Δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς για τις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Χάθηκαν ως επί το πλείστον νέοι άνθρωποι που είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους να σπουδάσουν, να δημιουργήσουν, να κάνουν οικογένεια, να δουν παιδιά και εγγόνια. Το νήμα της ζωής τους κόπηκε με άδικο και απαράδεκτο τρόπο. Όχι βέβαια από το «ανθρώπινο λάθος» του άπειρου και ανίδεου σταθμάρχη, αλλά γιατί στη χώρα μας όλα γίνονται με προτεραιότητα την επικοινωνία και όχι την ουσία.
Μας έφαγε η ιδιωτικοποίηση. Και νάλεγα ότι τους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους τους πήρε κάποιος Ιταλός μεγαλοεπιχειρηματίας που θα λειτουργήσει με διαφορετικά κριτήρια από εκείνα του «κακού» Ελληνικού Δημόσιου Τομέα και θα εξασφαλίσει ασφάλεια και καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών! Δημόσια Ιταλική εταιρία τους πήρε, όπως και δημόσια Γερμανική εταιρία πήρε τα Ελληνικά Αεροδρόμια!
Ψάχνονται τώρα να βρουν ποιος από το 2000 και μετά δεν έκανε αυτά που έπρεπε και έγινε το τρομερό δυστύχημα! Ας ανατρέξουν και στο Χαρίλαο Τρικούπη που επί των ημερών του υλοποιήθηκαν οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι. Δεν μπορεί, σε κάτι θα φταίει κι αυτός. Στις περιπτώσεις αυτές την πληρώνει εκείνος που επί των ημερών της κυβέρνησής του γίνεται το δυστύχημα.
Δεν γνωρίζω τι έπρεπε να κάνουν οι προηγούμενοι και δεν το έκαναν. Ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε μια πραγματικότητα στους σιδηροδρόμους και αν υπήρχαν κενά σε θέματα ασφαλείας, έπρεπε μέ- σα στα τέσσερα χρόνια της θητείας του να τα καλύψει. Και αν μου πει κάποιος ότι δεν του έφθαναν τα τέσσερα χρόνια, τον παραπέμπω στις δηλώσεις του εκτελούντος χρέη υπουργού Συγκοινωνιών κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος μας είπε ότι μέσα σε 20 ημέρες το θέμα των σιδηροδρόμων θα αποκατασταθεί πλήρως και τα τρένα θα κινούνται του λοιπού με ασφάλεια! Αυτό είναι ομολογία ενοχής, διότι, αν το πράγμα είναι τόσο εύκολο που μπορεί να αποκατασταθεί σε 20 ημέρες και δεν έγινε στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν την πλήρη ευθύνη. Αυτό λέει η λογική. Κατάλαβε τι είπε ο κ. Γεραπετρίτης; Διότι αν αυτό που είπε περί 20 ημερών δεν είναι ακραία υπερβολή, είναι σίγουρα ψέμα. Μα χριστιανέ μου είναι δυνατόν ό,τι δεν έγινε μέσα τέσσερα χρόνια να γίνει σε 20 ημέρες; Μας κοροϊδεύουν;
Έχει αρχίσει εδώ και μέρες μία συζήτηση αν θα είναι ή δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές ο παραιτηθείς υπουργός Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα λες και αυτό είναι το πρόβλημά μας τώρα. Σ’ ένα εμπνευσμένο άρθρο του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού στην Απογευματινή της Κυριακής 5 Μαρτίου 2023 σημειώνεται ότι: «Ο Κώστας Καραμανλής όχι μόνο δεν αξίζει τον έπαινο που εισέπραξε από τον πρωθυπουργό αλλά και οφείλει να δώσει εξηγήσεις». Απαντήσεις πρέπει να δώσει και ο νέος υπουργός κ. Γεραπετρίτης σε κάποια κρίσιμα ερωτήματα που σχετίζονται με τον τελικό αριθμό των νεκρών. Διότι η κυβέρνηση αποφεύγει να προσδιορίσει τον αριθμό των αγνοουμένων φοβούμενη μήπως το άθροισμα αυτών και των νεκρών υπερβεί τους 100 και θέλει να αποφύγει «συμψηφισμό» με το Μάτι.
Τελικά ποιος θα μας πει πόσοι ήταν συνολικά οι επιβάτες του Intercity εκείνη την ημέρα; Ακόμα, γιατί πήγε ο στρατός στον τόπο του δυστυχήματος, ενώ δεν είχε πάει ούτε στο Μάτι, ούτε σε άλλες καταστροφές; Επίσης, γιατί κάλυψαν με τσιμέντο και άσφαλτο ένα μεγάλο τμήμα εδάφους δίπλα από την τραγωδία; Και τέλος τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία; Δεν πείθουν οι «γνώμες» κάποιων ειδικών ότι η τεράστια φωτιά προκλήθηκε από λάδια. Ούτε η φωτιά από λάδια μπορεί να δημιουργήσει θερμοκρασίες 1000 βαθμών Κελσίου όπου δυστυχείς άνθρωποι εξαερώθηκαν. Η φωτιά σκότωσε ακαριαία όσους θεωρούνται αγνοούμενοι.
Τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε χημικά. Υπάρχει ιατρικό έγγραφο του νοσοκομείου Λάρισας, στο οποίο καταγράφεται διάγνωση εγκαυμάτων Β΄ βαθμού σε πυροσβέστη από χημικά, ο οποίος ήταν στη δύναμη της Πυροσβεστικής που προσέτρεξε στον τόπο του ατυχήματος. Πιστεύει κανένας ότι θα πάρουμε απαν- τήσεις; Προσωπικά αμφιβάλω, γιατί κάτι σοβαρό υπάρχει εδώ που θέλουν να μη μαθευτεί.

*Ο Γιώργος Χαλκιάς είναι επίτιμος δικηγόρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ