευθύνης, πόσο μάλλον αν είναι πρωθυπουργός. Γι’ αυτό, όταν ξεκίνησαν τα «δεν ξέρω» τον Σεπτέμβριο του 2019, στην 84η Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν δώσαμε πολύ σημασία. Τότε, ο μόλις δύο μηνών πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδεχόταν πως δεν ήταν ενήμερος για το κόστος των εξαγγελιών του «πλήρους κοστολογημένου προγράμματος της ΝΔ», σχετικά με τις ελαφρύνσεις που είχε ανακοινώσει. Είπαμε, δεν πειράζει. Νέος είναι θα μάθει, πάμε παρακάτω.
Στη συνέχεια τα πράγματα αγρίεψαν περισσότερο. Μόλις έξι μήνες μετά την άγνοια στην 84η Έκθεση Θεσσαλονίκης, ξεκίνησαν τα lockdown (λοκντάουν) για τον κορωνοϊό. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή είπε ότι δεν ήταν ενήμερος για υψηλότερη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, αμφισβητώντας τα επίσημα στοιχεία. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασω- ληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω. Έχετε εσείς; Φέρτε τη». Βέβαια, λίγο αργότερα μάθαμε ότι η επιστημονική μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα είχε διαβιβαστεί σε όλη την ιεραρχία, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε να λέει ότι «δεν ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού».
Το καλοκαίρι του 2021, όσο πέθαιναν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ από κορωνοϊό, οι υπόλοιποι που ζούσαν από τύχη, καίγονταν στις φωτιές. Το πρόβλημα προέκυψε μεγεθυμένο γιατί για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήξερε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για χρηματοδότηση της αντιπυρικής προστασίας, γι’ αυτό ενέκρινε μόλις 1.700.000 ευρώ αντί για 17.000.000 ευρώ που ζήτησαν τα δασαρχεία.
Ένα χρόνο αργότερα, στις 8 Αυγούστου του 2022, όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός δήλωσε για άλλη μια φορά: «Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας… Και επειδή η λέξη ευθύνη προέρχεται από το επίθετο ευθύς, επαναλαμβάνω ευθέως: αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ».
Πριν προλάβουν να κλείσουν για λίγο οι κάμερες από τις προηγούμενες δηλώσεις άγνοιας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε για μία ακόμα φορά να δηλώσει ότι δεν γνώριζε τίποτε για τις υποθέσεις Πάτση και Χειμάρα. Και δυστυχώς για όλους μας, πριν από ένα μήνα ο κ. Οικονόμου με τη δήλωσή του «ο πρωθυπουργός δεν είχε λάβει τη δέουσα ενημέρωση για την κατάσταση στον ΟΣΕ» προσπάθησε να «αδειάσει» τον πρώην υπουργό Μεταφορών. Ωστόσο, σήμερα γνωρίζουμε ότι κ. Καραμανλής θα είναι πάλι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ; Ούτε γι’ αυτό έχει τη δέουσα ενημέρωση ο πρωθυπουργός; Κι ας δήλωναν κι οι δυό τους προεκλογικά το 2019 ότι «θα επιμένουμε τόσο πολύ στα έργα της συντήρησης και της αναβάθμισης αυτού του δικτύου, που από το 2015 και μετά εγκαταλεί- φθηκε».
Άτιμη ζωή. Άτιμη κενωνία. Με τα παιχνίδια που παίζεις. Ο ίδιος ο εμπνευστής του επιτελικού κράτους, ο ίδιος ο επιτελάρχης, να προσπαθεί επί τέσσερα συνεχή χρόνια να μας πείσει ότι δεν άκουσε, δεν είδε, δεν γνώριζε. Όπως ακριβώς στη μαφία. Δηλαδή, αυτός που κυβερνάει τέσσερα χρόνια, είναι υπουργός 14 χρόνια και βουλευτής 24 χρόνια, δεν ήξερε τίποτα. Και τότε ποιος μπορεί να ξέρει;
Κι αν τελικά αυτός δεν ξέρει τίποτα, μήπως θα ήταν καλύτερο για όλους μας, χωρίς Αμφιβολίες πολλές, χωρίς Αμφιβολίες τρελές, να κάνουμε κι εμείς στις επόμενες εκλογές ότι δεν τον ξέρουμε; Και να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί: «Δεν άκουσα, πώς είπατε, ορίστε; Συγγνώμη κύριε, ποιος είστε;».
Αθώος, λόγω Αμφιβολιών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ