ΜΙΛΩΝΤΑΣ στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με θέμα την αγορά κατεχόμενων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτων του Ταμείου εθνικής Άμυνας, κλπ», η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη, ζήτησε να δοθεί λύση για τα διεκδικούμενα ακίνητα από το ΤΕΘΑ στην περιοχή Βαλαώρα.
«Το πρόβλημα των αμφισβητούμενων και των κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου – επισήμανε- είναι διαχρονικό… Χιλιάδες αιτήσεις εξαγοράς υποβλήθηκαν από ιδιώτες, οι οποίες δεν εξετάστηκαν από την Διοίκηση. Τώρα με το νομοσχέδιο αυτές οι αιτήσεις τίθενται στο αρχείο λόγω δήθεν αδράνειας των πολιτών (κατά την αιτιολογική έκθεση). Προφανώς το πρόβλημα δεν επιλύθηκε με τους προηγούμενους νόμους. Ούτε, όμως, η τύχη του παρόντος νομοσχεδίου προοιωνίζεται καλύτερη, με δεδομένες τις ενστάσεις που διατύπωσαν οι φορείς και οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών».

Να αποτραπεί η αδικία
Αναφερόμενη στο θέμα διεκδίκησης με αγωγές από το ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) 108 ιδιοκτησιών στη Βαλαώρα Άρτας, ζήτησε την άμεση εξέταση του θέματος από τον εισηγητή υπουργό Οικονομικών και τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Άμυνας, ώστε να αποτραπεί μια τεράστια αδικία σε βάρος των Αρτινών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Η ίδια πρόσθεσε ότι «το ζήτημα είναι μεγάλο και αφορά σε 200 οικογένειες εντός του οικιστικού ιστού. Πρόκειται για ιδιοκτήτες οικοπέδων και οικιών πέριξ του στρατοπέδου «ΒΕΡΣΗ», με το ΤΕΘΑ να ισχυρίζεται ότι όλη η έκταση που βρίσκεται κάτω από την περίφραξη του στρατοπέδου και τον περιφερειακό δρόμο του ανήκει (μνημονεύοντας ακόμη και τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη…».
«Στην πραγματικότητα όμως – υπογραμμίζει η Όλγα Γεροβασίλη – υπάρχουν ιδιοκτήτες που έχουν αγοράσει με νόμιμα συμ- βόλαια αυτά τα ακίνητα, έχουν μακρόχρονη αδιατάρακτη κτήση ή τουλάχιστον θα έπρε-πε να προστατεύονται ως καλόπιστοι τρίτοι που απέκτησαν από επαχθή αιτία (δηλαδή με αγορά και καταβολή τιμήματος). Τα όρια του στρατοπέδου έχουν μονομερώς αναπροσαρμοστεί με απόφαση της ίδιας της Στρατιωτικής Υπηρεσίας, αναγνωρίζοντας την διαμορφωθείσα κατάστα- ση ήδη από το 1955.
Στην πλειοψηφία τους τα ακίνητα έχουν οικοδομηθεί, ορισμένα μάλιστα και με τη λήψη στεγαστικών δανείων, γι’ αυτό και το ΤΕΘΑ ενάγει και τις δανειοδότριες τράπεζες, που επίσης έκαναν έλεγχο τίτλο νομίμου ιδιοκτησίας πριν χορηγήσουν τα δά- νεια. Μάλιστα οι πολίτες έχουν αναγνωριστεί ως ιδιοκτήτες με αποφάσεις του Εθνικού Κτηματολογίου.

Τι ζητά το ΤΕΘΑ
Σύμφωνα, εν τω μεταξύ, με το νομοσχέδιο που συζητήθηκε στη Βουλή, για τους 108 Αρτινούς που είναι ήδη εναγόμενοι από το ΤΕΘΑ το ποσό εξαγοράς ορίζεται στο 50% της αντικειμενικής αξίας, με βάση το άρθρο 8 του νομοσχεδίου.
Παρεμβαίνοντας επ’ αυτού, η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε με έμφαση ότι «οι άνθρωποι αυτοί, ιδίως οι καλόπιστοι τρίτοι που έχουν αδιάκοπη σειρά τίτλων και απόφαση Κτηματολογίου δεν πρέπει και δεν μπορούν να εξαγοράσουν τα σπίτια τους, τα οποία πολλά ήδη χρωστούν στις τράπεζες».
Κάνοντας παράλληλα λόγο για τεράστιο κοινωνικό θέμα, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής σχετικό ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας με το οποίο καταγγέλλει την στάση του ΤΕΘΑ, ενώ αναφορά έκανε και στην ομόφωνη καταγγελία του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων.

Η λύση που προτείνει
Η Όλγα Γεροβασίλη κάλεσε την κυβέρνηση να επιφυλάξει ιδιαίτερη μέριμνα και να προβλέψει ειδική ρύθμιση για τις περιπτώσεις, όπως στην Άρτα, που πρόκειται για ολόκληρους οικισμούς (περιλαμβανομένων και δημοτικών εγκαταστάσεων, Ιε- ρού Ναού και υδατοδεξαμενής).
Κάλεσε τον υπουργό να επεκτείνει και για τα ακίνητα που διεκδικεί το ΤΕΘΑ την εφαρμογή του άρθρου 16 του νομοσχεδίου, τις «Ειδικές Ρυθμίσεις» δηλαδή, σύμφωνα με τις οποίες: «το Δημόσιο απέχει από την άσκηση αγωγών και οι διανοιγείσες δίκες καταργούνται, όταν πρόκειται για ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως ή εντός οικισμού και ο ιδιώτης έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές».
Το άρθρο αυτό αφορά μόνο ακίνητα που διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Εί-ναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη τουλάχιστον να επεκταθεί το συγκεκριμένο άρθρο και για τα ακίνητα που διεκδικεί ΤΕΘΑ αλλά και να απαλειφθεί η προϋπόθεση να μην έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ