«Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΕΔΟΦ) ιδρύθηκε μόλις πριν τρία χρόνια, επί πρωθυπουργίας Κυρ. Μητσοτάκη μετά από πολυετείς αγώνες για το αυτονόητο, προκειμένου δηλαδή και η χώρα μας να αποκτήσει Διεπαγγελματική Οργάνωση για προϊόντα ΠΟΠ, όπως έχουν άλλες χώρες εδώ και 50 χρόνια, όπως για παράδειγμα η Ιταλία για την παρμεζάνα, η Γαλλία για το ροκφόρ και άλλες», τονίζεται σε ανακοίνωση του εν λόγω φορέα.
Στην ίδια ανακοίνωση προσθέτει: «Δεν δώσαμε αυτόν τον αγώνα ενωμένοι οι μεταποιητές – βιομήχανοι και κτηνοτρόφοι για να είμαστε διακοσμητικά στοιχεία, ού-τε γιατί δεν είχαμε με τι να γεμίσουμε τις ώρες μας. Πρόσφατα, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), υπό τον τίτλο “Ενιαίο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ”.
Περιέργως η ως άνω πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ αγνόησε παντελώς την ύπαρξη, τις προτάσεις και τον ρόλο της ΕΔΟΦ καθώς δεν εισακούστηκε απολύτως κα-μία από τις προτάσεις μας, λες και οι συναντήσεις μας με τον υπουργό γίνονταν για κοινωνικούς λόγους.
Εξίσου αξιοπερίεργο είναι ότι ένας νευραλγικός κλάδος όπως ο δικός μας κόπτεται για αυτοέλεγχο και κυρώσεις και το υπουργείο αντί να στέκεται στο πλευ- ρό μας σφυρίζει αδιάφορα. Η ΕΔΟΦ εί- ναι αντίθετη στην αψυχολόγητη πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ να περάσει προς ψήφιση ένα ανούσιο νομοσχέδιο, κατά το οποίο επιχειρείται μια δήθεν νομοθετική μεταρρύθμιση, η οποία, εντέλει, αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πρό- κειται να λύσει.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πολυφωνία και η, από διάφορους φορείς, παράλληλη συναρμοδιότητα δημιουργεί στρεβλή λειτουργία στη δημόσια διοίκηση του Οργανισμού ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και σε συνδυασμό με την έλλειψη γενικότερου συντονισμού, παρέχει την ευχέρεια σε άλλες Υπηρεσίες και Φορείς να αναπτύσσουν εμβόλιμες δράσεις στον τομέα των τροφίμων.
Η ΕΔΟΦ είναι υπέρ του να γίνει νομοθετική μεν μεταρρύθμιση αλλά προς την κατεύθυνση να αντιμετωπιστούν ζητήματα ελέγχου, με ταχύτητα και δυναμισμό, σε όφελος των κτηνοτρόφων, των επιχειρήσεων, των καταναλωτών. Για να γίνει αυτό στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων απαιτείται ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου από έναν φορέα. Να αντιληφθούμε ότι αυτά που μπορούν να ελεγχθούν και να βγουν συμπεράσματα εκ του ελέγχου σε μισή ώρα, το υπουργείο τα παραδίδει σε ένα δαιδαλώδες σύστημα που χρονοτριβεί απάντηση – πόρισμα.
Επιβάλλονται ποινές σε παραβάτες, που παραμένουν “σκελετοί” δεκαετιών στα συρτάρια του υπουργείου. Σε αυτές προστίθενται πρόστιμα τα οποία δεν εισπράττονται ποτέ. Μια διαρκής ατιμω- ρησία που ενθαρρύνει την συνέχιση της ανομίας.
Επίσης, θα πρέπει οριστικά να διασφαλιστεί η ανταποδοτικότητα των τελών που καταβάλλονται από μεταποιητές και κτηνοτρόφους και τα οποία μέχρι σήμερα διαχειρίζεται ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε δραστηριότητες μη ανταποδοτικές για τον τομέα μας. Απαιτούμε, λοιπόν, εδώ και τρία χρόνια την επιστροφή μέρους των χρημάτων “μας” (45 εκατομμύρια ευρώ έχετε εισπράξει, παρκαρισμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος) προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Διεπαγγελματική ώστε να δύναται να υλοποιήσει τους σκοπούς για τους οποίους συστάθηκε.
Ποιός θα τα διαχειριστεί καλύτερα από εμάς τους ίδιους; Με ποιό δικαίωμα τα παρακρατείτε και μας εμπαίζετε ενώ είναι από την γέννησή τους ανταποδοτική εισφορά και όχι φόρος;
Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα, κάτι το οποίο έκανε σημαία η κυβέρνηση αλλά εν τη πράξει, τουλάχιστον εμείς, στα αυτονόητα που διεκδικούμε δεν είδαμε την μεταρρύθμιση που απαιτείται, ούτε αποτελέσματα εκ της συνεργασίας μας με τους εκάστοτε υπουργούς που θα έπρεπε να είναι σύμμαχοί μας, λαμβάνοντας γνώση από τη γνώση μας, ώστε να αξιωθούμε αποτελεσμάτων.
Αγωνιζόμαστε για την προάσπιση της Φέτας, του σημαντικότερου εθνικού εξαγώγιμου προϊόντος, το οποίο συνεχώς φθίνει όπως και η κτηνοτροφία μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ