Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, γεννήθηκε στη Γεροσκήπου της Πάφου στις 6 Δεκεμβρίου 1973. Είναι νυμφευμένος με την Φιλίππα Καρσερά και έχει τέσσερις κόρες.
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, οικονομικά και βυζαντινές και νεοελληνικές σπουδές στο Κουϊνς Κόλεϊτζ της Νέας Υόρκης και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες, στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Τέλος, συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη διπλωματία, στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας.
Η πολιτική καριέρα του νέου Προέδρου της Κύπρου ξεκίνησε το 1999, οπότε και έγινε μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπηρέτησε ακόμα ως Γενικός Πρόξενος στην Αγγλία, αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2013 διορίστηκε διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και το 2014 διορίστηκε παράλληλα κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το δε 2018 γίνεται υπουργός Εξωτερικών, όπου και παρέμεινε έως το 2022.

Προεδρικές εκλογές 2023
Στις 12 Μαΐου 2022 ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2023 και διαγράφηκε από το ΔΗΣΥ τον Ιανουάριο του 2023.
Κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, έλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 32,04% και στο δεύτερο γύρο έλαβε πάλι την πρώτη θέση με ποσοστό 51,92%, έναντι του αντιπάλου του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος έλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 48,08%.
Τον κ. Χριστοδουλίδη στήριξε μερίδα του ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η Δημοκρατική Παράταξη και η Αλληλεγγύη. Ψηφίστηκε ακόμα και από ανένταχτους σε κόμματα πολίτες, οι οποίοι εκτίμησαν την προσωπικότητα και την εντιμότητα του νέου Προέδρου.
Προσωπικά είχα την τιμή να γνωρίσω το Νίκο Χριστοδουλίδη όταν προσφώνησε το βιβλίο μου «Ένας Κύπριος αγνοούμενος στις στράτες της Σμύρνης» στην πρώτη παρουσίαση στην Κύπρο, στο CDA COLLEGE της Πάφου, στις 13 Απριλίου 2022. Μπορώ να πω ότι μου έκανε τεράστια εντύπωση η διαφορετικότητα της σκέψεώς του για το Κυπριακό πρόβλημα και ο βαθύς προβληματισμός που διακατείχε τον τρόπο λύσης του μακροχρόνιου αυτού θέματος.
Στις διάφορες ομιλίες του πριν και μετά από τις προεδρικές εκλογές, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος εκθέτει τις απόψεις και τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί τοΚυπριακό πρόβλημα, ισχυριζόμενος τα εξής: «Το Κυπριακό είναι πρωτίστως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ως εκ τούτου είναι αδιανόητο η σημερινή κατάσταση να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος. Η συνέχιση του status quo, επιδεινώνει τα τετελεσμένα και προκαλεί νέα, με αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η επίλυση, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Θεωρούμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα, διότι η Τουρκία επωφελούμενη της στασιμότητας της κατάστασης, προωθεί συνεχώς τη διχοτόμηση.
Εμείς θα εργαστούμε συνειδητά και υπεύθυνα για μια λύση με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Γενικών Συνελεύσεων. Για μια Κύπρο ελεύθερη, απαλλαγμένη από ξένα στρατεύματα, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. Για μια Κύπρο ενωμένη στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας. Για ένα κανονικό δημοκρατικό κράτος, όπου οι πολίτες του – Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι – θα ζουν κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ, θα κατοχυρώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες τους και θα τυγχάνουν πλήρους σεβασμού και ασφάλειας.
Προς επίτευξη των ως άνω στόχων μας, θα επιδιώξουμε την ουσιαστική ανάμιξη της ΕΕ στη λύση του Κυπριακού προβλήματος, διότι πιστεύουμε ότι η ΕΕ, της οποίας η Κύπρος τυγχάνει πλήρες μέλος, δύναται να παίξει ενισχυμένο και πρωταγωνιστικό ρόλο, πιέζοντας με διάφορους τρόπους την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Μιας λύσης, η οποία θα είναι και προς το δικό της συμφέρον. Η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και θα ανοίξει το δρόμο και για τη δική της τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ».
Οι στόχοι του νέου Προέδρου της Μεγαλονήσου είναι προφανώς δύσκολοι και χρειάζονται υπομονή, επιμονή και πίστη. Κυρίως όταν έχει να κάνει κανείς με ένα Ερντογάν, ο οποίος ακολουθεί μια αλλοπρόσαλλη πολιτική, μέσα στην οποία η λογική είναι απούσα.
Καλό κουράγιο και καλή επιτυχία, Πρόεδρε. Θα τα καταφέρετε.

*Η Τέρψα Αγαθοκλέους – Παπακώστα, είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ