Στις 9 Μαρτίου δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξη 858 θέσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) της χώρας. Καμιά από τις θέσεις της προκήρυξης δεν αφορά στο νοσοκομείο Άρτας ή και στα ΚΥ του νομού, ενώ είναι κοινή διαπίστωση ότι και στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και στα ΚΥ του νομού υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο και στα ΚΥ Άρτας «στο νοσοκομείο Άρτας υπάρχουν 28 οργανικά κενά στις θέσεις της Ιατρικής Υπηρεσίας, περίπου 10 γιατροί στα όρια της συνταξιοδότησης για την επόμενη διετία και τέσσερις να είναι ήδη σε παράταση. Υπάρχουν τμήματα και κλινικές που εφημερεύουν καθημερινά και λειτουργούν με δύο και τρείς γιατρούς. Υπάρχουν τμήματα που έχουν κλείσει (μονάδα πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας), καθώς και τμήματα που έχουν μειώσει δραστηριότητα (ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, Παθολογοανατομικό) ή καλύπτουν μόνο εφημεριακές ανάγκες».
Πέρα όμως από τα στοιχεία είναι κοινή διαπίστωση όλων μας, όσων ζούμε στην Άρτα πως τα τελευταία χρόνια η νοσοκομειακή περίθαλψη του νομού κάνει σταθερά βήματα οπισθοχώρησης. Αντί το νοσοκομείο και τα ΚΥ του νομού να εμπλουτίζονται σε προσωπικό, συμβαίνει το αντίθετο. Όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλαπλές αποχωρήσεις όχι μόνο λόγω ηλικίας, αλλά λόγω τραγικών συνθηκών εργασίας. Το υπουργείο Υγείας φαίνεται να «σαμποτάρει» την λειτουργία του υπάρχοντος νοσοκομείου είτε από αδιαφορία είτε από ανικανότητα, είτε από σκοπιμότητα.
Οι υποσχέσεις για στελέχωση του νοσοκομείου Άρτας σε ιατρικό προσωπικό έχουν φτάσει τα όρια της γραφικότητας. Δεν ξέρω αν πρόκειται για πολιτική ανικανότητα, συνειδητή κυβερνητική επιλογή ή κάτι άλλο, η λειτουργία του νοσοκομείου όμως δεν προσφέρεται για άσκηση (μικρο)πολιτικής, ούτε συνιστά αντιπολιτευτικό θέμα. Πρόκειται για μείζον ζήτημα που αφορά στη ζωή και στην υγεία μας και έτσι απαιτούμε να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση.
Στο δυστύχημα των Τεμπών βιώσαμε με τον χειρότερο τρόπο την ανικανότητα των κρατικών υποδομών να προασπίσουν το υπέρτατο αγαθό, τη ζωή μας. Ας μην αναγκαστούμε να ζήσουμε το δικό μας «πάμε κι όπου βγει».
Είναι ντροπή στις 858 θέσεις ιατρικού προσωπικού να μην συμπεριλαμβάνεται καμία για το νοσοκομείο Άρτας. Η διατήρηση της υγείας μας είναι καθήκον όσων έχουν αποφασίσει να κατέχουν θέσεις ευθύνης. Αλλιώς, ας παραιτηθούν. Για το νοσοκομείο Άρτας είναι ώρα αποφάσεων και ευθύνης.
*Η Κατερίνα Ρίζου είναι δικηγόρος, υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Άρτας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ