Η προκλητική αποποίηση και διάχυση της ευθύνης είναι απόπειρα συγκάλυψης. Η τραγωδία των Τεμπών είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Κι αυτό κάνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου για κάθε κρίσιμο ζήτημα με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη. Η ελληνική κοινωνία αισθάνεται ανασφάλεια και αγανάκτηση.
Η κυβέρνηση της ΝΔ κυβερνά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και είναι αδιανόητο να μην γίνεται επιμερισμός και καταλογισμός ευθυνών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι πολίτες, όμως, ξέρουν και της καταλογίζουν την ευθύνη, παρά το γεγονός ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να «φορτώσουν» όλα τα λάθη και τις παραλείψεις της σε έναν σταθμάρχη, μιλώντας για «τραγικό ανθρώπινο λάθος».
Οι καταγγελίες, οι προειδοποιήσεις και οι προτάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων αγνοήθηκαν παντελώς από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και τον πρωθυπουργό. Η αίσθηση μάλιστα που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και στελέχη της κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για «γκρίνια» κάποιων ομάδων «προνομιούχων» εργαζομένων, που προωθούν δήθεν «συντεχνιακά συμφέροντα».
Η τραγωδία στα Τέμπη αναδεικνύει επίσης με οδυνηρό τρόπο τα δομικά προβλήματα διαχείρισης που κουβαλά διαχρονικά η παράταξη της ΝΔ. Οι προειδοποιήσεις των εργαζόμενων στους σιδηρόδρομους δεν απασχόλησαν τους πολιτικά υπεύθυνους, ενώ μεγάλο μέρος των ΜΜΕ δεν αναπαρήγαγε με σοβαρότητα τα λίγα αλλά εξαιρετικά εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ ερευνητικών δημοσιογραφικών ομάδων που θέλησαν να ρίξουν φως στο θέμα.
Η κυβέρνηση αδιαφόρησε πλήρως για την ασφάλεια των πολιτών και την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Σήμερα, μετά από ένα τέτοιο τραγικό γεγονός, συνεχίζει να κινείται με αποκλειστικό κριτήριο την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης, χωρίς να προχωράει σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση, που θα εξασφάλιζε ασφάλεια στο σιδη- ροδρομικό δίκτυο και θα έκλεινε την πόρτα της αμφισβήτησης και του δικαιολογημένου φόβου των πολιτών για τη χρή- ση του δικτύου στο μέλλον.
Το αφήγημα του «φταίμε όλοι» δεν συνιστά σοβαρή πολιτική απάντηση στο πρόβλημα, ούτε δίνει διέξοδο στο δομικό ζήτημα της ασφάλειας. Η ΝΔ και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης απέδειξαν ότι η μεταρρύθμιση για την οποία μιλούσαν προεκλογικά το 2019 δεν προχώρησε. Αντίθετα αυτά που προχώρησαν ήταν μία σειρά από σκάνδαλα, από την υποστε- λέχωση του ΕΣΥ και την έλλειψη ΜΕΘ εν μέσω πανδημίας μέχρι τις υποκλοπές.
Για όλα αυτά ο πρωθυπουργός δήθεν δεν ήξερε τίποτα. Παριστάνει τον ανεύθυνο και τον ανήξερο και προτάσσει την επικοινωνία και τη δικαιολογία αντί να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει η ίδια η κοινωνία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ανεύθυνη και ένοχη κυβέρνηση που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και επιχειρεί να διαχυθούν οι ευθύνες γενικά και αόριστα «σε όλους».
Αυτή η εικόνα διάλυσης και απαξίωσης του δημόσιου συστήματος μεταφορών, της δημόσιας υγείας, των δημόσιων υποδομών, προκαλεί την ανασφάλεια και την αγανάκτηση των πολιτών. Αυτός είναι ο κανόνας που διέπει τον τρόπο διακυβέρνησης της ΝΔ. Το συλλογικό συμφέρον δεν είναι στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης. Αυτό που προέχει είναι το κέρδος για τους ιδιώτες, το ρουσφέτι, το πελατειακό κράτος.
Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης κατά τη διάρκεια της οποίας ακούγαμε συνεχώς ότι η μεταρρύθμιση και η ψηφιακή επανάσταση ήταν το «προνομιακό πεδίο» της κυβέρνησης, αποδείχθηκε τελικά ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μεταρρύθμιση είναι να δουλεύει αποτελεσματικά το κράτος, να προστατεύει τους πολίτες, να είναι αποτελεσματικό και τεχνολογικά άρτιο και φυσικά να μην βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση.
Στις εκλογές καλούμαστε να επιλέξουμε την πορεία που θέλουμε να χαράξουμε ως κοινωνία. Θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε στην ανασφάλεια ή να προχωρήσουμε μπροστά και να λύσουμε τα μεγάλα ζητήματα του σήμερα; Θέλουμε ένα κράτος που θα σέβεται έμπρακτα τους πολίτες του και θα τους προστατεύει ή ένα κομματικό κράτος, έρμαιο συμφερόντων και θύμα της αδιαφορίας της πολιτικής ηγεσίας;
Οι πολίτες θα στείλουν το μήνυμά τους στην κάλπη. Δεν αντέχουν άλλο την κυβέρνηση των ρουσφετιών, των απευθείας αναθέσεων, της αδιαφάνειας. Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης και να εγγυηθεί μια διαφορετική πορεία της χώρας, με δικαιοσύνη και ασφάλεια για όλους.
*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, υποψήφιος βουλευτής Άρτας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ