Σημαντικές, χαρακτηρίζει η Δημοτική Αρχή Αρταίων τις εξελίξεις για διαφύλαξη, αξιοποίηση και ανάδειξη του Αμβρακικού Κόλπου που αναμένονται μετά την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου μεταξύ της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και των Δήμων που «βρέχονται» από τον Αμβρακικό Κόλπο.

«Με τη σύμβαση αυτή – επισημαίνεται – αποφασίστηκε να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να υπάρξει στρατηγικής και αναλυτικό σχέδιο δράσης για τον Αμβρακικό, ώστε στη συνέχεια να επιτευχθεί και η απαραίτητη χρη- ματοδότηση.
Πιο συγκεκριμένα, την προγραμματική σύμβαση που αφορά στον σχεδιασμό προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπέγραψαν, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, οι πρόεδρος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) ΑΕ Γιώργος Παπαδημητρίου και οι δήμαρχοι, Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης, Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας και Ζηρού και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού ΑΕ – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ, Νίκος Καλαντζής. Στην συνάντηση παρέστη και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός».

Ποιος ο σκοπός της σύμβασης
Όπως τονίστηκε, στόχος της προγραμματικής σύμβασης είναι «η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Αμβρακικού στη- ριγμένη στην προώθηση των αλιευτικών και λοιπών τοπικών προϊόντων, στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού υψηλής ποιότητας, στη δημιουργία υποδο- μών με σεβασμό στο ιδιαίτερο περιβάλλον του κόλπου και στην ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού του ενδιαφέροντος.

Η σημασία για την Άρτα
Μιλώντας για την σημασία της ΟΧΕ για την Άρτα, ο δήμαρχος Χρ. Τσιρογιάννης, τόνισε: «Νιώθω βαθιά ικανοποίηση καθώς η υπογραφή των έξι δημάρχων με τη ΜΟΔ παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αντικατοπτρίζει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί αυτή η Δημοτική Αρχή, δηλαδή της συλλογικής προσπάθειας για την ολιστική διαχείριση των μεγάλων θεμάτων του τόπου μας.
Έχουμε προσπαθήσει πολύ από την πλευρά μας να αναδείξουμε την πολλαπλή σημασία του Αμβρακικού Κόλπου και την ανάγκη να υπάρχει μια αειφορική διαχείριση που να σέβεται το φυσικό οικοσύστημα και την συνύπαρξή του με τις ανθ- ρώπινες δραστηριότητες.
Τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να συμβάλλουμε ακόμα πιο ενεργά στην υλοποίηση των προτάσεών μας».

120 εκατ. ευρώ για Αμβρακικό
Ταυτόχρονα, όπως εξήγησε ο δήμαρχος «με την υπογραφή της ΟΧΕ ανοίγει ο δρόμος για χρηματοδότηση του Αμβρακικού με έργα και δράσεις άνω των 120 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθούν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδου».
Σε δηλώσεις του ο Άδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων, επισήμανε και τα εξής: «Ο Αμβρακικός είναι ένα στολίδι της φύσης και του πλανήτη. Οι μελέτες που θα γίνουν δεν θα κάνουν τίποτα άλλο παρά να σεβαστούν απολύτως το περιβάλλον και την φυσική ομορφιά του Αμβρακικού Κόλπου, αξιοποιώντας με τον μέγιστο δυνατό τρό- πο μία βιώσιμη ανάπτυξη, μία ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στους κατοίκους, που θα δώσει θέσεις εργασίας και αναβάθμιση αυτού του τόπου για τα επόμενα 100 χρόνια. Τα χρήματα που θα διατεθούν είναι αρκετά. Θα είναι πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ».

Πρόεδρος ΜΟΔ για Χρήστο Τσιρογιάννη

«Ιδιαίτερα τιμητικά λόγια – σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση – επεφύλαξε ο πρόεδρος της ΜΟΔ Γιώργος Παπαδημητρίου για τον δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ήταν ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο όταν μας πρωτοχτύπησε την πόρτα ο δήμαρχος Αρταίων, ο κ. Τσιρογιάννης, πιστεύαμε ότι θα ήταν κάτι ανέφικτο.
Παρόλα αυτά, οι παριστάμενοι δήμαρχοι το ωρίμασαν και τελικά σήμερα είμαστε εδώ για να υπογράψουμε μια καλή πρακτική όπου θα δοθούν λύσεις οργανωμένες, αλλά και συγκεκριμένες σε θέματα των περιοχών μέσα από την ωρίμανση και την απορρόφηση κονδυλίων. Έξι Δήμοι, Αρταίων, Πρέβεζας, Ζηρού, Νικ. Σκουφά, Ακτίου-Βόνιτσας και Αμφιλοχίας, καθώς και η ΕΤΑΝΑΜ συμπράττουν με την ΜΟΔ για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Αμβρακικού.
Συμπράττουν με τη ΜΟΔ ούτως ώστε να υπάρχει αυτή η εταιρική σχέση για τον σχεδιασμό και την ωρίμανση προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών παρεμβάσεων για την περιοχή του Αμβρακικού. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τον Αμβρακικό και ως παράδειγμα συνεργασίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ