Με όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες δωρεάν προς όλους τους πάσχοντες, εγκαινιάστηκε και λειτουργεί στο χώρο του ΚΕΦΥΑΠ (Κέντρο Φυσικής Αποθεραπείας – παλαιό νοσοκομείο Άρτας) το Κέντρο Ημέρας για την άνοια. Η νέα δομή λειτουργεί σε πτέρυγα του πρώτου ορόφου, διαθέτοντας συνάμα και κινητή μονάδα για κατ’ οίκον παρακολούθηση περιστατικών με αδυναμία μετακίνησης σ’ όλο το νομό.
Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου
Σ’ αυτόν τον χώρο τελέστηκαν τα εγκαίνια την Παρασκευή χοροστατούντος του μητροπολίτη Άρτας κ. Καλλίνικου, υπό την παρουσία της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη. Ωστόσο, πρόσωπο της ημέρας αναδείχθηκε η πρόεδρος της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια Παρασκευή Σακκά, στην επίμονη προσπάθεια της οποίας οφείλεται η ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου.
Με καταγωγή από την Άρτα, η κ. Σακκά επτά χρόνια πριν σε συνεργασία με τον δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη είχε επισκεφθεί τον χώρο του παλαιού νοσοκομείου, ξεκινώντας τις προσπάθειες για την παραχώρησή του από το νοσοκομείο Άρτας ώστε να λειτουργήσει Κέντρο Ημέρας Άνοιας.Η προσπάθεια αυτή ευοδώθηκε πλέον με την συμβολή της υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για την ψυχική υγεία και το Κέντρο με 18 αντίστοιχα σ’ όλη τη χώρα, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με του οποίου τη χρηματοδότηση θα λειτουργήσει για 18 μήνες. Ακολούθως, όπως ανέφερε η υφυπουργός, στόχος είναι να υπαχθούν και να εξακολουθήσουν να λειτουργούν με χρηματοδότη- ση του υπουργείου Υγείας.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκε η ομάδα νέων επιστημόνων όλων των συναφών ειδικοτήτων που το στελεχώνουν, υπό την ευθύνη του τέως διευθυντή Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Άρτας Νίκου Μπιλανάκη που τέθηκε επικεφαλής υπεύθυνος του Κέντρου. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Σακκά, το Κέντρο λειτουργεί σε συνεργασία με το Ιατρείο Άνοιας του νοσοκομείου και την στήριξη της διευθύντριας Ψυχιατρικής Κλινικής Κατερίνας Βρατσίστα, ενώ διασύνδεση θα υπάρχει και με όλες τις κοινωνικές δομές του Δήμου.
Την τελετή εγκαινίων η κ. Ράπτη αφιέρωσε στην γιαγιά της Ζωή, η οποία έπασχε από άνοια και όπως επισήμανε ο παππούς της ήταν εκείνος που την φρόντισε για 10 χρόνια έως τον θάνατό της. Η κ. Ράπτη δήλωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να μην μείνει κανείς μόνος, υπογραμμίζοντας ότι σ’ αυτή τη νόσο ανάγκη στήριξης έχουν τόσο οι ασθενείς όσο και οι φροντιστές τους που είναι συνήθως οι οικογένειές τους.
Για υπόθεση με βαθιές οικονομικές, ψυχολογικές προεκτάσεις κάνει λόγο και η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, η οποία υπερθεματίζοντας αναφορικά με την αναγκαιότητα αυτού του Κέντρου στην Άρτα, μίλησε για την αρνητική πρωτιά του αυξημένου ηλικιακού μέσου όρου του πληθυσμού στο νομό. Η ίδια ευχαρίστησε δημόσια την κ. Σακ- κά αναγνωρίζοντας ότι το Κέντρο όπως και τα βήματα προόδου στο ζήτημα της άνοιας οφείλονται στην άοκνη προσπάθεια της προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ.
Το παρόν στα εγκαίνια έδωσε, επίσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος, ο οποίος ωστόσο δεν απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ ο διοικητής 6ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Νίκος Καρβέλης μίλησε για έργο σημαντικό σε πολλές κατευθύνσεις ένεκα της πολυπλοκότητας της νόσου και ευχήθηκε καλή πορεία στην συνεργασία σε συνδυασμό και με τις παροχές του Κέντρου Υγείας που λειτουργεί στο ισόγειο του κτιρίου αλλά και με το νοσοκομείο Άρτας. Παράλληλα, κατά την επίσκεψη είδε την πισίνα που διαθέτει το σύγχρονο Κέντρο Αποθεραπείας, η οποία δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία, τονίζοντας ότι θα μετακινηθεί το προσωπικό του ΚΕΦΥΑΠ στην Πάτρα όπου υπάρχει αντίστοιχη για να εκπαιδευτεί.
Το αίτημα λειτουργίας του ΚΕΦΥΑΠ που έχει κατασκευαστεί από το Γ’ ΚΠΣ και δεν έχει έως σήμερα ουσιαστικά αναπτύξει όλες του τις δυνατότητες, έθεσε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάνης. Παράλληλα, ο ίδιος μετέφε- ρε και το αίτημα αξιοποίησης του εξωτερικού χώρου και ως χώρου στάθμευσης για τις δομές υγείας που στεγάζονται στο παλαιό νοσοκομείο αλλά και για τους πολίτες.
Αναφορικά με το Κέντρο Υγείας, ο κ. Τσιρογιάννης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει με την κ. Σακκά από το 2014 έως ότου δημιουργηθεί αρχικά ένας Συμβουλευτικός Σταθμός σε συνεργασία με την Εταιρία Alzheimer. «Όμως ήρθε τελικά το καλύ- τερο» είπε, συγχαίροντας όλους όσοι συνέβαλαν σ’ αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας έμφαση στην δική της προσπάθεια και επιμονή.
Παρόντες ήταν, εξάλλου, ο νέος διοικητής του νοσοκομείου Άρτας Γιώργος Σεντελές, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας Ευάγγελος Χαρμπής, ο πρώην δήμαρχος Ν. Σκουφά και πολιτευτής της ΝΔ Ευστάθιος Γιαννούλης, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Νίκος Κατσακιώρης, ο πρόεδρος ΝΟΔΕ ΝΔ Άρτας Νίκος Σπύρου και άλλοι.
Στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων ο πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Αθανάσιος Παπανδρέου έθεσε στην υφυπουρ- γό κ. Ράπτη και στον διοικητή της 6ης ΥΠΕ το αίτημα για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας 24ωρου. Προς τούτο υπογράμμισε την ανάγκη ανακατασκευής της πτέρυγας που παραμένει κλειστή και εγκαταλειμμένη ώστε να μετακινηθούν στον ίδιο χώρο τα ακτινολογικά και μικροβιολογικά εργαστήρια που σήμερα βρίσκονται στην άλλη άκρη της πόλης.
«Οι πάσχοντες από άνοια συνήθως έχουν και άλλες παθήσεις. Η ψυχική υγεία πηγαίνει παράλληλα με την σωματική. Οπότε είναι καλό αυτό που έγινε αλλά πρέπει να οργανωθεί άρτια και να στελεχωθεί και το Κέντρο Υγείας λειτουργώντας σε 24ωρη βάση» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Στο αίτημα απάντησε ο κ. Καρβέλης, ο οποίος δήλωσε πως η 6ης ΥΠΕ γνωρίζει το θέμα και εξετάζει το ζήτημα να κατασκευαστεί η πτέρυγα αυτή που βρίσκεται απέναντι από εκείνη του Κέντρου Άνοιας, ώστε να μετακινηθούν οι διοικητικές υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας από το ισόγειο στον πρώτο όροφο και να μετακινηθούν εκεί το Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Εργαστήριο. «Προς τούτο βρισκόμαστε σε επικοινωνία και με την Περιφέρεια και τον κ. Καχριμάνη» δήλωσε.
Ξενάγηση. Την ξενάγηση της υφυπουργού Υγείας και όλων των παρευρισκόμενων στο Κέντρο Ημέρας μετά την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων έκανε η Παρασκευή Σακκά.
Με έντονο ενθουσιασμό, χαρά και συγκίνηση η κ. Σακκά έδειξε όλες τις αίθουσες, στις οποίες ήδη από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας παρέχονται υπηρεσίες σε 12 ασθενείς. Εξήγησε πως η στήριξη των πασχόντων περιλαμβάνει νοητική ενδυνάμωση που γίνεται παράλληλα με σωματική άσκηση. Επίσης, συνε- δρίες ασκήσεων μνήμης, εργοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, ακόμα και εικαστική θεραπεία. Η ίδια στη σύντομη ομιλία της ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια λειτουργίας του Κέντρου, υπογραμμίζοντας πως η αρχή έγινε το 2015 όταν ιδρύθηκε το Εθνικό Παρατηρητήριο για την Άνοια, του οποίου για δεύτερη πενταετία προεδρεύει. Ακολούθησε το 2016 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που εγκρίθηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και το 2018 άρχισε να υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο με τα Κέντρα Ημέρας.
«Όμως η μεγάλη τομή ήρθε το 2022 με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης» πρόσθεσε η κ. Σακκά, «κάτι για το οποίο έχει συμβάλλει η αρμόδια για θέματα υφυπουργός Υγείας η κ. Ράπτη, την οποία ευχαριστώ θερ- μά». Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, δίνει την δυνατότητα και για την λειτουργία οκτώ δομών φιλοξενίας ατόμων που πάσχουν από άνοια, καθώς και την λειτουργία των Κινητών Μονάδων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ