Πριν λίγες ημέρες στη Φοιτητική Εστία Άρτας ξέσπασε φωτιά, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς τον κοινόχρηστο χώρο των εστιών και είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι φοιτητές.
Είναι απαράδεκτο να κινδυνεύουν φοιτητές στο ίδιο τους το σπίτι. Οι ίδιοι οι φοιτητές να κάνουν τους πυροσβέστες, προσπαθώντας ξημερώματα να σβήσουν τη φωτιά και να απεγκλωβίσουν τους συμφοιτητές τους. Η κατάσταση στην Εστία χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο με ζητήματα όπως έλλειψη ζεστού νερού, ασφάλειας κτλ και τώρα το αποκορύφωμα είναι οι φοιτητές να φοβούνται μην καεί το σπίτι τους.
Αυτή η κατάσταση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία! Παρόμοιο περιστατικό με φωτιά είχε ξανασυμβεί, με τους φοιτητές να καταγγέλλουν το πρόβλημα μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, χωρίς όμως να δοθεί κάποια λύση από τους αρμόδιους. Ο εξοπλισμός για την πυρασφάλεια είναι τουλάχιστον ελλιπής, αφού απ’ όλους τους πυροσβεστήρες μόνο ένας λειτούργησε κανονικά, παρόλο που κάθε χρόνο με ευθύνη της φοιτητικής μέριμνας του Πανεπιστημίου πρέπει να ανανεώνονται.
Η κατάσταση των προβλημάτων που έχει η Εστία είναι αναμενόμενη και επαναλαμβανόμενη, αφού τα καταγεγραμμένα προβλήμα-τα των φοιτητών δεν έχουν λυθεί από καμία διοίκηση του Πανεπιστημίου ούτε από καμία κυβέρνηση. Αντιθέτως ψάχνουν πρόχειρες λύσεις μέχρι να προκύψουν ξανά τα ίδια και χειρότερα προβλήματα. Τα αιτήματα των φοιτητών για να φτιαχτούν χαλασμένες πόρτες, το αργό ίντερνετ και το ζεστό νερό για περισσότερες ώρες είναι αιτήματα που συνεχώς μεταφέρονται στους αρμόδιους, χω- ρίς όμως να έχουν λυθεί.
Όσον αφορά το ζήτημα της φύλαξης, απαιτούμε την πρόσληψη και νυχτερινού φύλακα με ευθύνη του Πανεπιστημίου χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης. Εννοείται ότι δεν συζητάμε για Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της αστυνομοκρα- τίας στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και σή- μερα. Η ανάγκη των φοιτητών να ζουν αξιοπρεπώς, με τις απαραίτητες υποδομές και τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως εξοπλισμό για πυρασφάλεια, θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και κοστολογούνται με γνώμονα το «Πανεπιστήμιο ΑΕ».
Καλούμε, λοιπόν, τους φοιτητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και απαιτού-με να παρθούν μέτρα ώστε να λυθεί το ζήτημα των υποδομών της Εστίας άμεσα, μόνι- μα και με ευθύνη του Πανεπιστημίου. Καλούμε, επίσης, τους φοιτητές να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, από τον Φοιτητικό Σύλλογο Εστιών Άρτας και τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους ώστε να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους στην δωρεάν στέγαση, καθολικά και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ