«Η κατασκευή του φράγματος Πουρναρίου στο Πέτα προέβλεπε όχι μόνο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της πεδινής περιοχής της Άρτας», σημειώνουν σε επιστολή τους οι αγρότες – ακτινιδοπαραγωγοί Κομποτίου, την οποία δίνει στην δημοσιότητα ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημήτρης Βαρέλης.
Στην επιστολή που απευθύνεται στον πρωθυπουργό, τους βουλευτές Άρτας, τον περιφερειάρχη Ηπείρου, τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας και την δήμαρχο Νικ. Σκουφά, αναφέρουν: «Εδώ και 30 χρόνια περίπου άρχισε η κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων και συγκεκριμένα το αρδευτικό Πέτα – Κομπότι που αξιοποιεί τα νερά του φράγματος Πουρναρίου. Το συγκεκριμένο έργο σύμφωνα με την μελέτη θα αρδεύσει συνολική έκταση 37.650 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή Κομποτίου – Περάνθης – Συκεών Δήμου Νικ. Σκουφά.
Το αρδευτικό όπως γνωρίζουμε έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο τμήμα του και είναι έτοιμο προς χρήση. Επενδύθηκε έως τώρα το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα κατασκευάσθηκε το αντλιοστάσιο με τα μηχανήματα όμως να απαξιώνονται λόγω μη λειτουργίας, ενώ παράλληλα κατασκευάσθηκαν ο αύλακας μεταφοράς του νερού και το δίκτυο διανομής. Οι αγρότες και οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής αναρωτιούνται τι απομένει για την ολοκλήρωση.
Επισημαίνουμε πως στην περιοχή μεταξύ Κομποτίου και Περάνθης Δήμου Νικ. Σκουφά τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί παράλληλα με την καλλιέργεια των λοιπών προϊόντων (εσπεριδοειδή – ελαιών κλπ), η καλλιέργεια του ακτινιδίου ξεπερνώντας τουλάχιστον τα 2.000 στρέμματα μόνο στη περιοχή μας.
Οι αρδευτικές ανάγκες της καλλιέργειας του ακτινιδίου είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών ή της ελιάς και παρότι η περιοχή αυτή διαθέτει ένα μικρό υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, οποίος κάλυπτε εν μέρει τις αρδευτικές ανάγκες, αυτός με την ξηρασίες που έχουμε, ίσως και λόγω της κλιματικής αλλαγής, πλέον δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Τα προβλήματα έγιναν ήδη αισθητά από το προηγούμενο καλοκαίρι.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα προωθείται και η κατασκευή του φράγματος Κομποτίου, που όντως θα δώσει τη μόνιμη λύση στο αρδευτικό πρόβλημα στην περιοχή από Μεγάρχη μέχρι τον κάμπο Κομποτίου. Το φράγμα, όμως, είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο που με τις ευνοϊκότερες συνθήκες έχει βάθος δεκαετίας ή ακόμα μεγαλύτερο.
Το πρόβλημα, ωστόσο, της άρδευσης είναι άμεσο και το αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι, όπου παρουσιάστηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας και αυτό είχε δυσμενείς συνέπειες τόσο στην ποιότητα όσο και στην απόδοση των καλλιεργειών, κυρίως του ακτινιδίου, που έχει αυξημένες ανάγκες άρδευσης. Το επόμενο καλοκαίρι δεν θα έχουμε νερό για να αρδεύσουμε και θα καταστραφούμε εντελώς.
Πρέπει, λοιπόν, ταυτόχρονα με την προώθηση του φράγματος Κομποτίου που είναι ένα μακράς πνοής έργο, άμεσα να ενεργοποιηθεί το αρδευτικό Πέτα – Κομπότι το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής και το οποίο θα δώσει άμεση λύση στο αρδευτικό πρόβλημα.
Ως εκ τούτου και προκειμένου να μη χαραμιστεί το ποσό που έχει επενδυθεί όλα αυτά τα χρόνια στο συγκεκριμένο έργο από το υστέρημα του Ελληνικού λαού, ζητούμε την άμεση λύση στο αρδευτικό πρόβλημα για τις καλλιέργειές μας με την ολοκλήρωση του αρδευτικού Πέτα – Κομπότι που θα δώσει άμεσα τη λύση στην άρδευση του μεγαλύτερου μέρους των καλλιεργειών μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ