Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το 5ο σεμινάριο παραδοσιακών χορών που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικά Ιωαννίνων την Παρασκευή και Σάββατο 17 και 18 Μαρτίου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.
Πρωτεργάτες αυτής της διοργάνωσης και αφανείς ήρωες ήταν η πρόεδρος του Συλλόγου Κατσικά Μαίρη Βράνια, τα μέλη του ΔΣ και ο χοροδιδάσκαλος Χρήστος Σαρηγιαννίδης, οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά για την όλη επιτυχία του σεμιναρίου. Οι εργασίες του ξεκίνησαν την Παρασκευή 17 Μαρτίου με τον πολιτισμολόγο και διευθυντή της ΕΡΑ Ιωαννίνων Παναγιώτη Τζό-κα ως συντονιστή να έχει τον πρώτο λόγο, κάνοντας μια μουσικο-λαογραφική προσέγγιση της περιοχής των Τζουμέρκων και δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στον χοροδιδάσκαλο Σπύρο Νεραϊδιώτη, ως εισηγητή της περιοχής των Ανατολικών Τζου- μέρκων.
Ο Σπύρος Νεραϊδιώτης έχει κάνει για πολλά χρόνια έρευνα και μελέτη στην περιοχή απ’ όπου κατάγεται. Άλλωστε ένα μεγάλο μέρος του λαϊκού πολιτισμού το βίωσε στις δεκαετίες του ’60 κα ’70, το οποίο και κατέγραψε. Στην εισήγησή του αναφέρθηκε εκτενέστερα με ποιητικό ύφος στον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής των Ανατολικών Τζουμέρκων και συγκεκριμένα στις κοινωνικο-οικονομικές συνήθειες και ασχολίες των κατοίκων, στον καημό της ξενιτιάς, στις φορεσιές, στις επιρροές και τα μουσικά δάνεια, στα κορυφαία γεγονότα – γάμο και πανηγύρι -, στους λαϊκούς οργανοπαίχτες, στη μουσικοχορευ- τική παράδοση, στους χορούς και τα τραγούδια, αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στα χωριά σήμερα.
Επόμενος εισηγητής ήταν ο χοροδιδάσκαλος Ηλίας Γκαρτζονίκας, ο οποίος μίλησε για την περιοχή του Συρράκου απ’ όπου κατάγεται. Κάνοντας αναδρομή πολλούς αιώνες πίσω, αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια στον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής, δίνοντας περισσότερη έμφαση στη μουσικοχορευτική παράδοση και στο πανηγύρι, το οποίο πριν λίγα χρόνια περιήλθε υπό την προστασία της UNESCO.
Τελευταίος εισηγητής ήταν ο χοροδιδάσκαλος Βασίλης Ράπτης, ο οποίος έκανε αναφορά στην περιοχή των Χουλιαράδων και για τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής γενικότερα, δίνοντας περισσότερη έμφα- ση στους χορούς και στα τραγούδια.
Μετά από κάθε εισήγηση γίνονταν και ερωτήσεις – τοποθετήσεις από το κοινό, το οποίο είχε κατακλύσει την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Επίσης, ενδιάμεσα ακούστηκαν τραγούδια από την κάθε περιοχή από εξαίρετους λαϊκούς οργανοπαίχτες.
Τραγούδησαν ο Γιάννης Παπακώστας, ο Κώστας Αγγέλου και ο Γιώργος Πατσούρας. Κλαρίνο έπαιξαν ο Θοδωρής Χαλιάσος και ο Χρήστος Ντούλιας. Βιολί ο Κώσ- τας Κωσταγιώργος και ο Λάμπρος Τζόκας. Λαούτο ο Βασίλης Πατσούρας και ντέφι ο Διαμαντής Παπαναστασίου. Το θεωρητικό σκέλος της εκδήλωσης της Παρασκευής έκλεισε με την αυτοσχέδια μικτή χορωδία Χουλιαράδων, η οποία απέδωσε τραγούδια της περιοχής τους.
Το Σάββατο 18 Μαρτίου, στην ίδια αίθουσα, έγινε το σεμινάριο παραδοσιακών χορών, με χορούς από τη Νάουσα και Επισκοπή Νάουσας, με χοροδιδάσκαλο τον Σταύρο Λίτο, κρητικοί χοροί από τον χοροδιδάσκαλο Νίκο Κατσιρντάκη, χοροί Συρράκου από τον χοροδιδάσκαλο Ηλία Γκαρ- τζονίκα και χοροί Χουλιαράδων από τον χοροδιδάσκαλο Βασίλη Ράπτη.
Το βράδυ του Σαββάτου ακολούθησε γλέντι σε γνωστό κέντρο της περιοχής, με τις ορχήστρες του Θοδωρή Χαλιάσου για την Ήπειρο, του Δημήτρη Ψαθά για τη Νάουσα και του Μανόλη Συνάκη για την Κρήτη, με τα μέλη που παρακολούθησαν το σεμινάριο να χορεύουν χορούς αυτών των περιοχών.
Με την έναρξη της μουσικής βραδιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικά Ιωαννίνων που ήταν διοργανωτής του διήμερου σεμιναρίου, απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στους εισηγητές χοροδιδασκάλους, κα- θώς και στον μουσικό Γιάννη Παπακώστα για την πολυετή προσφορά του στη μουσική παράδοση. Την όλη εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικά το τοπικό κανάλι tv1.
Το ΔΣ του Συλλόγου Κατσικά, το επόμενο χρονικό διάστημα, βάζει τα θεμέλια κάνοντας σχέδια για το 6ο σεμινάριο, που θα γίνει το Μάρτιο του 2024 βάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.