ΜΕ απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος – Ιονίου, απέρριψε την αίτηση εταιρείας για εγκατάσταση αιολικού σταθμού στη θέση «Καλοβούνι» Αιτωλοακαρνανίας στα Ακαρνανικά όρη, κάτι που η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία χαρακτηρίζει «στρατηγικής σημασίας εξέλιξη για την προστασία των όρνιων και των βιοτόπων τους».
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της «η συγκεκριμένη θέση αποτελεί σημαντική περιοχή αναζήτησης τροφής και κούρνιας για τους γύπες, καθώς και τακτικός διάδρομος μετακίνησής τους» όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία δορυφορικών πομπών που υπέβαλε η ίδια στη δημόσια διαβούλευση του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρνητικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις και της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευμένων Περιοχών Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής).
Η σημασία της συγκεκριμένης εξέλιξης βασίζεται στο γεγονός ότι η κατασκευή του έργου αναμένεται να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις λόγω πρόσκρουσης στο Όρνιο και έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το συγκεκριμένο είδος, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί με υπουργική απόφαση και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Life-IP 4 Natura».
Ως εκ τούτου καθίσταται υποχρεωτική, πλέον, η απόρριψη και των άλλων ΑΣΠΗΕ (Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) στα Ακαρνανικά Όρη που βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης, σε αποδεδειγμένα εξίσου ή και περισσότερο κρίσιμες θέσεις για τα Όρνια.
Πρόκειται για πέντε και με το «Καλοβούνι» έξι θέσεις, για τις οποίες υποβλήθηκαν αιτήσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών από την ίδια εταιρεία. Δηλαδή ένας και μόνο ιδιώτης – φορέας «έσπασε» έναν τεράστιο ΑΣΠΗΕ που καταλαμβάνει όλες τις κορυφές του νότιου Ξηρομέρου σε επιμέρους έργα και αιτείται κατά μόνας αδειοδότησή τους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ