Την πορεία του ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας από τα πρώτα του βήματα στο Κομπότι Άρτας, ακολούθως στην Οδησσό όπου και ίδρυσε μαζί με τον Εμμανουήλ Ξάνθο και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ την Φιλική Εταιρεία έως το άδοξο τέλος του στην Κωνσταντινούπολη, παρουσίασε μαεστρικά στην άρτια ομιλία της για τον Νικόλαο Σκουφά, η εξαίρετη φιλόλογος Ροδούλα Χατζηστεφανίδου.
Στην εκδήλωση του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» ανήμερα της 25ης Μαρτίου η ομιλήτρια ξεδίπλωσε στο κοινό την προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με αναφορές στις μεγάλες μορφές του αγώνα, όπως τον Κολοκοτρώνη, τον Μακρυγιάννη, τον Αλέξανδρο και Δημήτριο Υψηλάντη, τον Καποδίστρια και πολλούς άλλους.
Μετά το τέλος της ομιλίας, μέλη του θεατρικού εργαστηρίου του ίδιου Συλλόγου και υπό την καθοδήγηση της θεατρολόγου Έλλης Μάνθα, δραματοποίησαν και απήγγειλαν αποσπάσματα από το έργο του Μακρυγιάννη. Οι ηθοποιοί απέδωσαν εξαιρετικά τα κείμενα και ήταν οι: Φώτης Παπαφώτης, Φωτεινή Τσαδήμα και Γεωργία Φωτακοπούλου, τους οποίους ο «ΣΚΟΥΦΑΣ» ευχαριστεί θερμά.
Την εκδήλωση ολοκλήρωσε η Φιλαρμονική του Συλλόγου, υπό την καθοδήγηση του αρχιμουσικού Αντώνη Κατσαούνου, αποδίδοντας τα μουσικά κομμάτια: Όλη η δόξα όλη η Χάρη του, το γνωστό τραγούδι του Ιωάννη Σακελλαρίδη που έχει καθιερωθεί ως το επίσημο εμβατήριο της 25ης Μαρτίου από τον Ελληνικό Στρατό και τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου, που συνέθεσε το 1797 αυτή η μεγάλη μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, με στόχο την ανύψωση του ηθικού του καταπιεσμένου Ελληνισμού. Πολλές οι ευχαριστίες που επιφυλάχθηκαν στον μαέστρο και σε όλα τα μέλη της Φιλαρμονικής.
Με ανακοίνωσή του, εξάλλου, ο Σύλλογος ευχαριστεί επίσης τον Άγγελο Βασιλείου για το οπτικοακουστικό υλικό που χειρίστηκε καθώς και τον Γεώργιο Καρατζά για την εποπτεία του ήχου της εκδήλωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ