ΔΕΝ λέγεται εύκολα αυτή η κουβέντα, δεν λέγεται ότι η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου «ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας».
ΝΑ τόλεγε κάποιος τεχνοκράτης ή κάποιος ανίδεος μπορεί και να το κάναμε γαργάρα, όμως να το ακούμε από τα χείλη πρωθυπουργού και μάλιστα μέσω τηλεοπτικής εκπομπής… έ αυτό δεν χωνεύεται.
ΤΟ ολίσθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ βαρύ, γι’ αυτό και μετά τη ρήση του προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων, και από πολλές πλευρές.
ΕΡΩΤΗΘΕΙΣ, λοιπόν, από τον Σταύρο Θεοδωράκη στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του τηλεοπτικού καναλιού Alpha για το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, απάντησε: «…Αν μιλάμε ας πούμε για την Ηγουμενίτσα (δηλαδή για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού) δεν θα γίνει αυτό, διότι δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να πάμε να φτιάξουμε μια σιδηροδρομική Εγνατία προς τα δυτικά παράλληλα με την οδική Εγνατία. Είναι ένα έργο, για το οποίο ακούω συχνά διάφορους να μιλούν. Είναι, όμως, σήμερα στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας».
ΘΑ παραβλέψουμε ότι με τα λεγόμενά του «αδειάζει» δικούς του, ακόμα και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο που είχε ανακοινώσει και μάλιστα στη Βουλή ότι «ξεκινά σήμερα η μελέτη της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκας – Ηγουμενίτσας», όμως δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια για την υποτίμηση μιας ολόκληρης Περιφέρειας, την Περιφέρεια Ηπείρου.
Ο ωμός τρόπος που αντιπαρήλθε το συγκεκριμένο θέμα είναι άκομψος, προσβλητικός και εν πολλοίς εξοργιστικός για τους Ηπειρώτες διότι άφησε να εννοηθεί ότι η θέση τους βρίσκεται στο τελευταίο βαγόνι και πως εκεί τους αρμόζει να κάτσουν.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ωστόσο, προδίδει και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη του κράτους μιλώντας ωσάν ο ίδιος να παραμείνει εσαεί πρωθυπουργός, αποκλείοντας κάθε διαφορετική πολιτική έναντι της Ηπείρου από μια μελλοντική κυβέρνηση.
ΔΙΟΤΙ από τη στιγμή που δεν επεξηγεί ότι τα περί «σφαίρας επιστημονικής φαντασίας» αποτελούν προσωπική του γνώμη τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε;
ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙ, εν τω μεταξύ, και ένα ακόμα σοβαρότατο λάθος ο πρωθυπουργός.
ΑΓΝΟΕΙ ότι η σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα είναι το μοναδικό έργο που συμπεριλήφθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Νο 1692/96/Εc), αποτελώντας επέκταση του διαδρόμου Αδριατικής – Ιονίου κι ακόμα ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Μάϊο του 2020 επικαιροποίησε το διαχρονικό πάγιο αίτημα, ότι ο ΟΣΕ (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας) υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης στο CEF ύψους 15,5 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των μελετών, η οποία έγινε δεκτή και το Νοέμβριο 2021 υπεγράφη μεταξύ της CINEA και του υπουργείου Ανάπτυξης συμφωνία χρηματοδότησης από τον CEF κατά 50% αναζητώντας εθνική συμμετοχή 7,5 εκατ. ευρώ, ότι η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία έχει το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα, ότι τέλος πάντων αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των Ηπειρωτών.
ΚΑΙ μπορεί ο ίδιος να «αδειάζει» τους δικούς του, όμως με ποιό δικαίωμα αγνοεί τους χιλιάδες συμπατριώτες μας εντός και εκτός Ηπείρου και μάλιστα μέσω τηλεοπτικής εκπομπής χωρίς έκφραση αντίλογου;
ΣΩΣΤΑ ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας καλεί με ανακοίνωσή του τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση και όχι μόνο αυτό αλλά να δεσμευτούν κιόλας για την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ