ΑΠΟ την ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), πρώην ΙΓΜΕ, μάς απεστάλη μια είδηση, σύμφωνα με την οποία έκανε γνωστή την συμμετοχή της σε ημερίδα του Δήμου Ηράκλειας Σερρών, στο πλαίσιο των εγκαινίων επαναλειτουργίας του Κέντρου Προώθησης Οικοτουρισμού στο Λιθότοπο.
Διαβάζοντας παρατηρήσαμε ότι μέσω των θεμάτων που αναπτύχθηκαν στην ημερίδα υπάρχει μια ταύτιση με αντίστοιχα της Άρτας. Θέμα πρώτον «Παρελθόν, παρόν και μέλλον» της λίμνης Κερκίνης που δημιουργήθηκε από την κατασκευή φράγματος» και εις ότι μάς αφορά βλέπε λίμνη Πουρναρίου.
Θέμα δεύτερον «Γεωθερμικό πεδίο» που εντοπίζεται ανατολικά της λίμνης, παραπέμποντας στην ύπαρξη του δικού μας στο χωριό Συκιές και στην ευρύτερη περιοχή.
Εμείς θα σταθούμε στο δεύτεροι για το οποίο μεταξύ των εισηγητών ήταν ο προϊστάμενος του Τμήματος Γεωθερμίας της ΕΑΓΜΕ Απόστολος Αρβανίτης, και για να μην τα πολυλογούμε, έκανε μια σύντομη επισκόπηση των γεωθερμικών ερευνών και στα συμπεράσματα που αυτές οδήγησαν, ενώ παράλληλα σημείωσε κάποια βασικά σημεία για την μελλοντική αξιοποίησή του.
Οι έρευνες που διεξάγονται για το γεωθερμικό πεδίο στο Λιθότοπο έρχονται σχεδόν 20 χρόνια μετά τις αντίστοιχες στις Συκιές, που σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε το έτος 2007 δείχνουν ικανοποιητικά και προς αξιοποίηση αποτελέσματα. Μόνο που στις Σέρρες δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια αλλά κινητοποιούνται, διοργανώνουν ημερίδες, τρέχουν διατηρώντας ζωντανό το ενδιαφέρον τους. Όχι σαν εμάς που ακολουθούμε πιστά την λαϊκή ρήση που λέει «δώς μου παπούλη μ’ την ευχή σου…».
Μήπως αλήθεια τελικά είναι και θέμα ελλείμματος πολιτικής και αυτοδιοικητικής εκπροσώπησης; Διότι η πρόοδος περνάει και μέσα απ’ αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ