Μετά την επίσκεψή του στις περιοχές που επλήγησαν από την σφοδρή χαλαζόπτωση σε Νεοχώρι, Κομμένο, Λουτρότοπο, Συκιές, Περάνθη και Κομπότι, διαπιστώνοντας το εκτεταμένο μέγεθος της ζημιάς, ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων και Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας.
Επισημαίνει ότι «οι ζημιές αφορούν τόσο τον καρπό των εσπεριδοειδών που υπάρχει ακόμα, όσο και το φυτικό κεφάλαιο, ειδικά των ακτινιδίων, στα οποία το χτύπημα από το χαλάζι προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στα κλαδιά τους. Στα εσπεριδοειδή υπήρχε καρπός και μάλιστα σε υπολογίσιμες ποσότητες και για ποικιλίες που δεν καλύπτονται αυτή την περίοδο για αποζημίωση από χαλαζόπτωση, πέραν των ποικιλιών όπως πορτοκάλια βαλέντσια, Lane Late, λεμόνια και μανταρίνια ορτάνικ».
Ο κ. Γκόκας κατά την επίσκεψή του στα εν λόγω χωριά συνομίλησε με παραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι τού εξέφρασαν την απόγνωσή τους, αλλά και την αγωνία τους, αφού καταστράφηκαν προϊόντα έχοντας μια ακόμα απώλεια εισοδήματος, αλλά και την ανησυχία τους για τη μελλοντική παραγωγή λόγω των ζημιών στο φυτικό τους κεφάλαιο.
Κατά την επίσκεψή του αυτή, είχε συνάντηση και συνεργασία με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων Γιάννη Παπαγιάννη, ο οποίος από την πλευρά του τον ενημέρωσε ότι προχώρησε, όπως και ο ίδιος ο κ. Γκόκας ζήτησε, στις σχετικές διαδικασίες για τις αποζημιώσεις που μπορούν να αποδοθούν.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ερωτά «σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν οι υπουργοί για την αποκατάσταση της ζημιάς την οποία υπέστησαν οι παραγωγοί. Κι ακόμα: Αν θα υπάρξει πρόβλεψη για αποζημίωση και ενίσχυση λόγω των ζημιών σε δέντρα και φυτά, που θα προκαλέσουν καταστροφή φυτειών, ιδίως νεόφυτων δέντρων και ακαρπία για τα επόμενα έτη, από αντίστοιχα προγράμματα. Αν θα υπάρξει πρόβλεψη για ένταξη των περιπτώσεων αυτών των παραγωγών στο πρόγραμμα De minimis ή σε άλλα προγράμματα για την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματός τους, όπως οι περιπτώσεις προϊόντων που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ αυτή την περίοδο, και τέλος αν σκοπεύουν να επιδοτηθεί από τον ΕΛΓΑ».

Ερώτηση Χρήστου Γκόκα για τις «μηδέν» προσλήψεις γιατρών
ΕΡΩΤΗΣΗ με την οποία ζητά απαντήσεις για το γεγονός ότι δεν προβλέφθηκε καμιά θέση για μόνιμο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο Άρτας, κατέθεσε στον υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ του νομού Χρήστος Γκόκας.
«Ο αποκλεισμός αυτός, επισημαίνει μεταξύ άλλων, είναι πέρα για πέρα αδικαιολόγητος και απαράδεκτος» κι αυτό τη στιγμή, που όπως συμπληρώνει επικαλούμενος ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων «υπάρχουν σήμερα 28 οργανικά κενά στις θέσεις της ιατρικής υπηρεσίας. Επίσης τέσσερις γιατροί βρίσκονται ήδη σε παράταση παραμονής και 10 γιατροί στα όρια συνταξιοδότησης μέσα στην επόμενη διετία».
Τονίζει παράλληλα ότι «αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπολειτουργούν πολλές κλινικές και τμήματα ή να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας στις βάρδιες». Ερωτά λοιπόν: «Για ποιό λόγο, παρά τις δεδομένες ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν δεν προβλέπεται καμία θέση;».

Και ομιλία για ΕΛΓΟ Δήμητρα στη Βουλή
Με αφορμή την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας Χρήστος Γκόκας, αναφέρθηκε και στην κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών των Γεωπονικών Τμημάτων.
Μεταξύ των άλλων τόνισε ότι “θα αποτελέσουν ένα κίνητρο επιλογής για τα περιφερειακά τμήματα Γεωπονίας, όπως αυτό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα. Επιπλέον συνδέονται με τις ανάγκες αλλά και την προτεραιότητα της παραγωγικής διαδικασίας, που στηρίζεται στην αναγκαία ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ