Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητικής Εστίας Άρτας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταγγέλλει την εμπρηστική επίθεση που έγινε στον κοινόχρηστο χώρο του ισογείου την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου.
«Από την φωτιά – αναφέρει – προκλήθηκαν υλικές ζημιές, καταστράφηκε όλος ο κοινόχρηστος χώρος, καθώς επίσης έπιπλα και εξοπλισμός. Ζημιές έχουν επίσης υποστεί και αρκετά δωμάτια του πρώτου ορόφου, τα οποία βρίσκονται πάνω από τον κοινόχρηστο χώρο. Η φωτιά περιορίστηκε άμεσα από τους διαμένοντες με τη χρήση του μοναδικού πυροσβεστήρα του κτιρίου που λειτουργούσε (στον δεύτερο όροφο). Ορισμένοι φοιτητές κατάφεραν να ειδοποιήσουν χτυπώντας όλες τις πόρτες και να απομακρύνουν όλους τους φοιτητές από το κτήριο μέχρι να έρθει η πυροσβεστική, αφού ο συναγερμός πυρασφάλειας δεν λειτουργούσε.
Σημαντικό είναι ότι όλοι βλέπουμε την κατάσταση στην εστία να χειροτερεύει μέρα με την ημέρα και λέμε “φτάνει πια”, “κάτι πρέπει να γίνει”. Όλοι παλεύουμε να σπουδάσουμε με αξιοπρέπεια παρά τις δυσκολίες, να πάρουμε το πτυχίο μας και να εργαστούμε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε. Όλοι βλέπουμε τα ζόρια στις οικογένειές μας για να τα βγάλουν πέρα, με την ακρίβεια να σαρώνει το ήδη μικρό εισόδημα και αρκετοί από εμάς αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε παράλληλα με τις σπουδές μας. Τα προβλήματά μας είναι κοινά. Δίνουμε το χέρι σε κάθε εστιακό και τον καλούμε μαζί μας στον αγώνα για να ζούμε σε αξιοπρεπείς και σύγχρονες εστίες, για να σπουδάζουμε χω. ρίς εμπόδια.
Αυτή η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις φοιτητικές εστίες είναι αναμενόμενη και επαναλαμβανόμενη, αφού δεν είναι και η πρώτη φορά πού μας βάζουν φωτιά στις εστίες. Το είχαν ξανακάνει πριν τρεις μήνες στον ίδιο ακριβώς χώρο. Ως Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών, τον Δεκέμβριο του 2022 υποβάλλαμε αίτηση με την οποία, μεταξύ άλλων, ζητούσαμε την αποκατάσταση της πόρτας ασφαλείας, όπου οι εστιακοί φοιτητές μπορούν να μπουν με την χρήση κάρτας, αίτημα το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, όπως επίσης και το έλεγχο της πυρασφάλειας, που όπως αποδείχθηκε ήταν ανύπαρκτος.
Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες και το μόνο πράγμα που έχει γίνει είναι μια βασική καθαριότητα του χώρου και ο κοινόχρηστος χώρος παραμένει ακατάλληλος. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά για την καθαριότητα και την επισκευή του χώρου, για ολόκληρη την εστία υπάρχει μόνο μια καθαρίστρια και ένας εργάτης. Επίσης, εν μέσω εξεταστικής λόγω της φωτιάς δεν υπάρχει ακόμα πρόσβαση στο ίντερνετ στις εστίες και εμπόδιζε τους φοιτητές να διαβάσουν για την εξεταστική τους.
Τέλος, μετά από την συνέλευση του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών που πραγματοποιήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2023, απαιτούμε: Την άμεση επισκευή του συστήματος της πόρτας. Γρήγορη αποκατάσταση του κοινόχρηστου χώρου. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού φύλαξης με ευθύνη του πανεπιστημίου και όχι εταιρίες security. Την αποκατάσταση της πυρασφάλειας (πυροσβεστήρες, συναγερμός, ανιχνευτής καπνού)».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ