Μετά από μικρή ανάπαυλα για τακτοποίηση εργασιών στην Αθήνα επανέρχομαι στην ενεργό δράση της ενημέρωσης σχετικά με τα δρώμενα στα κεντρικά Τζουμέρκα.
Πρώτη είδηση που άγεται και φέρεται είναι οι εμφανιζόμενες υποψηφιότητες δημάρχων στα Τζουμέρκα. Δέκα είναι οι υποψήφιοι μαζί και με τη δική μου συμμετοχή. Εύχομαι υγεία και καλή πορεία αυτογνωσίας σε όλους τους συνυποψηφίους. Είναι όμως πρωτόγνωρο ότι έρχονται όψιμα 10 και άλλοι 10 Χ 80, σύνολο 810 για να ασχοληθούν με τα κοινά των Τζουμέρκων.
Στην ανακοίνωση γράφω ότι επειδή έντονα θα προβληματισθούν οι δημότες για την επιλογή των υποψηφίων προτείνεται να γίνουν συναντήσεις όλων μεταξύ τους εκεί στο Δήμο και να ακολουθήσουν συζητήσεις. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αν θέλουμε να αλλάξει κάτι στα Τζουμέρκα, πρέπει να γίνουν δύο μόνο παρατάξεις.
Επιμένω μόνο δύο παρατάξεις ώστε να υπάρξει μια ισχυρή συμπολίτευση με 11 συμβούλους και μια δυνατότερη αντιπολίτευση με οκτώ συμβούλους ώστε να επικρατήσει δημοκρατική διακυβέρνηση, σύμφωνα με όσα εκλογικά μέχρι σήμερα είναι νομοθετημένα. Ασχολούμαι μια δεκαετία με την αυτοδιοίκηση στο Βουργαρέλι και θέλω να τονίσω ειλικρινά ότι εκεί παράγεται το πιο… πικρό μέλι του κόσμου. Ο θεσμός της αυτοδιοίκησης δεν είναι παιχνίδι και φιέστα για έναν βλαχοδήμαρχο και χώρος προβολής για μερικούς αργόσχολους και δήθεν προβληματισμένους για ό,τι γίνεται και δεν αλλάζει.
Διαβάζω όλες τις αποφάσεις στη «Διαύγεια» επί 10 έτη και είναι περίπου 2.500 κάθε χρόνο. Εκεί φαίνονται όλα τα πεπραγμένα του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής καθώς και όλες οι αποφάσεις του δημάρχου και των Νομικών Προσώπων. Διαβάζω όλους τους κωδικούς των προϋπολογισμών και σε αυτούς διαπιστώνει ο οποιοσδήποτε τι ακριβώς μπορεί να γίνει σ’ ένα Δήμο. Υπάρχει μεγάλη άγνοια από τους συμβούλους για το ρόλο τους και μεγαλύτερη αδιαφορία από τους περισσότερους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.
Μέσα σ’ αυτή την επικρατούσα κατάσταση έστελνα συνεχώς επιστολές, έγγραφα, έκανα κριτική για τα αυτονόητα, αλλά δυστυχώς ήταν ακατανόητα. Στις 26 Φεβρουαρίου του έτους 2022 έστειλα επιστολή με 50 σελίδες σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και προέδρους με όλα τα θέματα προκειμένου να προβληματισθούν και να πράξουν ανάλογα. Δεν βρήκε την δέουσα ανταπόκριση.
Πριν τρεις μήνες έστειλα επιστολή με 37 σελίδες σε 80 αποδέκτες με θέμα «Για ένα καλύτερο αύριο στα Κεντρικά Τζουμέρκα. Μπορούμε να πάμε ένα βήμα μπροστά; Προτάσεις. Αλλαγή πορείας και οραματισμοί του Δήμου». Η επιστολή αυτή βρήκε ευήκοα ώτα σε ορισμένους αλλά ο μεγάλος προβληματισμός παραμένει. Παραμένει γιατί δεν βρέθηκε ανταπόκριση έστω για μια σελίδα από έναν για κάθε διαφορετικό ή για κάποια διαφωνία που περίμενα. Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο της αυτοδιοίκησης είναι σε χαμηλό βαρομετρικό και δύσκολα θα αλλάξει.
Έτσι, λοιπόν, στην πρώτη σελίδα αποσπασματικά έγραφα: Τζουμερκιώτισσες, Τζουμερκιώτες, φίλες, φίλοι σας χαιρετώ. Φθάνουμε σιγά – σιγά στις εκλογές του Οκτωβρίου 2023 και όπως σε όλες τις εκλογές έτσι και σ’ αυτές εμφανίζονται οι σωσίες του Δήμου προεκλογικά, εξαφανίζονται μετεκλογικά και επανέρχονται στις επόμενες. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει καλύτερο αύριο στα Τζουμέρκα.
1. Η υφιστάμενη δημοτική διακυβέρνηση από το 1998 μέχρι το 2023 επί 25 χρόνια στον ίδιο ρυθμό και με ίδια σχεδόν πρόσωπα σας εκφράζει, σας ικανοποιεί και πρέπει να συνεχίσει για άλλα πέντε χρόνια; 2. Οι μέχρι σήμερα προσωπικές – αρχηγικές παρατάξεις γνώριζαν αν υπήρχαν μελέτες, ημερίδες, συνέδρια, προγράμματα που έτρεχαν για Δήμους και τί έπραξαν; 3. Δόθηκαν λύσεις σ’ ένα Δήμο με πλούσια γεωγραφικά και πολιτιστικά δεδομένα με ισομερή ανάπτυξη στους 96 οικισμούς; 4. Επικράτησαν αρχές δημοκρατίας, συλλογικότητας, ηθικής, νομιμότητας, διαύγειας, διαφάνειας ή αντίθετες αυτών; 5. Επιτέλους, πρέπει και είμαστε οι πολλοί ανησυχούντες να αλλάξουμε σελίδα και να δημιουργήσουμε μια καταστατική παράταξη με δημοκρατικές αρχές; Η παρούσα επιστολή είναι ενδεικτική και δεν μπορεί να αποτυπώσει και να περιγράψει το δέον γένεσθαι.
Όλοι παρακολουθούμε ότι επικρατεί το δημαρχοκεντρικό σύστημα όπου ο κάθε δήμαρχος εκμεταλλεύεται το νόμο, χρησιμοποιεί την πλειοψηφία με κύριο στόχο την επανεκλογή, την ψηφοσυλλογή, την κατάληψη και άλωση της εξουσίας. Επιβάλει τη δική του προσωπική εξουσία με όσους δεν έχουν σχέση με χρηστή διοίκηση, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα. Για τα πάντα αποφασίζει μόνος του, αλλά νομιμοποιεί αποφάσεις μέσω της Οικονομικής Επιτροπής ή του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου. Θεσμικά όργανα δεν λειτουργούν. Δεν λειτουργούν λαϊκές συνελεύσεις. Εκτελεστική Επιτροπή και πρόεδροι είναι παραγκωνισμένοι. Με τέτοια διακυβέρνηση ένας Δήμος δεν πηγαίνει ποτέ μπροστά. Έλεγχος υπάρχει; Είναι ανύπαρκτος μετά από αφαίρεση ελέγχου αποφάσεων από Ελεγκτικό, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δυστυχώς είναι ανύπαρκτη, οι οικονομικοί επιθεωρητές μακράν. Γνωρίζετε όλοι σας ότι η αντιπολίτευση έχει διασπασθεί και κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει και δική του κατεύθυνση».
Στη συνέχεια περιέγραψα την επικρατούσα και ενεστώσα κατάσταση καταχωρώντας 52 θέματα. Είναι μια σοβαρή μελέτη και έρευνα και η επιστολή είναι βασισμένη στις αποφάσεις της «Διαύγειας» ώστε να μην επιδέχεται αμφισβήτηση. Όλα αυτά με υποχρεώνουν να ασχοληθώ ενεργά με την αυτοδιοίκηση ώστε, αν μπορέσω, να συμβάλλω σε ένα καλύτερο αύριο, σε μια αλλαγή πορείας. Συγνώμη για το άρθρο που έχει προσωπικό χαρακτήρα, στα επόμενα τα σημαντικά. Καλημέρα σας.
* Ο Φώτης Χαχούλης είναι δικηγόρος και διετέλεσε πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κεντρ. Τζουμέρκων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ