ΔΕΝ έχει προηγούμενο στα ακαδημαϊκά χρονικά της χώρας καθηγητές ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος να λαμβάνουν απόφαση για ομαδική παραίτηση επειδή η πολιτεία συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τους αποφοίτους του, εμπαίζοντας και απαξιώνοντας τους ίδιους, τις οικογένειές τους, τους ακαδημαϊκούς δασκάλους και τις ίδιες τις σπουδές.
Η απόφαση αυτή και μάλιστα στην κορυφαία διαδικασία που είναι η Γενική Συνέλευση, ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα, υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους στην πρύτανη Άννα Μπατιστάτου, επειδή, κατά περίεργο τρόπο, συντηρείται το πάγωμα απόδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους.
Τόσο οι καθηγητές του Τμήματος, όσο οι φοιτητές και οι γονείς τους ήλπιζαν πως ύστερα και από τις εντονότατες πιέσεις θα ψηφίζονταν στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Τετάρτη η τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, όμως για μια ακόμα φορά αγνοή- θηκαν επιδεικτικά.
Την τροπολογία ζήτησε και πήρε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με σκοπό, όπως είπε, να την επεξεργαστεί. Όταν ρωτήθηκε πότε θα κατατεθεί απάντησε δίκην Πυθίας: «Πριν ή μετά τις εκλογές…».
Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ το επαγγελματικό μέλλον των αποφοίτων και των φοιτητών 14 Γεωπονικών Τμημάτων που βρίσκονται στην ίδια μοίρα γίνεται παιγνιδάκι στα χέρια της κ. Κεραμέως, η οποία – πέραν των άλλων – καλείται να εξηγήσει αν αυτά συμβαίνουν και στο Χάρβαρντ όπου σπούδασε η ίδια. Εκτός βέβαια κι αν πιστεύει ότι τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της χώρας μας θα πρέπει να καταστούν ισοδύναμα με το Χάρβαρντ ώστε οι φοιτητές τους να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα!
«Ελιτίζει» επικίνδυνα η κ. Κεραμέως και είναι καιρός να προσγειωθεί στην Ελληνική πραγματικότητα που δεν ανέχεται τις ακαδημαϊκές διακρίσεις, ούτε την αντίληψη παιδιών ενός κατώτερου θεού, ούτε την ασέβεια απέναντι σε καθηγητές που δίνουν καθημερινά τη μάχη για να βγάλουν επιστημονικά καταρτισμένους πτυχιούχους στην κοινωνία, ούτε – και πολύ περισσότερο βέβαια – την αμφισβήτηση της επιστημονικής τους επάρκειας.
Δεν κατανοούμε όμως και κάτι άλλο. Αφού υπεύθυνο για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γιατί θα πρέπει η τροπολογία να τεθεί υπό την κρίση της υπουργού Παιδείας φέρνοντάς την προς ψήφιση όποτε της καπνίσει; Γιατί ξανά και ξανά αυτό το μπλέξιμο με τις αρμοδιότητες που τόσα δεινά έχει φέρει στον τόπο; Προς τί ακόμα μια επαλήθευση της λαϊκής παροιμίας που λέει «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει όλη μέρα κοσκινίζει»;
Νομίζουμε ότι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα, κοσμήτορας της οποίας είναι ο Αναστάσιος Τσίνας, είναι πολύ γενναία και μεγαλύτερη στήριξη προς τους φοιτητές και αποφοίτους δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Προπαντός όμως δείχνει ότι το ακαδημαϊκό προσωπικό δεν είναι διατεθειμένο να δεχθεί από ανευθυνοϋπεύθυνους να τους παίζουν κομπολόι απαξιώνοντας το εκπαιδευτικό τους έργο. Κι όταν λέμε ότι παραιτούνται, το εννοούν κιόλας. Πρωτοφανής κίνηση όμως εκεί τούς οδηγεί η ανάλγητη και εν πολλοίς επικίνδυνη πολιτική. Η κοινωνία της Άρτας θέλουμε να πιστεύουμε ότι βρίσκεται δίπλα τους και δίπλα βέβαια στους εξεγερμένους φοιτητές που βιώνουν την απόλυτη αδικία.
Οι έχοντες τα γένια έχοντες και τα χτένια ας αναλάβουν το πολιτικό κόστος. Και θα είναι πολύ μεγάλο.
Βασίλης Παππάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ