ΤΡΙΣΕΛΙΔΗ συνέντευξη του φίλου Στάθη Μπαρτζώκα, ψυχιάτρου ψυχοθεραπευτή, υπό αυτή την επιστημονική του ιδιότητα φιλοξένησε την Κυριακή η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», την οποία παραχώρησε στον γνωστό δημοσιογράφο Δημήτρη Δανίκα.
Ο τίτλος που επιλέχθηκε είναι «Παλεύοντας να ζήσεις με την τραγωδία» με αφορμή φυσικά το έγκλημα στα Τέμπη. «Ο ψυχίατρος Στάθης Μπαρτζώκας – σημειώνεται από τον δημοσιογράφο – εξηγεί ότι οι επιπτώσεις από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι σε τρία επίπεδα: στους διασωθέντες, οι οποίοι κινδυνεύουν με μετατραυματικό στρες, στους συγγενείς των θυμάτων, που θα αναπτύξουν κατάθλιψη, και στην κοινωνία που εμφανίζει μια γενικότερη κατήφεια και απώλεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Μιλά για τους ήρωες που έμειναν στο τρένο για να σώσουν συνανθρώπους τους και αναφέρει ότι θα ήθελε να εξετάσει τον μοιραίο σταθμάρχη που κουβαλά στην πλάτη του 57 θανάτους».
Από την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη – ποταμό επιλέγουμε μια ερώτηση και την απάντηση του Στάθη καθότι αναλύονται και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά απ’ αυτή την τραγωδία. Ερώτηση: «Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων (αναφέρεται σ’ αυτούς που αρχίζουν να μην εμπιστεύονται τους θεσμούς). Και η απάντηση: «Γενικώς η κοινωνία είναι τραυματισμένη και χρειάζεται επούλωση. Γι’ αυτό και έχει κατήφεια. Και αντιδρά όπως αντιδρά. Κάνει πορείες. Βλέπετε τι γίνεται κάθε μέρα στα σχολεία, στους δρόμους». Είναι άριστος επιστήμονας, ήταν δυνατόν να μην πιάσει το νόημα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ