Η Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αβάσσου είναι μια από τις παλαιότερες της Ηπείρου, έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο και βρίσκεται σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από τον Λούρο στον δρόμο προς Κοτσανόπουλο μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο από φτέρες, ελιές και πλατάνια.
Το όνομά της πήρε από τον ιδιοκτήτη της, τον Αβασσιώτη, που ήταν έμπορος στη Ρωσία κατά τον 19ο αιώνα. Τις δεσποτικές εικόνες φιλοτέχνησε ο Πρεβεζάνος Καρατζούλας το 1891, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχει αναστηλωμένος ένας από τους παλαιότερους νερόμυλους της περιοχής.
Τη Μονή αυτή, λοιπόν, αποφάσισε να αποκαταστήσει η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, η οποία κατάφερε να εντάξει το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 με τίτλο «Αναβάθμιση Υποδομών και Υπηρεσιών Προσκυνηματικού Τουρισμού» με προϋπολογισμό 157.230 ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει την παροχή γενικών υπηρεσιών συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών, του λίθινου δαπέδου και του ξυλόγλυπτου τέμπλου στο Καθολικό, ώστε να αναδειχθεί η αρχική μορφή. Το έργο βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ