Μια επώνυμη μαρτυρία προς τον «Τ» από πρώην χειριστή ιατρικών μηχανημάτων του κ. Σπυρίδωνα Σταύρου έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά την ανισορροπία στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του νοσοκομείου Άρτας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει «ιατρός που κατέχει την θέση του επιστημονικού υπεύθυνου, απαίτησε να μην παραμένουν στον χώρο του αξονικού τομογράφου οι υγειονομικοί εργαζόμενοι (τραυματιοφορείς) με το πρόσχημα των προσωπικών δεδομένων των ασθενών. Είναι όμως γνωστό και ο εν λόγω γιατρός το γνωρίζει ότι κατά τη μεταφορά των ασθενών φέρουν μαζί τους τον ιατρικό φάκελο με όλα τα στοιχεία και επίσης οι ασθενείς δεν μεταφέρονται με καλυμμένο το πρόσωπο!
Οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι ενήμεροι για μέρος του ιατρικού ιστορικού που χρειάζεται για την ασφαλή και γρήγορη μεταφορά των ασ- θενών, πχ κατάγματα σπονδυλικής στήλης, ανακοπές και ο χειριστής του αξονικού έκανε παρέμβαση (εκ της πολυετούς εμπειρίας του και με βάση το γνωστικό του αντικείμενο) και εξέφρασε την άποψή του επ’ αυτού, υπογραμ- μίζοντας την αναγκαιότητά του (ελλείψει άλλου προσωπικού), εξηγώντας ότι με την φυσική παρουσία τους στο εξεταστήριο απετράπησαν διαχρονικά δυσλειτουργίες και επι- κίνδυνες καταστάσεις όπως πτώσεις, τραυματισμοί, πνιγμοί και άλλα.
Παρότι η παρέμβασή του ήταν άμεση η στάση του ιατρού με θέση ευθύνης παρέμεινε ίδια, αδιάλλακτη και απαίτησε εφαρμογή της εντολής του ευθύς αμέσως. Στην πράξη η εφαρμογή μιας τέτοιας εντολής στερεί την πολύτιμη βοήθεια της επίβλεψης κατά την διάρκεια της εξέτασης με δεδομένο ότι οι εξεταζόμενοι παραμένουν απολύτως μόνοι τους στο θάλαμο του αξονικού τομογράφου λόγω ακτινοβολίας.
Έτσι τίθενται σε αυξημένο κίνδυνο ιδιαίτερα τα επείγοντα περιστατικά (πολυτραυματίες, σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες, ανευρύσματα και άλλα), τα οποία αδυνατούν να αυτοπροστατευθούν εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης της υγείας που βρίσκονται και με ισχυρό το ενδεχόμενο να υποστούν ακόμα και ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας τους.
Επειδή εξέθεσε ο υπάλληλος την άποψή του έχουμε πρωτίστως γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία του ασθενή, ο ιατρός κινήθηκε εναντίον του τόσο πειθαρχικά (με αναφορά) όσο και μόνιμα (με μήνυση) ότι επλήγην δήθεν η τιμή και υπόληψή του, ενώ δεν παρέλειψε να συναινέσει σε δυσμενή μετακίνησή του σε άλλο τμήμα. Παρόμοια ήταν η συμπεριφορά του που επέδειξε και σε συνάδελφό του τεχνολόγο – ακτινολόγο, η οποία δεν συμφώνησε με την εντολή του.
Μετά από όλα αυτά τίθενται τα εξής ερωτήματα: Η εντολή, η στάση και οι ενέργειες του συγκεκριμένου ιατρού είναι αποδεκτές από τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας; Η εντολή αυτή δίνει προτεραιότητα στην προστασία της υγείας του ασθενούς; Οι ενέργειες αυτές είναι συμβατές με την ομαλή λειτουργία και με τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με τον ευαίσθητο τομέα της υγείας;».
Η δημοσιοποίηση αυτού του συμβάντος γίνεται προς ενημέρωση μιας νέας μελλοντικής διοίκησης του νοσοκομείου και με την πεποίθηση ότι θα ζητηθεί ανάκληση αυτής της εντολής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ