Λαοθάλασσα στον ετήσιο χορό της «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑΣ» το περασμένο Σάββατο στο κέντρο «Πολιτεία». Παρούσα η πολιτική ηγεσία του τόπου, ενώ παράλληλα εκπροσωπήθηκε και η αυτοδιοίκηση. Προπαντός όμως τιμήθηκε από τα μέλη του Συλλόγου, τους χωριανούς και τους φίλους των Θεοδωριάνων.
Από την κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ παρών ήταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη και από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Γκόκας. Από τον χώρο της αυτοδιοίκησης την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Άρ- τας Βασίλης Ψαθάς, ο δήμαρχος Κεντρ. Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, ο αντιδήμαρχος Δήμου Αρταίων Κωνσταντίνος Μά- ρος, ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Κεντρ. Τζουμέρκων, Γιάννης Χάιδος και Πάνος Τσαλοκώστας αντίστοιχα, ο υποψήφιος δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας. Από τους υποψηφίους βουλευτές παρόντες ήταν ο Ντίνος Παπαδημητρίου (ΝΔ) και ο Βασίλης Τσίρκας (ΣΥΡΙΖΑ). Διακρίναμε επίσης τον δικηγόρο Πάνο Καραγιώργο που έθεσε διαθεσιμότητα στον ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα δημάρχου Αρταίων, τον Βαγγέλη Παπαδημητρίου πρώην πρόεδρο ΝΟΔΕ ΝΔ μετά της συζύγου του Αλεξάνδρας, τους επιχειρηματίες Γιώργο Καψιώχα και Βαγγέλη Χήτα, τον πρώην πρόεδρο του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Παύλο Μίχα, καθώς επίσης και τον πρόεδρο Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Θεοδωριάνων Λάμπρο Τζαλοκώστα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απονομή πλακετών προς τις εφημερίδες «Ταχυδρόμος» της Άρτας και «ΗΧΩ» της Άρτας για την προσφορά τους στην τοπική ενημέρωση. Ακολούθησε βράβευση στον Ηλία Γκαρτζονίκα για την προσφορά του στο δημοτικό τραγούδι και τον χορό και στον Κώστα Κωνσταντίνου για την συναρμολόγηση της γεννήτριας που ηλεκτροδότησε με την αξιοποίηση νερού τα Θεοδώριανα το 1937, το πρώτο χωριό που πήρε ρεύμα σ’ ολόκληρη την Ήπειρο.
Αμέσως μετά ο λόγος δόθηκε στον πρόεδρο της «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑΣ» Γιάννη Παπαγιάννη ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρ- θηκε στις οικονομικές κυρίως δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Απευθυνόμενος προς τους τρεις βουλευτές ζήτησε την βοήθειά τους ώστε οι επιχορηγήσεις που δίνονται από δημόσιες και δημοτικές αρχές μέχρι χίλια ευρώ να μην απαιτείται απολογισμός. Είπε επίσης ότι η «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ» ετοιμάζει φάκελο – μελέτη για το ιστορικό πανηγύρι του χωριού προκειμένου να ενταχθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.
Την εκδήλωση παρουσίασαν η γραμματέας του Συλλόγου Ευαγγελία Μητρογιάννη και η ταμίας Παναγιώτα Μπέη. Πα- ρουσία είχαν αντιπροσωπείες από τους Συλλόγους «Το Σκοπευτήριο», «Τα Τζουμέρκα», Αμφιθέας – Νεοχωρακίου «Η Παναγιά του Μπρυώνη» και «Άγιοι Ανάργυ- ροι».
Το κυρίως καλλιτεχνικό… μενού περιελάμβανε δημοτική μουσική από την ορχήστρα του πολύ καλού κλαρινίστα Βασίλη Γεραγόρη, που ως ήταν αναμενόμενο ξεσήκω-σε τους πάντες με το αντιπροσωπευτικό τραγούδι των Θεοδωριάνων «Ψηλά στην Κωστηλάτα». Την ίδια στιγμή δημιουργήθηκε ο κυκλωτικός χορός «Καγκελάρι» με τους παρισταμένους να δημιουργούν αδιαχώρητο. Μεταξύ αυτών οι τρεις βουλευτές, οι υποψήφιοι βουλευτές και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.
Μια από τις πιο ωραίες εικόνες ήταν αυτή με τους βουλευτές και τους υποψηφίους βουλευτές να χορεύουν δίπλα – δίπ- λα, αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές και κομματικές τους αντιπαραθέσεις. Είναι κάτι που προκάλεσε εντύπωση στους συνδαιτυμόνες, οι οποίοι και το σχολίασαν θετικά. Πάντως παρόμοια εικόνα εμείς του- λάχιστον δεν είχαμε ξαναδεί.
Όταν ο Γιάννης Παπαγιάννης είχε πάρει τον λόγο, έκλεισε την ομιλία του με τον χρόνο διάρκειας του ετήσιου χορού. «Θα τον κρατήσουμε μέχρι 5 το πρωί» είπε και αυτό ακριβώς έγινε.
Μπορεί η γιορτή να μην έκλεισε στις 5 ακριβώς όμως δεν έπεσε και τόσο πολύ έξω. Όσο για το κέφι δεν το συζητάμε… κρατήθηκε ζωντανό καθ’ όλη την διάρκεια ενώ τον τόνο μετά τα μεσάνυχτα τον έδω- σε το χορευτικό του Συλλόγου που καταχειροκροτήθηκε για τις επιδόσεις του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ