Πάει καιρός που μέσω του «Τ», είχαμε αναδείξει το ζήτημα της επικινδυνότητας της γέφυρας Άρτας. Όχι του ιστορικού γεφυριού αλλά της γέφυρας διέλευσης. Αυτής που καθημερινά χρησιμοποιούν χιλιάδες Αρτινοί και διερχόμενοι.
Υπάρχουν μελέτες ακόμα και από το τοπικό τμήμα Τεχνικού Επιμελητηρίου Άρτας που εντοπίζουν στατικά και δομικά προβλήματα. Και αυτή η μελέτη που έγινε πριν αρκετά χρόνια παραδόθηκε σε όλους τους φορείς, φυσικά και στη Δημοτική Αρχή. Αλλά τότε ήταν νωρίς και κανένας δεν ασχολήθηκε…
Όμως τώρα, μετά το αδιανόητο δυστύχημα στα Τέμπη, είναι η ώρα να αναλάβουν οι πολίτες την ευθύνη ανάδειξης αυτού του θέματος αφού οι αρχές περί άλλα τυρβάζουν! Τώρα είναι η ώρα να εγερθεί το ζήτημα και τουλάχιστον να γίνει μια νέα μελέτη για την κατάσταση της γέφυρας που – όπως περιγράφουν μηχανικοί – παρουσιάζει ρηγματώσεις και έχουν αποκαλυφθεί τα σίδερα από τις βάσεις της.
Να θυμίσω ότι η συγκεκριμένη γέφυρα κατασκευάστηκε το 1961και έκτοτε ουδέποτε έγιναν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης. Πέραν της εικαζόμενης επικινδυνότητας λόγω της μεγάλης κίνησης, η γέφυρα είναι στενάχωρη και καθημερινά παρατηρούνται μεγάλα μποτιλιαρίσματα, ειδικά τις μεσημβρινές ώρες.
Εκτός της αναγκαίας παρέμβασης, από χρόνια γίνεται λόγος για την ανάγκη κατασκευής μιας νέας σύγχρονης και ασφαλούς γέφυρας στην περιοχή του Τριγώνου. Υπήρξαν μάλιστα και σχετικές μελέτες οι οποίες – δυσεξήγητο γιατί – εγκαταλείφθηκαν μαζί με τη μελέτη για την οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου. Αντί αυτών υποστηρίχθηκαν φαραωνικά έργα υπέρογκου κόστους που λόγω οικονομικής κατάστασης, στο ορατό χρονικό διάστημα, δεν πρόκειται να γίνουν.
Με αυτόν τον τρόπο, ούτε η νέα γέφυρα κατασκευάζεται μήτε και η ανάπλαση προχωράει. Αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να τεθεί στον προεκλογικό διάλογο και η Δημοτική Αρχή να λογοδοτήσει για τις επιλογές της. Και πάντως, να κάνει κάτι για την ευστάθεια και την ασφάλιση της σημερινής γέφυρας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση η γέφυρα αργά η γρήγορα θα καταρρεύσει, ή έστω θα αποδομηθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αλλά εάν δεν ανασχεθεί μια τέτοια εξέλιξη οι αρμόδιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Και στην περίπτωση αυτή δεν αρκεί η καραμέλα της ανάληψης πολιτικών ευθυνών. Επειδή και ο «Τ» αναδεικνύει και πάλι το θέμα, δεν θα μπορούν να ισχυριστούν ότι «δεν γνώριζαν»… Το αίτημα που πρέπει να εγερθεί από την κοινωνία των πολιτών στον Δημόσιο διάλογο είναι «όχι άλλο αίμα στην Άρτα».
*Ο Κώστας Παπαθεοδώρου είναι δημοσιογράφος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ