ΣΤΟ μάτι και τις ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης) έβαλαν στην κυβέρνηση, η οποία δια μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε νομοσχέδιο και μάλιστα τις ημέρες του εθνικού πένθους, με το οποίο επιχειρούνται πάρα πολλές ανατροπές.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ενώνονται τρία επιμέρους (νομοσχέδια), ρυθμίζοντας, όπως αναφέρεται, το καθεστώς των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και αναδιατάσσοντας την διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας. Ουσιαστικά περνούν αρμοδιότητες από Δήμους και την Εθνική Επιτροπή Υδάτων σε μια ανεξάρτητη αρχή και το υπουργείο. Με άλλα λόγια, με το νομοσχέδιο καταργείται η Εθνική Επιτροπή Υδάτων και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθίσταται βασικός ρυθμιστής της πολιτικής για την προστασία και διαχείριση των υδάτων.
Εν τω μεταξύ το νομοσχέδιο προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις της ΕΔΕΥΑ (Εθνική Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης), η οποία εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην υπαγωγή των ΔΕΥΑ στην ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) που μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, υπαγόμενη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με ανακοίνωσή της η ΕΔΕΥΑ «θεωρεί ότι η σχεδιαζόμενη αυτή ρύθμιση αποτελεί μια πολύ αρνητική θεσμική εξέλιξη για τον τομέα υπηρεσιών ύδατος, συνεπώς και για τις ΔΕΥΑ».
Η ΕΔΕΥΑ το πηγαίνει ακόμα παραπέρα καθώς υποστηρίζει ότι «οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στον τομέα υπηρεσιών ύδατος θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ που πρόκειται για κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που δρουν μονοπωλιακά στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, δηλαδή στον οικείο Δήμο…».
Δεν τους φτάνουν όλα τα άλλα ακόμα και το ποτήρι με το νερό έβαλαν στόχο να μάς πάρουν από το στόμα μας;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here