Δεν θα είχε κανένας αντίρρηση για φραγή στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη την προσεχή εκλογική αναμέτρηση, αν και εφόσον η νομοθετική πρωτοβουλία που πήρε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχε γίνει την εποχή που εκδόθηκε η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων (22.10.2020).
Έτσι θα γνώριζε ο κάθε καταδικασθείς Χρυσαυγίτης ότι δεν μπορεί να επανέλθει στην ενεργό πολιτική δράση. Βέβαια εδώ που τα λέμε ένας πρό- ωρος αποκλεισμός ειδικά για τα πρόσωπα που καταδικάστηκαν πρωτόδικα θα καταργούσε το τεκμήριο αθωότητας, το οποίο τόσες και τόσες φορές επικαλούνται οι πολιτικοί μας, όταν τους συμφέρει, αφού το Σύνταγμα που ισχύει σήμερα (άρθρ. 51 αριθ. 3) ορίζει ρητά ότι «Ο νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα».
Βλέπουμε δηλαδή ότι το Σύνταγμα απαιτεί ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ καταδίκη κάποιου υποψήφιου βουλευτή χωρίς να διακρίνει αν αυτός είναι ή όχι αρχηγός κάποιου κόμματος και δεν αρκείται ούτε καν σε τελεσίδικη απόφαση, η οποία στην περίπτωση του Κασιδιάρη, δεν έχει εκδοθεί ακόμα, αφού η διαδικασία στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών βρίσκεται σε εξέλιξη.
Έχω τη γνώμη ότι ο νόμος που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ και τελικά ψηφίστηκε θα είναι αντισυνταγματικός. Θα μου πείτε, μέχρι να κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός οι εκλογές θα γίνουν όπως θέλει η κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς το κόμμα του Κασιδιάρη. Προφανώς για να αποφύγει την πιθανή είσοδο αυτού ως έβδομου κόμματος στη Βουλή, οπότε για να πετύχει αυτοδυναμία η ΝΔ στις λεγόμενες δεύτερες εκλογές, θέλει πάνω από 39%, που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δεν το πιάνει. Αυτή είναι η ταμπακιέρα και όχι η όψιμη αντιφασιστική ευαισθησία του κ. Μητσοτάκη.
Όσο ο παλιός κορμός της Χρυσής Αυγής είχε διαλυθεί μετά την πρωτόδικη καταδίκη των μελών της και τον εγκλεισμό τους στις φυλακές και όσο το νεοϊδρυθέν κόμμα του Κασιδιάρη δεν εμφάνιζε αξιόλογα δημοσκοπικά ευρήματα, κανένας δεν ασχολούνταν με αυτούς. Όταν όμως είδαν τα ποσοστά του Κασιδιάρη να πλησιάζουν ή και να υπερβαίνουν το 3%, τον κ. Μητσοτάκη τον έζωσαν τα φίδια και τότε έφερε το νόμο στη Βουλή για αποκλεισμό του κόμματος του Κασιδιάρη.
Όχι, δεν πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης κινείται εν προκειμένω από αντιφασιστική ευαισθησία και ο λόγος είναι προφανής. Ενώ θέλει να εμφανίζει το κόμμα της ΝΔ σαν «κεντροδεξιό» έχει μέσα σ’ αυτό όχι απλούς βουλευτές αλλά υπουργούς όλα τα ακροδεξιά στοιχεία του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ζωντανό παράδειγμα ο υπουργός Εσωτερικών και εισηγητής της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή Μάκης Βορίδης, αρχηγός της ΕΠΕΝ του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου που αντικαταστάθηκε στη θέση αυτή από τον μετέπειτα πρόεδρο της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ Νίκο Μιχαλολιάκο.
Δεν μπορώ να γνωρίζω ποια θα είναι η αντίδραση του Κασιδιάρη μετά την ψήφιση του παραπάνω νόμου. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα βγει σε καλό του κ. Μητσοτάκη, διότι τέτοια φασιστικά στοιχεία σαν τον Κασιδιάρη κρύβουν εκπλήξεις και αναφέρομαι φυσικά στις κασέτες που η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Γκουτζαμάνη είχε απαγορεύσει τη δημοσιοποίησή τους. Θα έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη.
Και κάτι τελευταίο. Τα καταδικασθέντα μέλη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, μεταξύ των οποίων και ο Κασιδιάρης, κλείστηκαν σε φυλακές «Υψίστης Ασφαλείας». Πώς δικαιολογείται η μέσα από τις φυλα- κές αυτές ίδρυση και οργάνωση κόμματος από τον κατάδικο Κασιδιάρη; Πώς δικαιολογείται η έξοδος από τις φυλακές αυτές ηχητικών ή οπτικοακουστικών μηνυμάτων προς τους πολίτες; Αυτά τα πράγματα έγιναν με την βοήθεια κινητών τηλεφώνων. Ποιος επέτρεψε στον Κασιδιάρη αυτού του είδους την οργάνωση εντός των φυλακών; Σε τελική ανάλυση ποιος άφησε τον Κασιδιάρη να ανδρωθεί κομματικά;
Σ’ αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα πρέπει να απαντήσουν όσοι σήμερα κόπτονται όψιμα για την προστασία της Δημοκρατίας από τέτοιου είδους φασιστικά κόμματα. Συνεπώς μέσα στις φυλακές υπήρχε ο Μεγάλος Αδελφός (big brother) που βοήθησε σε όλα αυτά. Τα πρωτοξάδερφα που έλεγα σε κάποιο άλλο άρθρο μου.
*Ο Γιώργος Χαλκιάς είναι επίτιμος δικηγόρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ