Η Άνοιξη έρχεται σιγά – σιγά. Θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη προσοχή στις κάμπιες που υπάρχουν σε περιοχές κυρίως με πεύκα, τα οποία είναι γεμάτα από δαύτες. Οι κάμπιες αυτές είναι τοξικές και άκρως επικίνδυνες για τους σκύλους.
Τα κουκούλια τους κρέμονται από τα κλαδιά και μοιάζουν με μπάλες από βαμβάκι. Τρέφονται εκεί πάνω στα κλαδιά με πευκοβελόνες. Όμως αυτή την εποχή, Φεβρουάριο και Μάρτιο, κατεβαίνουν σταδιακά στο έδαφος. Προχωρούν η μια πίσω από την άλλη δημιουργώντας μεγάλες σειρές. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει την περιέργεια του σκύλου. Το αποτέλεσμα είναι να πάει να μυρίσει ή και να τις ακουμπήσει με τη μουσούδα του, με την πατούσα του ή τη γλώσσα του.
Πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως καθώς μπορεί να καταλήξει σε κτηνιατρείο με άκρως επικίνδυνα και δυσάρεστα συμπτώματα. Δημιουργείται αλλεργική αντίδραση με την επαφή με αυτές και μόνο. Ακόμα κι αν ακουμπήσουν οι πατούσες του είναι επικίνδυνο. Γιατί μπορεί να του δημιουργήσει φαγούρα και στη συνέχεια να τις γλύψει.
Οι μικροσκοπικές τρίχες που έχουν οι κάμπιες στα άκρα τους σε όλο το κορμί, θα κολλήσουν στη γλώσσα του. Η αλλεργική αντίδραση είναι ακαριαία. Ο σκύλος γίνεται νευρικός. Τρίβει τα μάτια, τη μύτη, καταπίνει συνεχώς τα σάλια που δημιουργούνται. Οι τρίχες της κάμπιας εισχωρούν όλο και περισσότερο στο κορμί του σκύλου. Κάνει εμετούς και μπορεί να προκληθεί ταχύπνοια, ταχυκαρδία, υπερθερμία, διόγκωση των υπογνάθιων αδένων, επιπεφυκίτιδα και πολλά – πολλά άλλα δυσάρεστα.
Η άμεση αντίδρασή μας είναι να ξεπλύνουμε το σημείο με το οποίο ήρθε σε επαφή, με πολύ νερό. Δεν το τρίβουμε καθόλου γιατί θα προκαλέσουμε χειρότερο κακό καθώς με αυτόν τον τρόπο οι τρίχες θα εισχωρήσουν βαθύτερα στην περιοχή.
Η πιο απαραίτητη κίνησή μας είναι η άμεση επίσκεψή μας στον κτηνίατρο. Έχουν συμβεί άπειρα περιστατικά με πολύ άσχημα αποτελέσματα τόσο για τους τετράποδους φίλους μας όσο και για εμάς τους ανθρώπους. Μεγάλη προσοχή, λοιπόν, στην τοξικότητα της κάμπιας.
Εάν ο σκύλος μας τις πατήσει απλά και μόνο μπορεί να κουβαλάει το δηλητήριο για ολόκληρα χιλιόμετρα. Εάν εμείς τις πατήσουμε, επίσης μπορεί να κουβαλήσουμε το δηλητήριο στο σπίτι.
Εφιστούμε την προσοχή μας, λοιπόν. Μακριά από τα πεύκα την Άνοιξη. Οι φίλοι μας πρέπει να παραμείνουν ασφαλείς. Οφείλουμε να τους προστατεύσουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ