ΖΗΜΙΕΣ η έντονη χαλαζόπτωση δεν προκάλεσε μόνο στα εσπεριδοειδή που έμειναν απούλητα σε χωριά του Δήμου Νικ. Σκουφά. Πληγές το φυσικό φαινόμενο άφησε στις ίδιες περιοχές και στο φυτικό κεφάλαιο των ακτινιδίων.
Από τον ΕΛΓΑ Ιωαννίνων άνοιξαν μεν οι αναγγελίες για αποζημίωση από την ΚΟΕ (Κρατική Οικονομική Ενίσχυση), δηλαδή τα παλιά ΠΣΕΑ, όμως οι παραγωγοί θα κληθούν να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιάς αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι επισημάνσεις τους από τον ΕΛΓΑ και συνάμα αφού υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Δηλαδή ζημιά να έχει υποσ- τεί το 30% της συνολικής καλλιέργειας των ακτινιδίων. Και για να το κάνουμε ακόμα πιο λιανά να έχουν υποστεί ζημιά τα 6.000 στρέμματα από τα συνολικά 20.000 στα οποία καλλιεργείται το συγκεκριμένο προϊόν. Που φαντάζει δύσκολο πλην όμως οι έλεγχοι θα το δείξουν.
Όσον αφορά τον καρπό των ακτινιδίων, επειδή στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υπήρξε ούτε ανθοφορία ούτε δέσιμο, δεν προβλέπεται αποζημίωση. Εξαιρούνται κάποιες πρώιμες ποικιλίες, όπως τα Sorelli, που έβγαλαν μπουμπούκι, για τις οποίες βρίσκονται στο στάδιο κάλυψης. Κάποια ενδεχόμενα έκλεισαν και κάποια παραμένουν ανοιχτά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ