Βραβείο για την ταινία μικρού μήκους «Ταξίδι στη μεγάλη νύχτα» απέσπασαν στον 9ο πανελλήνιο διαγωνισμό οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄ λυκείου του Μουσικού Σχολείου Άρτας Γιώργος Νασιούλας, Μαρία Παπαδοπούλου και Ανδριανή Χουλιάρα.
Η ταινία στον διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, φέρει τον τίτλο «Ταξίδι στη μεγάλη νύχτα» και ήταν ενταγμένη στο θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» σχολικού έτους 2022-2023. Οι τρείς μαθητές που βραβεύτηκαν και η επιβλέπουσα εκπαιδευτικός θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κρατικό Μνημείο και Μουσείο του Άουσβιτς στην Πολωνία.
Η ταινία «Ταξίδι στη μεγάλη νύχτα» αφηγείται το μαρτυρικό ταξίδι 352 Εβραίων από την Άρτα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς- Μπιρκενάου μέσα από τη ματιά του Ισαάκ Μιζάν, ενός από τους επιζώντες.
Πηγή έμπνευσης της ταινίας αποτέλεσε το μυθιστόρημα «Ισαάκ Μιζάν Αριθμός Βραχίονα 182641» του Δημήτρη Βλαχοπάνου, τον οποίο το Μουσικό Σχολείο και οι μαθητές ευχαριστούν για τη δωρεά αντιτύπων του βιβλίου. «Οι μαθητές/ τριες – τονίζεται σε ανακοίνωση Τύπου – παρουσιάζουν δραματοποιημένα αποσπάσματα του κειμένου, τα οποία αποτυπώνουν τον ψυχικό κόσμο του ήρωα στο εφιαλτικό τοπίο του ναζιστικού στρατοπέδου».
Στην ίδια ανακοίνωση το Μουσικό Σχολείο, αναφέρει: «Γιώργο, Μαρία, Ανδριανή, σας συγχαίρουμε για τον σεβασμό και την ευαισθησία που επιδείξατε προσεγγίζοντας το δύσκολο θέμα του Ολοκαυτώματος, για την άψογη συνεργασία, την υπευθυνότητα, την έμπνευση και την δημιουργικότητά σας!
Σας ευχόμαστε να συνεχίσετε να εκφράζετε δημιουργικά τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τα συναισθήματα και τα όνειρά σας και να αγωνίζεστε για “τον κόσμο της φιλίας, της ειρήνης και της ανθρωπιάς”».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ