Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από εκπροσώπους κομμάτων και φορέων για την διαγραφή του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Άρτας από τις προκηρύξεις θέσεων γιατρών που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Συνολικά προβλέπεται να προσληφθούν 859 γιατροί και οδοντίατροι στο ΕΣΥ. Στην Ήπειρο η πρόβλεψη αφορά 25 γιατρούς, αλλά κανένας από αυτούς για την Άρτα. Συγκεκριμένα προκηρύχθηκαν 17 θέσεις για τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, έξι στην Θεσπρωτία και δύο στην Πρέβεζα.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Σύλλογο Εργαζομένων στο ΕΣΥ Άρτας που κάνει λόγο για σκόπιμη απαξίωση, υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, επισημαίνοντας ότι το νοσοκομείο δεν ενισχύθηκε ούτε την περίοδο της πανδημίας. Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει ότι από τις 95 οργανικές θέσεις, υπηρετούν μόλις 67 ειδικευμένοι ιατροί, από τους οποίους περίπου 10 θα συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα.
Η υποστελέχωση είναι δραματική σε σημείο ώστε να έχει κλείσει η μονάδα πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας – ασθένεια που στην περιοχή μας παρουσιάζει τα υψηλότερα σε πανελλαδικό επίπεδο ποσοστά – και κάποιες άλλες κλινικές είτε υπολειτουργούν είτε λειτουργούν δίχως γιατρούς… Μετά και από αυτή την εξέλιξη γίνεται ανοικτά λόγος για σκόπιμη διάλυση του νοσοκομείου προκειμένου να παραδοθούν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια κρίσιμοι τομείς της Δημόσιας Υγείας του Νομού.
Όπως είναι γνωστό, προ 15ημέρου είχε αποπεμφθεί, για αδιευκρίνιστους λόγους, ο διοικητής του νοσοκομείου και αντ` αυτού ορίστηκε ο αντιπρόεδρος. Ωστόσο, δημόσια επεξήγηση για την απομάκρυνση του τέως διοικητή δεν έχει υπάρξει. Σύμφωνα με πληροφορίες αποδίδεται σε ρήξη με πολιτικό παράγοντα για ρουσφετολογικούς λόγους.
Η κομματοκρατία δεν είναι η μοναδική εσωτερική παθογένεια του νοσοκομείου Άρτας, καθώς άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για προκλητικά μεροληπτικές συμπεριφορές, ακόμα και για ανέλεγκτες πολύμηνες αναρρωτικές άδειες μεταξύ του προσωπικού.
Όλα αυτά αθροιζόμενα πυροδοτούν διαρκείς εντάσεις μεταξύ του προσωπικού που φτάνουν ακόμα και στα όρια της αυτοδικίας. Και, βέβαια, όλη αυτή η κατάσταση αποβαίνει σε βάρος των ασθενών που ενίοτε σφαδάζοντας αναμένουν στο νοσοκομείο «εξαφανισμένους» εφημερεύοντες γιατρούς…
*Ο Κώστας Παπαθεοδώρου είναι δημοσιογράφος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ