ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ την οποία εξέδωσε η Greenpeace αναφέρει ότι «χωρίς έλεγχο, κανόνες και λογοδοσία» λειτουργούν οι μεγάλες εταιρείες γεωργικών προϊόντων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πλουτίζουν εν μέσω κρίσης.
«Οι 20 εταιρείες – κολοσσοί σιτηρών, λιπασμάτων, κρέατος και γαλακτοκομικών – τονίζει – παρέδωσαν το 2020 και 2021, 53,5 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους τους, την ώρα που ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ένα μικρότερο ποσό της τάξεως των 51,5 δις δολαρίων θα ήταν αρκετό για να σώσει τη ζωή και να παρέχει φαγητό και στέγη σε 230 εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους στον πλανήτη».
Τα στοιχεία η Greenpeace αντλεί από μια νέα έρευνα, η οποία αποκαλύπτει την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία από την εισβολή στην Ουκρανία αλλά και την πανδημία του covid-19. Σε δήλωσή της η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, αναφέρει: «Γινόμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας συγκέντρωσης πλούτου σε λίγες πλούσιες οικογένειες, στις οποίες στην ουσία ανήκει το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα, την ώρα που η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Αυτές οι 20 εταιρείες θα μπορούσαν στην κυριολεξία να σώσουν τους 230 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες του πλανήτη και να έχουν και κέρδος μερικών δισεκατομμυρίων στην άκρη. Το να βγάζουν τόσα πολλά χρήματα μέτοχοι μερικών εταιρειών είναι απλά εξωφρενικό και ανήθικο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ