ΤΗΝ χρηματοδότηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ερευνητικού προγράμματος που υλοποιείται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) με στόχο την βιολογική αντιμετώπιση του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη, ανακοίνωσε από βήματος της Βουλής ο υφυπουργός του εν λόγω υπουργείου Γ. Στύλιος.
«Τα υπάρχοντα εντομοκτόνα και τα ιθαγενή ωφέλημα έντομα» επισήμανε απαντώντας επίκαιρη ερώτησή του αντιπολίτευσης «δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν πλήρως το πρόβλημα. Ενώ και η συχνά αλόγιστη χρήση ισχυρών εντομοκτόνων από τους παραγωγούς ενισχύει την ανθεκτικότητα του επιβλαβή μύκητα» και πρόσθεσε: «Απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές, γεγονός που προσανατολίζει το υπουργείο στην χρηματοδότηση επιπλέον ερευνητικών κέντρων της χώρας ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη».
Απευθυνόμενος προς τους παραγωγούς ότι «έως ότου βρεθεί η αποτελεσματική μέθοδος θα πρέπει να στηριχθούν σε ήπια φυτοφάρμακα όπως το παραφινικό λάδι και στα παραδοσιακά μέσα προστασίας των καλλιεργειών τους». Σε ερώτηση βουλευτή ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη στήριξης παραγωγών που οι καλλιέργειές τους πλήττονται από τον συγκεκριμένο μύκητα, ο κ. Στύλιος απάντησε πως «ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιές σε καλλιέργειες που οφείλονται σε δευτερογενή αίτια. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και η προσβολή από μύκητες σαν τον μαύρο αλευρώδη. Πρόσθεσε όμως πως υπάρχει και άλλη διέξοδος για την στήριξη των παραγωγών: Η δυνατότητα δηλαδή να δοθούν Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ)».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης μύκητας προσβάλει σειρά από καλλιέργειες, με τα εσπεριδοειδή να είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα σ’ αυτόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ